search

ΣΠΟΡ

Μουντιάλ 2022- «Bisht»: Τι είναι αυτό που φορέσαν στον Λιονέλ Μέσι

Τι είναι το «Bisht» που φόρεσε ο Λιονέλ Μέσι όταν σήκωσε το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στον ουρανό του Κατάρ.

Bisht

Ο Λιονέλ Μέσι ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο Κατάρ υψώνοντας το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου το απόγευμα της Κυριακής. Ο «ψύλλος» σκόραρε δύο φορές καθώς η Αργεντινή και η Γαλλία ήταν ισόπαλες 3-3 μετά την παράταση, ενώ στη συνέχεια δεν αστόχησε από την άσπρη βούλα στη διαδικασία των πέναλτι.

Ωστόσο όταν σήκωσε το τρόπαιο, φωτογραφήθηκε φορώντας ένα ρούχο πάνω από τη φανέλα της Αργεντινής.

Το τρόπαιο στον Μέσι απένειμε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ενώ πριν προλάβει να το πάρει στα χέρια του για πρώτη φορά στην ιστορική του καριέρα, του δόθηκε ένα ρούχο, γνωστό ως «bisht». Ο Μέσι το έβαλε στους ώμους του καθώς κατευθυνόταν προς τους συμπαίκτες του και στη συνέχεια το φόρεσε.

Το «bisht» είναι ένα ρούχο που φοριέται στον αραβικό κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι παραδοσιακός ανδρικός μανδύας και συνήθως φοριέται σε ειδικές περιστάσεις, όπως γάμους και θρησκευτικές γιορτές.

Υπάρχει ένα περαιτέρω νόημα στο «bisht». Συνήθως φοριούνται από κοσμικούς αξιωματούχους ή κληρικούς. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ιδιότητα του ενδύματος και συνδέεται με δικαιώματα, πλούτο και τελετουργικές στιγμές. Είναι το αντίστοιχο του να φοράς μαύρη γραβάτα στον δυτικό κόσμο.

Ο Μέσι φορώντας το «bisht» θα ξεχωρίζει όταν στο μέλλον κάποιος θα ανατρέξει στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Ο 35χρονος, αναμφισβήτητα ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, θα είναι για πάντα δεμένος με τη συγκεκριμένη ενδυμασία – και επομένως με την περιοχή όπου έλαβε το τρόπαιο.

Διαβάστε ακόμη: