Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει σήμερα στις ΗΠΑ σειρά συναντήσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, καθώς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το ταξίδι του κ. Παναγιωτόπουλου στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Δευτέρα, στις 21:00 ώρα Ελλάδος.

Θα προηγηθούν συναντήσεις με την ηγεσία και στελέχη της δεξαμενής σκέψης «Heritage Institute» και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 17:00 και 18:30 ώρα Ελλάδος αντιστοίχως.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα έχει στη συνέχεια συνεργασία με τον επικεφαλής του προγράμματος F-35 του Αμερικανικού Πενταγώνου, αντιστράτηγο Μάικλ Σμιτ, καθώς και με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου) κ. Νίκο Λαρυγγάκη.

Εγκρίθηκε ομόφωνα το νέο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

Η ατζέντα των επαφών του κ. Παναγιωτόπουλου περιλαμβάνει την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας πραγματοποιείται στη σκιά της ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ της τροπολογίας απαγόρευσης εκσυγχρονισμού και πώλησης F-16 στην Τουρκία εάν δεν διασφαλιστεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.