Διευκρινίσεις για τη «σύγχυση» που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, έδωσε με ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει πως έχει δημιουργηθεί λανθασμένα η «σύγχυση» ότι «οι δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν μας προστατεύουν από την παραλλαγή Όμικρον».

Στην ουσία όμως αυτό που συμβαίνει, όπως εξηγεί, είναι ότι «η 3η δόση με mRNA εμβόλιο, για να το πούμε απλά, ‘πατάει πάνω στις 2 δόσεις που έχουν προηγηθεί, ή αλλιώς ‘χτίζει στην προϋπάρχουσα προστασία’ που έχουμε μετά τον εμβολιασμό. Επιπλέον κάνει αυτό που απαιτείται τώρα: δημιουργεί επαρκή τίτλο αντισωμάτων όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης, αλλά και την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης σε πάνω από 70 % όσων κάνουν την τρίτη δόση».

Στη συνέχεια, αφού επαναλάβει «για άλλη μια φορά τι κάνουν τα εμβόλια», ο κ. Μόσιαλος σημειώνει πως αυτό που ξέρουμε για τα εμβόλια της ΑΖ και JJ και την όμικρον είναι ότι «φαίνεται πως τα εμβόλια της ΑΖ και JJ αποτυγχάνουν στο να σταματήσουν την αρχική λοίμωξη με όμικρον και αυτό συμβαίνει με μεγάλο ποσοστό με τα εμβόλια mRNA, όπως γνωρίζουμε από εργαστηριακά και όχι κλινικά δεδομένα» καθώς και ότι «τα δυο αυτά εμβόλια αποτυγχάνουν στο να αποτρέψουν την ήπια λοίμωξη (πάλι από εργαστηριακά και όχι κλινικά δεδομένα)».

«Δεν υπάρχει όμως καμία έρευνα που να αποδεικνύει πως δεν μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν επομένως την μειώνουν που είναι πολύ πιθανό, τότε υπάρχει πολύ μικρότερος λόγος ανησυχίας», τονίζει ο κ. Μόσιαλος.

Δεδομένου λοιπόν ότι δεν γνωρίζουμε ποια είναι «τα επίπεδα προστασίας έναντι στη σοβαρή λοίμωξη» που προσφέρουν τα εμβόλια της AZ και της JJ, ο κ. Μόσιαλος καλεί όσους λένε «πως δεν μας προστατεύουν καθόλου» να είναι «πιο προσεκτικοί».

Κυρίως όμως επισημαίνει, ότι «οι δύο πρώτες δόσεις της ΑΖ και της JJ δεν είναι άχρηστες.

Είναι η προϋπόθεση για να χτιστεί επαρκής προστασία από την όμικρον με την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Μόσιαλου