«Σταμάτα! Δεν βλέπεις ότι ο σταθμός του μετρό είναι γεμάτος; Σταμάτα!»
Ένας απογοητευμένος επόπτης φώναξε, καθώς οι «σεκιουριτάδες» με τα πράσινα γιλέκα «έδεναν» τα χέρια τους για να περιορίσουν χιλιάδες οπαδούς, που έτρεχαν έξω από το στάδιο που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου στο Κατάρ.
Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και, για ώρες, σχεδόν 78.000 άνθρωποι έφευγαν από το στάδιο, αφού ένας αγώνας – σε συνθήκες σχεδόν πλήρους χωρητικότητας – δοκίμασε την ετοιμότητα της μικρής χώρας του Κόλπου για το τουρνουά, που θα ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου 2022.
Χωρίς νερό από το ημίχρονο
«Αφήστε μας να περάσουμε! Έχουμε παιδιά», φώναξε ένας άντρας που κουβαλούσε ένα ιδρωμένο νήπιο. «Χρειαζόμαστε νερό. Υπάρχει νερό;» φώναξε μια γυναίκα από το βάθος της ουράς…
Δεν υπήρχε καθόλου!
Στις εξέδρες του σταδίου είχε εξαντληθεί το νερό ήδη στο ημίχρονο και δεν υπήρχε κανένα σημείο πώλησης με διαθέσιμες ποσότητες – ούτε έξω από τις κερκίδες – όπου η θερμοκρασία στα τέλη του καλοκαιριού ήταν 34 βαθμοί Κελσίου (93 Φαρενάιτ), με την αίσθηση της ζέστης ακόμα εντονότερη, λόγω της υγρασίας.
Ο αγώνας της Παρασκευής, που ονομάστηκε «Lusail Super Cup», ήταν η πρώτη ευκαιρία ώστε το νέο στάδιο Lusail να φιλοξενήσει μεγάλο πλήθος.
Με χωρητικότητα 80.000 θέσεων, είναι το μεγαλύτερο από τα οκτώ γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει τον τελικό του Μουντιάλ, στις 18 Δεκεμβρίου.
Θα γίνονται τέσσερις αγώνες μέσα ή γύρω από τη Ντόχα, κάθε μέρα για τις πρώτες 12 ημέρες του τουρνουά. Η FIFA λέει ότι 2,45 εκατομμύρια εισιτήρια από τα πιθανά 3 εκατομμύρια έχουν ήδη πουληθεί και έχει καταγραφεί ένα άνευ προηγουμένου ρεκόρ – 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι που θα βρεθούν εκείνες τις ημέρες στην Ντόχα. Είναι αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό πληθυσμό του Κατάρ.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ακριβώς 77.575 άνθρωποι πέρασαν από τα τουρνικέ την Παρασκευή, το μεγαλύτερο πλήθος που συγκεντρώθηκε ποτέ στο Κατάρ για μία εκδήλωση. Οικογένειες έφεραν μικρά παιδιά στο στάδιο, όπου πριν από τον αγώνα παρακολούθησαν μια παράσταση του Αιγύπτιου τραγουδιστή Amr Diab. Εκατοντάδες Σαουδάραβες οπαδοί φόρεσαν τη μπλε φανέλα της Αλ Χιλάλ, της ομάδας της Σαουδικής Αραβίας που κέρδισε την Αιγυπτιακή Ζαμαλέκ στα πέναλτι, μετά από ισοπαλία 1-1 στον κανονικό αγώνα (90′ λεπτών).
Εκατοντάδες εργάτες από τη Νότια Ασία και την Αφρική – μετανάστες στο Κατάρ όπου εργάζονται για την κατασκευή των γηπέδων του Μουντιάλ – βρίσκονταν επίσης σε ένα τμήμα του σταδίου, φορώντας πανομοιότυπα λευκά, μπλε ή κόκκινα μπλουζάκια, ώστε να γίνει πειστική και αποτελεσματική η «πρόβα». Έφυγαν μαζικά στο ημίχρονο για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία.
Ερωτηθείς για τα προβλήματα, ένας εκπρόσωπος των διοργανωτών, από την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς, είπε στο Reuters ότι το παιχνίδι σχεδιάστηκε για να εντοπίσει λειτουργικά ζητήματα και να αντλήσει μαθήματα για ένα «επιτυχημένο» τουρνουά στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
«Κάθε ομάδα εργαζομένων που συμμετείχε στην προετοιμασία της διοργάνωσης αποκόμισε ανεκτίμητη εμπειρία που θα μεταφέρει στο φετινό τουρνουά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Στο χάος μετά τον αγώνα, ένας οπαδός που έφευγε από το γήπεδο οργίστηκε, έπιασε έναν άνδρα της ασφάλειας από το λαιμό και διέρρηξε τον κλοιό ασφαλείας, ακολουθούμενος από αρκετούς άλλους, προσπαθώντας να φτάσει στο μετρό.
Η είσοδος του σταθμού απέχει 400 μέτρα από το στάδιο, αλλά οι οπαδοί περίμεναν σε μια «φιδωτή» ουρά 2,5 χιλιομέτρων, η οποία έστριβε πέρα δώθε σε ένα άδειο οικόπεδο. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι αυτό έγινε για να αποφευχθεί μία άτακτη κίνηση των φιλάθλων.
«Είναι τόσο χάλια», έλεγε ένας Αιγύπτιος φίλαθλος που ζει στη Ντόχα από το 2004 και κρατούσε το χέρι του γύρω από έναν θορυβώδη και εξουθενωμένο φίλο του στην ουρά. «Δεν θέλω να πάω πλέον στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Όχι αν είναι έτσι!”
«Ακόμα και μερικά ασθενοφόρα κυκλοφορούσαν προσπαθώντας να καταλάβουν πού έπρεπε να τοποθετηθούν. Μας έδιναν λάθος οδηγίες ξανά και ξανά και οι κάρτες στάθμευσης που είχαμε ήταν για θέσεις στάθμευσης που δεν υπήρχαν», είπε ο προμηθευτής. που δεν ήθελε να δημοσιευθεί το όνομά του.
Το σύστημα ψύξης, στα όριά του
Το σύστημα ψύξης του γηπέδου, το οποίο το Κατάρ έχει περιγράψει ως υπερσύγχρονο, έφτασε στα όριά του για να διατηρήσει τις κερκίδες δροσερές.
Τα επίπεδα υγρασίας και οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερα κατά την έναρξη του τουρνουά, αλλά θα υπάρξουν άλλες προκλήσεις.
Σε αντίθεση με την Παρασκευή, οι κάτοχοι εισιτηρίων θα μπορούν να πίνουν μπύρα έξω από τα γήπεδα, πριν και μετά από κάθε παιχνίδι.
Έξω, οι φρουροί περιπολούσαν περιμετρικά σε ομάδες πέντε ανδρών ή πέντε γυναικών, ο καθένας με ένα ρόπαλο σε κυρτό σχήμα να κρέμεται από τη ζώνη του. Μερικοί κουβαλούσαν στα χέρια τους όσο περισσότερα ζευγάρια χειροπέδες μπορούσαν…
Προετοιμασίες και έξω από τα γήπεδα
Για να αποτρέψουν ένα κυκλοφοριακό χάος στα μοναδικά χερσαία σύνορά της χώρας – με τη Σαουδική Αραβία – οι διοργανωτές ισοπεδώνουν ένα τμήμα της ερήμου όπου οι επισκέπτες θα παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους και θα επιβιβάζονται σε λεωφορεία για το ταξίδι 100 χιλιομέτρων (62 μίλια) στον αυτοκινητόδρομο της ερήμου προς τη Ντόχα.
Οι αρχές θα περιορίσουν τα αυτοκίνητα στους δρόμους δίνοντας εντολή στα σχολεία να κλείσουν για το τουρνουά, απαγορεύοντας την κυκλοφορία οχημάτων σε περιοχές της πόλης και προτρέποντας τις επιχειρήσεις να έχουν το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι.
Διαβάστε ακόμη:
- Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν επίδομα 250 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα
- Emmy Awards 2022: Οι παρουσίες στο κόκκινο χαλί που κέρδισαν τις εντυπώσεις
- H κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως λεφτά για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα
- Επικαιροποιημένα εμβόλια: Πρεμιέρα σήμερα για τους πρώτους εμβολιασμούς – Πώς κλείνουμε ραντεβού