Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, διαψεύδει με ανακοίνωσή του τις δηλώσεις-βόμβες του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ, ότι σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, συνεζητήθη μεταξύ άλλων και το ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Τουριστικώς και πλουτοπαραγωγικώς.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και όπως ανέφερε εν συνεχεία ο Ακάρ ομιλώντας προς δημοσιογράφους, τέθηκε το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Ητο δε χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του, ότι «βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια».

Ακάρ: «Βάλαμε τα θέματα με ειλικρίνεια»

Ο Τούρκος υπουργός ανάφερε χαρακτηριστικά ότι «Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν. Βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια, ανοιχτά, έντιμα και με διαφάνεια». 

Και υπενθύμισε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας να φιλοξενήσει την τέταρτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η ανακοίνωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Τα λεγόμενα αυτά και η αίσθησις που προκάλεσαν, οδήγησαν τον Ελληνα υπουργό να προχωρήσει εγγράφως σε διάψευση των δηλώσεων τού Χ. Ακάρ.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη το βράδυ της Πέμπτης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος διευκρίνησε ότι «με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».