Η ΝASA κατάφερε να απογειώσει με επιτυχία από την επιφάνεια του Άρη το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο«Ιngenuity», το οποίο έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο, προσδεδεμένο στην διαστημοσυσκευή (Perseverance).
Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που πραγματοποίησε μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του ελικοπτέρου «Ingenuity», είναι ο Ελληνοαμερικανός Θοδωρής Τζανέτος. Το ελικόπτερο σηκώθηκε λίγα μέτρα από την επιφάνεια του Άρη.
NASA
Η NASA παρομοιάζει την αποστολή με την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, οι οποίοι το 1903 πέτυχαν την πρώτη ελεγχόμενη πτήση στη Γη. «Τα υπέροχα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα», αναφέρει η NASA.
Γιατί η πτήση θεωρείται ιστορική
Η ιστορική αυτή πτήση ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για το ρομποτικό ελικόπτερο της NASA καθώς πρόκειται για τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά, την ώρα που οι συνθήκες πτήσης στον Άρη είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες στη Γη. Τα πρώτα δεδομένα από την πτήση θα αρχίσουν να φθάνουν στη Γη τρεις ώρες μετά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity είναι πολύ ελαφρύ, ζυγίζει μόλις 1,8 κιλά. Οι έλικές του γυρίζουν με 2.500 στροφές το λεπτό, μόνο και μόνο για να υπάρχει η δυνατότητα να σηκωθεί από το έδαφος.
Ποιος είναι ο 30χρονος Θοδωρής Τζανέτος
Ο 30χρονος Θοδωρής Τζανέτος, γεννηµένος στη Νέα Υόρκη και µε καταγωγή από τον Ισαρη Ορεινής Αρκαδίας, τη Σπάρτη και την Αµοργό, είναι ένας από τους βασικούς επικεφαλής στον σχεδιασµό του «Ingenuity». Το μικρό αυτό ελικόπτερο, μόλις 1,8 κιλών σε µέγεθος µπάλας σόφτµπολ και κόστους 85 εκατ. δολαρίων.
Το πρώτο τεστ
Το πρώτο και κρίσιμο τεστ είχε δείξει ότι το «Ingenuity» άντεξε στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη, έχοντας πρώτα αποκολληθεί από την «κοιλιά» του διαστημικού ρόβερ «Perseverance».
«Στις επόμενες 30 “Αρειανές ημέρες” θα ολοκληρωθεί η αποστολή μας. Κατά την πρώτη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια σειρά ελέγχων των συστημάτων πτήσης του Ingenuity. Ύστερα απ’ αυτό, θα επιχειρηθούν πέντε συναρπαστικές πτήσεις, η καθεμία με αυξανόμενη πολυπλοκότητα και διάρκεια 90 δευτερολέπτων. Η πρώτη πτήση θα είναι κάθετη απογείωση, δηλαδή προσγείωση στην αρχική θέση», είχε επισημάνει ο ελληνικής καταγωγής επιστήμονας στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, αποκαλύπτοντας τον βασικό σχεδιασμό της ομάδας του.
Το βίντεο
Στο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube αμέσως μετά την ανακοίνωση της NASA, ότι το «Ingenuity» άντεξε την πρώτη του νύχτα, στους μείον 90 βαθμούς Κελσίου, ο Θοδωρής Τζανέτος πρόσθεσε ότι «Αποδεικνύεται πως το “Ingenuity” πράγματι μπορεί και επιβιώνει στον σκληρό κόσμο του Άρη και πρόκειται να περάσει τις επόμενες δύο ημέρες συλλέγοντας δεδομένα».
Παρά λοιπόν τις αντιξοότητες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη, όπως οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και η αραιή ατμόσφαιρα, το μικροσκοπικό αυτό drone επέδειξε αντοχή, βγάζοντας ασπροπρόσωπους τους δημιουργούς του στην Καλιφόρνια, εκεί όπου βρίσκεται το εργαστήρι της ΝΑSA, το JPL.