Να ξαναγίνουν bankable 100.000 μικρές επιχειρήσεις είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Και σχεδιάζει να δοθούν φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα και χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη χθεσινή συζήτηση για τη ρευστότητα των ΜμΕ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πρόεδροι των επαγγελματικών και βιοτεχνικών Επιμελητηρίων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Βασίλης Ράπανος, η επικεφαλής της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κα Αθηνά Χατζηπέτρου, εκπρόσωπος της ΤτΕ.

Και ενώ η συζήτηση εκινείτο στο γνωστό πλαίσιο, δηλαδή οι παραγωγικοί φορείς να επαναλαμβάνουν πόσο αποκλεισμένοι είναι από τον τραπεζικό δανεισμό και την ΕΕΤ να απαντά πως τα κριτήρια χρηματοδοτήσεων είναι αυστηρά και ότι οι τράπεζες δανειοδοτούν επιχειρηματίες που είναι  φερέγγυοι,  που δεν έχουν «κόκκινες» οφειλές,  ούτε συνεχόμενες ζημιογόνες οικονομικές κρίσεις.

Ωστόσο ήταν ο  Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας κ. Γιώργος Καββαθάς που έκανε την πρόταση για τις μικρές επιχειρήσεις την οποία ενστερνίστηκε αμέσως ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Πρέπει να  βάλουμε έναν στόχο και να τον βάλουμε από κοινού τράπεζες, παραγωγικοί φορείς και κυβέρνηση, ότι ένα χρόνο μετά πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 100.000 επιχειρήσεις μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, οι οποίες να μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα να βρούμε εργαλεία, τα οποία δεν θα είναι στο τραπεζικό σύστημα, όπως είναι οι φορείς μικροπιστώσεων, έτσι ώστε πραγματικά να δώσουμε την ευκαιρία επιβίωσης σε ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι είναι αποκλεισμένες από τις τράπεζες», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Την πρόταση αυτή υπερθεμάτισε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας πως «αυτός είναι ένας εφικτός στόχος και θα ήθελα να είναι πιο τολμηρός και πιο φιλόδοξος. Κι εμείς τουλάχιστον,  δεσμευόμαστε ότι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Η διευκόλυνση των συγχωνεύσεων και εξαγορών ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα, είναι μία από τις πέντε δράσεις που χρηματοδοτούνται από τους πόρους του Ταμείου Ανακαμψης.