Σοβαρές προκλήσεις φέρνουν για τον ασφαλιστικό κλάδο στην Ευρώπη τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που ήδη προκαλούν ζημιές-ρεκόρ και αναμένεται να γίνουν συχνότερα τα επόμενα χρόνια, προειδοποιεί η Morningstar DBRS.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, μόλις το 1% των ζημιών αυτών είναι ασφαλισμένες στην Ελλάδα (στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27%) και το κλείσιμο του χάσματος είναι δύσκολο, ειδικά καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναγκαστούν να ανεβάσουν τις τιμές ή ακόμα και να αρνηθούν την κάλυψη στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια από τις λύσεις θα μπορούσε να είναι η συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που ήδη εφαρμόζεται σε Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών τα οποία επικαλείται η Morningstar DBRS, οι ζημιές που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα άγγιξαν το ιστορικό υψηλό των 59 δισ.  ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 και διαμορφώθηκαν στα 52 δισ. ευρώ το 2022.

Morningstar DBRS: Ανασφάλιστο το 99% των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα – Τι πρέπει να γίνει-1

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να γίνουν συχνότερα και πιο έντονα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ανεβάζοντας το ύψος των οικονομικών ζημιών που προκαλούν.

Ο ασφαλιστικός τομέας θα μπορούσε να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην ελάφρυνση των πιέσεων από τις ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες καθώς και στην  παροχή κινήτρων, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να υιοθετούν μέτρα που μειώνουν την ευαισθησία τους σε τέτοιες καταστροφές, τονίζουν οι αναλυτές. Όμως, μέχρι στιγμής, ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις ζημιές παραμένει ανασφάλιστο.

Συγκεκριμένα, μόνο το 27% των οικονομικών ζημιών που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ασφαλισμένο στην Ευρώπη, με το ποσοστό να διαμορφώνεται μόλις στο 1% για την Ελλάδα και στο 3% για την Ιταλία.

Morningstar DBRS: Ανασφάλιστο το 99% των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα – Τι πρέπει να γίνει-2

Η μείωση αυτού του ασφαλιστικού κενού ενδεχομένως να αποδειχθεί δύσκολη, εκτιμά η Morningstar DBRS, καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες εμφανίζουν μεν υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, αλλά αντιμετωπίζουν εντεινόμενες επιπτώσεις από τις ζημιές των καταστροφών.

Καθώς τα ακραία αυτά φαινόμενα θα γίνουν συχνότερα και εντονότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες πιθανότατα θα απαντήσουν με αύξηση των τιμών, κάτι που θα κάνει τις ασφάλειες λιγότερο προσιτές. Και αυτό δεν βοηθά στο να κλείσει το ασφαλιστικό κενό, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπες με υψηλούς περιορισμούς για τα κεφάλαιά τους και πιο σφικτές συνθήκες στην αντασφαλιστική αγορά, οι εταιρείες μπορεί τελικά να αποφασίσουν να αποφεύγουν περιοχές υψηλού ρίσκου. Η άρνησή τους να ασφαλίσουν κάποιες περιοχές θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, πλήγμα στη φήμη του κλάδου, τονίζεται.

Η Morningstar DBRS προτείνει, για να γίνουν πιο προσιτές η ασφάλειες και να αποφευχθεί μια κρίση ασφαλισιμότητας, να προσφέρονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες κίνητρα στους ασφαλισμένους για την υιοθέτηση μέτρων τα οποία μειώνουν τους κινδύνους για τα ακίνητά τους.

Ένας τρόπος για να μειωθεί το ασφαλιστικό κενό είναι να ενθαρρυνθούν τα συστημικά προγράμματα ασφάλισης ή οι συνεργασίες μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προκειμένου να συμπληρώνονται οι αποζημιώσεις τις οποίες πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η Morningstar DBRS σημειώνει ότι τέτοια προγράμματα εφαρμόζονται ήδη σε κάποιες χώρες, όπως π.χ. στην Ισπανία και τη Γαλλία μέσω των Consorcio de Compensación de Seguros και e Caisse Centrale de Reassurance αντίστοιχα, που χρηματοδοτούνται μέσω ποσών που εισπράττονται στα κανονικά ασφαλιστικά συμβόλαια.

Ένα πανευρωπαϊκό ασφαλιστικό πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί σε κάποια στιγμή, τονίζει ο οίκος, αν και τα ευρωπαϊκά μέτρα εστιάζουν τώρα περισσότερο στην ελάφρυνση μετά τις καταστροφές και στα κίνητρα για την υιοθέτηση μέτρων προστασίας για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη: