Σε φάση έντονης αναδιάταξης έχει εισέλθει η ελληνική επιχειρηματική αγορά, με συμφωνίες συνολικής αξίας που προσεγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ να βρίσκονται σε εξέλιξη ή να έχουν δρομολογηθεί, αλλάζοντας τις ισορροπίες σε μια σειρά από κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.
Το νέο κύμα επιχειρηματικών κινήσεων δεν περιορίζεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Τράπεζες, τρόφιμα, λιανεμπόριο, τεχνολογία, ενέργεια και αμυντική βιομηχανία βρίσκονται στο επίκεντρο εξαγορών, συγχωνεύσεων και στρατηγικών συνεργασιών, καθώς οι ελληνικοί όμιλοι επιδιώκουν μεγαλύτερη κλίμακα, ισχυρότερη παρουσία στο εξωτερικό και καλύτερη θέση απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό.
Νέος γύρος συγκέντρωσης της αγοράς
Η κινητικότητα σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή στο ελληνικό επιχειρείν. Μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία πολλές εταιρείες επικεντρώθηκαν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους, πλέον ισχυροί όμιλοι περνούν σε επιθετικότερη φάση ανάπτυξης, αξιοποιώντας εξαγορές και συνεργασίες για να διευρύνουν το αποτύπωμά τους.
Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει δυναμικά σε στρατηγικές κινήσεις, έχοντας ενισχυμένη κεφαλαιακή θέση και υψηλή κερδοφορία. Το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένει επίσης ισχυρό, επιβεβαιώνοντας τη διαφορετική εικόνα του κλάδου σε σχέση με τα χρόνια της κρίσης.
Τρόφιμα, ενέργεια και τεχνολογία
Στον κλάδο τροφίμων και ποτών, η ανάγκη για μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα και ισχυρότερη εξαγωγική παρουσία τροφοδοτεί επίσης συμφωνίες και ανακατατάξεις. Οι ελληνικές εταιρείες επιδιώκουν να αποκτήσουν την απαιτούμενη κλίμακα ώστε να αντιμετωπίσουν το υψηλό ενεργειακό και παραγωγικό κόστος και να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις διεθνείς αγορές.
Αντίστοιχη κινητικότητα παρατηρείται στην τεχνολογία, όπου η ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει μεγαλύτερους ομίλους με αυξημένη επενδυτική δυνατότητα, αλλά και στην ενέργεια, όπου οι επιχειρήσεις αναζητούν συνεργασίες και επενδύσεις που θα τους επιτρέψουν να ενισχύσουν τη θέση τους στη νέα ενεργειακή αγορά.
Στο παιχνίδι και η αμυντική βιομηχανία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αμυντική βιομηχανία, η οποία εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον δυναμικούς επενδυτικούς τομείς. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ανάπτυξης εγχώριας τεχνογνωσίας, δημιουργεί χώρο για νέες επενδύσεις και συμπράξεις ελληνικών εταιρειών με διεθνείς ομίλους.
Ήδη καταγράφονται κινήσεις σε προηγμένες αμυντικές τεχνολογίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στρατηγική επένδυση της EFA Group στη Fractal με στόχο την ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Μεγαλύτεροι όμιλοι, νέα δεδομένα
Το κοινό χαρακτηριστικό των συμφωνιών είναι η προσπάθεια δημιουργίας επιχειρήσεων με μεγαλύτερη κλίμακα και ισχυρότερη δυνατότητα επενδύσεων. Η ελληνική αγορά, η οποία για δεκαετίες χαρακτηριζόταν από μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων εταιρειών, κινείται σταδιακά προς περισσότερο συγκεντρωμένα επιχειρηματικά σχήματα.
Τα deals που βρίσκονται σε εξέλιξη και προσεγγίζουν συνολικά τα 7 δισ. ευρώ αποτελούν έτσι κάτι περισσότερο από μια σειρά μεμονωμένων επιχειρηματικών συμφωνιών. Συνθέτουν μια ευρύτερη αναδιάταξη δυνάμεων, η οποία δημιουργεί νέους πρωταγωνιστές και επανακαθορίζει τον επιχειρηματικό χάρτη της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε ακόμη:
- Στον Rolly van Rappard, συνιδρυτή του CVC, ανήκε το σκάφος που έξυσε τον Ισθμό
- Φοροδιαφυγή: 320.000 καταγγελίες στην ΑΑΔΕ – Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται το «σαφάρι»
- Στα 1,65 δισ. λίρες και επίσημα η αγορά του 30% της Λίβερπουλ από τον Τζεφ Μπέζος
- Η Σαμπαλένκα εξομολογείται στο «TIME»: Ο γάμος στην Ελλάδα και η μάχη με την κατάθλιψη
