«Η Ελλάδα –όπως όλα τα ευρωπαϊκά κράτη– βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία· χορηγείται από τα διαθέσιμα ελληνικά αποθέματα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά μας», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Θέτοντας απάντηση στην κοινή δήλωση των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, Γιώργου Τσίπρα (Εθνικής Άμυνας) και Γιώργου Κατρούγκαλου (Εξωτερικών) αναφορικά με την αποστολή οπλικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα δε μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πράττουν το ίδιο».

Η κοινή δήλωση των Θ. Δρίτσα, Γ. Τσίπρα και Γ. Κατρούγκαλου:

«Σε χθεσινή δήλωσή του, ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, κ. Όστιν, αποκάλυψε ότι “πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία”.

Πληροφορηθήκαμε έτσι από τον Υπουργό μίας τρίτης χώρας ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει την αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, για την οποία δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη στις βαλίτσες του για την Ουάσινγκτον τη δέσμευση για την αποστολή νέου οπλισμού, σε αντάλλαγμα για τη θερμή υποδοχή.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση αποσιώπησε επί δύο εικοσιτετράωρα το σοβαρότατο περιστατικό παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να μη χαλάσει την επικοινωνιακή εικόνα της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και της δήθεν αναβαθμισμένης Ελλάδας, ενώ η παραβίαση αυτή λίγα μίλια από τη νέα αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης θα έπρεπε να αποτελέσει τρανταχτή απόδειξη της απειλής που συνιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας.

Εν τέλει, ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού στις ΗΠΑ; Η προώθηση εθνικών συμφερόντων ή η επικοινωνία και ανταμοιβή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του;

Ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο.

Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, αλλά το Διεθνές Δίκαιο. Έχουν επίγνωση στο Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο Πρωθυπουργός στην Ουάσινγκτον;

Πότε αποφασίστηκε μία τέτοια σοβαρότατη επιλογή; Με ποιες διαδικασίες; Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ; Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε έναν πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;

Οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Την ίδια στιγμή, δεν εξασφαλίζονται όροι αντιμετώπισης ενδεχόμενης νέας έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ζητούμε την άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής από τον Υπουργό Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλο σχετικά με τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία και τις σχετικές ειλημμένες –όπως όλα δείχνουν– αποφάσεις.

Για αυτό τον λόγο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ταυτόχρονα, καταθέτει επείγουσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας».