Πρόσκαιρη θα είναι η ανάκαμψη που παρουσίασαν οι αμερικανικές μετοχές εσχάτως, επισημαίνει σε σημείωμα της η Morgan Stanley, καθώς το ρίσκο για την οικονομική ανάπτυξη εμμένει και θα επηρεάσει την αγορά.

«Η ενδυνάμωση (του χρηματιστηρίου) την περασμένη εβδομάδα θα αποδειχτεί στο τέλος πως είναι ένα ακόμη ράλι bear market» εκτιμά ο στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας Μάικλ Γουίλσον, θεωρώντας πως οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη είναι υπερβολικά υψηλές και πως σημαντικός παράγοντας παραμένει η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Κατά την Morgan Stanley ο δείκτης S&P 500 θα φτάσει μάξιμουμ τις 4.250 με 4.300 μονάδες κατά το τωρινό ράλι, ήτοι δηλαδή μια άνοδος κατά 3,4% σε σχέση με το κλείσιμο της Wall Street την περασμένη Παρασκευή. Ο Nasdaq και οι δείκτες χαμηλής κεφαλαιοποίησης μπορεί να ανακάμψουν με λίγο καλύτερες επιδόσεις.

Ο Μάιος αποδείχτηκε ένας μήνας με έντονες διακυμάνσεις για τις αμερικανικές μετοχές, λόγω της έντονης ανησυχίας πως η οικονομία μπορεί να υποχωρήσει σε επίπεδα ύφεσης καθώς η Fed επιτάχυνε τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Παρόλ’ αυτά οι περισσότεροι δείκτες, όπως ο S&P 500 κατάφεραν να ανακάμψουν την περασμένη εβδομάδα, οπότε να εκτιμάται πως θα καταφέρουν να κλείσουν τον μήνα με θετικά πρόσημα. Όμως, η πορεία αυτή δεν φαίνεται πως θα έχει συνέχεια.

Ο ίδιος ο Γουίλσον επιμένει πως ο S&P 500 θα βρεθεί κοντά στα επίπεδα των 3.400 μονάδων μέχρι τα τέλη του δευτέρου τριμήνου και το τέλος της περιόδου των ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων, που αναμένεται να κινηθούν χαμηλά. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μονοψήφια ποσοστά ανάπτυξης στα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2020.