Η Ρόδος αποτελεί βασικό πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης της χώρας καλύπτοντας το 10% του ελληνικού τουρισμού (έναντι 1% σε όρους έκτασης και ΑΕΠ). Το εκτόπισμα του νησιού είναι σημαντικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς απορροφά το 2% του παγκόσμιου νησιωτικού τουρισμού (και καταλαμβάνει τη 12η θέση μεταξύ των σημαντικότερων νησιωτικών προορισμών).

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επισκέφθηκε τη Ρόδο και είχε την ευκαιρία να συναντήσει εξέχοντες επιχειρηματίες κυρίως του τουριστικού κλάδου και να συζητήσουν σχετικά με τις προβλέψεις τους για την τουριστική σεζόν που ξεκίνησε.

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κατά την ομιλία του στάθηκε στις εξελίξεις της διεθνούς οικονομίας, σχολιάζοντας ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε έξαρση της αβεβαιότητας ως απόρροια της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ. Σχολίασε όμως και τα θετικά που εξομαλύνουν αυτή τη συγκυρία για την Ελλάδα όπως, η ισχυρή δημοσιονομική της θέση, η μικρή άμεση εξαγωγική έκθεση (αγαθά) στις ΗΠΑ, η αυξανόμενη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου και των επιτοκίων.

Τέλος, συνοψίζοντας, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι σε περιόδους αβεβαιότητας είναι ακόμα πιο έντονη η σημασία των έμπιστων συνεργατών και αξιόπιστων συμβουλών και η Εθνική Τράπεζα έχοντας χτίσει μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες της και έχοντας πλέον εξειδικευτεί σε πολύπλοκες συναλλαγές, είναι έτοιμη να τους στηρίξει στα μελλοντικά τους σχέδιά.

Παράλληλα, η κα Τζέση Βουμβάκη, Deputy Chief Economist, παρουσίασε μία εις βάθος ανάλυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ρόδου. Το εκτόπισμα του νησιού είναι σημαντικό και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς απορροφά το 2% του παγκόσμιου νησιωτικού τουρισμού (και καταλαμβάνει τη 12η θέση μεταξύ των σημαντικότερων νησιωτικών προορισμών).

Μπροστά στις νέες τάσεις του διεθνούς τουρισμού, που θέτουν προτεραιότητα σε ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες και ανάδειξη τοπικών χαρακτηριστικών, η τουριστική παράδοση της Ρόδου, σε συνδυασμό με τις πολυποίκιλες ομορφιές της (περιοχές NATURA, μνημεία UNESCO, γαστρονομία) αποτελούν μοναδικό πλεονέκτημα για να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το «νησί του Ήλιου» καλείται να αξιοποιήσει τη σημαντική δυναμική που αναπτύσσεται από την άνοδο της μεσαίας τάξης στην Ασία και κυρίως στην Κίνα (το 10% των πιο πλούσιων Κινέζων αναλογεί στο αθροιστικό πληθυσμό Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου). Καθώς το κέντρο βάρους της παγκόσμιας τουριστικής ζήτησης σταδιακά μετατοπίζεται προς την Ανατολή, το 1/2 του νέου τουριστικού κύματος προς την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα είναι μη Ευρωπαίοι (κυρίως Ασιάτες). Η προοπτική αυτή αποκτά εξέχουσα σημασία, καθώς τα χαρακτηριστικά αυτών των νέων ταξιδιωτών προσφέρουν την ευκαιρία αναβάθμισης του τουριστικού μοντέλου της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ρόδου, καθώς συνδέονται με λιγότερο εποχική συμπεριφορά και υψηλότερη μέση δαπάνη. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ρόδος έχει τη δυνατότητα i) αφενός να αυξήσει τον όγκο τουριστών εξωτερικού κατά 30% την επόμενη δεκαετία (+ 1 εκατ., και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθούν οι μήνες υψηλής ζήτησης) και ii) αφετέρου να επιτύχει αύξηση της τάξης του 15% στη δαπάνη ανά άφιξη.

Η υλοποίηση αυτής της προοπτικής απαιτεί συνεπές στρατηγικό σχέδιο δομημένο σε τρεις βασικούς άξονες: i) συντονισμένες ενέργειες για την προσέλκυση τουριστών από μακρινές αγορές (απευθείας αεροπορικές συνδέσεις, στοχευμένες στρατηγικές προώθησης, απλοποίηση έκδοσης visa), ii) στήριξη υποδομών υποδοχής (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες) και iii) αναβάθμιση υποδομών φιλοξενίας (κυρίως βασικές υποδομές, όπως ηλεκτρισμός και ύδρευση). Υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης συντονισμένης εφαρμογής της στρατηγικής, η Ρόδος, φύσει και θέσει, μπορεί να κερδίσει αυτό το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας – τροφοδοτώντας την οικονομία της με άνοδο του ΑΕΠ κατά 40% μέχρι το 2035.

Διαβάστε ακόμη: