Θέσεις «ανάλογες της αγοράς» συστήνει για την εγχώρια αγορά μετοχών η Morgan Stanley, ενώ από τις αγορές της αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στις οποίες εντάσσεται και το ελληνικό χρηματιστήριο, «αυξημένες θέσεις» συστήνει μόνο για τις αγορές του Κόλπου, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Ο δείκτης MSCI Greece
Να σημειωθεί πως το ειδικό βάρος της Ελληνικής αγοράς, με βάση τον δείκτη MSCI Greece στον παγκόσμιο δείκτη αναδυομένων αγορών MSCI Emerging Markets, έχει διαμορφωθεί σήμερα στο 0,24% με τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που παρακολουθούν παθητικά τους δείκτες να παραμένουν ακόμη υποεπενδυμένα στις ελληνικές μετοχές, έχοντας τοποθετήσει το 0,21% του χαρτοφυλακίου τους κατά μέσο όρο – όταν πάντως στο τέλος του 2021 είχαν θέσεις που αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,10% των κεφαλαίων που τοποθετούνται στην περιοχή.
Δύο προσθήκες
Υπενθυμίζεται πως μετά την τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, που παρακολουθεί το 76% των διεθνών θεσμικών χαρτοφυλακίων παγκοσμίως, στον δείκτη MSCI Greece Standard εισέρχονται και οι μετοχές των «Εθνική» και «Μυτιληναίος» με αποτέλεσμα να απαρτίζεται πλέον από 8 μετοχές, τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Μυτιληναίος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι δύο προσθήκες θα οδηγήσουν σε καθαρές εισροές (αγορές μείον πωλήσεις) 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ειδικό βάρος της Ελλάδας στον παγκόσμιο δείκτη αναδυομένων αγορών της MSCI θα αυξηθεί κατά 0,06%, στο 0,3%, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ με βάση το κλείσιμο των μετοχών στις 31ης Μαΐου.