Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου συζήτησε με τους Αμερικανούς αξιωματούχους για την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης και την παραγγελία των F–35.

Ο κ. Υπουργός απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ, τόνισε ότι «πλέον, η Ελλάδα εντάσσεται στις χώρες που θα προμηθευθούν F–35, ανεξαρτήτως ενδεχόμενης συμπαραγωγής». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν «ήρεμα νερά στο Αιγαίο», κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Ανόητο και γελοίο, το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης».

«Πριν από λίγες ώρες, ο κύριος Τσαβούσογλου επανέφερε το γνωστό θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών. Αυτό το ζήτημα είναι εξωφρενικό να το συζητά κανείς.

Θα έλεγα ότι δεν έχει κανένα βάσιμο νομικό έρεισμα, όσο ανόητο, γελοίο, εξωφρενικό και αν το θεωρούμε, εντούτοις, θα πρέπει να το εξηγούμε σε εταίρους και συμμάχους. Διότι, οι άλλοι, μάλλον όλοι, δεν έχουν την ίδια γνώση ή εξοικείωση με το θέμα», επεσήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφορικά με την πιθανότητα να έχουμε «ήρεμα νερά» από εδώ και πέρα, τουλάχιστον έως τα τέλη Αυγούστου, υποστήριξε: «Θέλω να πιστεύω πως ναι. Όπως λένε και στο ΝΑΤΟ, ελπίζουμε για το καλύτερο, όμως, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο· επομένως, διατηρούμαστε σε εγρήγορση. Δε θα έλεγα σε συναγερμό ή επιφυλακή, αλλά εγρήγορση».

Η εκτίμηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά και τις εξελίξεις στο Κογκρέσο, είναι πως δε θα επαναληφθούν γεγονότα, όπως εκείνα του καλοκαιριού του 2020.

Η Ελλάδα εισέρχεται στο «κλειστό κλαμπ» των F–35

Στο Τέξας, η Αθήνα είχε την επιθυμία να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της, έστω και τώρα, στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των F–35. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, εντάσσεται στις χώρες που θα λάβουν F–35, ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει συμπαραγωγή ή όχι».

Τέλος, σημείωσε πως το ελληνικό ενδιαφέρον για τα F–35 εκφράζεται έντονα, μέσα από την πίεση που ασκείται, ώστε η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης να φθάσει στην Αθήνα, το συντομότερο δυνατόν.