To 2023 έχει αποδειχθεί ένα πολύ παράξενο έτος. Από τη μία, ο S&P 500 έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 17% σε ετήσια βάση, αλλά από την άλλη, όπως υποδεικνύει και η ανάλυση της Morgan Stanley, οι περισσότερες μετοχές έχουν, κατά μέσο όρο, καταγράψει πτώση φέτος, με τους 7 εκ των 11 τομέων του δείκτη να έχουν κινηθεί πτωτικά απο τον Ιανουάριο.

«Αυτό το περιορισμένο εύρος τιμών δεν αποτελεί ένδειξη μίας υγιούς bull market ενώ αναδεικνύει τα προβλήματα της δυναμικής της αγοράς« ανέφερε ο chief investment officer της Morgan Stanley, Mάικλ Γουίλσον, σε πρόσφατή του ανάλυση.

Ο Γουίλσον θεωρεί πως οι περισσότερες μετοχές θα δυσκολευτούν λόγω των μακροοικονομικών προβλημάτων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ενώ μια επίλεκτη μειονότητα θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Παρ’ όλα αυτά, όσο εξελίσσεται το 2024, η όλη αγορά θα ανακάμψει κα

Σύμφωνα με το Business Insider, o Γουίλσον εφιστά την προσοχή σε δύο συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι προδιαθέτουν για τη δημιουργία προβλημάτων στην αγορά παρά την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed. 

O πρώτος παράγοντας είναι η αναθεώρηση των εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία έχουν ως επί το πλείστον αποδειχθεί αρνητικά, πρόσφατα, παρά την συνεχιζόμενη άνοδο των μετοχών.

Αυτό αποτελεί ένδειξη αναντιστοιχίας και κρυφών προβλημάτων, με τις εταιρείες να προδιαθέτουν για προβλήματα στο εγγύς μέλλον.

Η άλλη ένδειξη είναι τα υποκείμενα μακροοικονομικά δεδομένα. Οι επενδυτές μπορεί μεν να ελπίζουν πως η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων νωρίτερα από το αναμενόμενο, αλλά η συνεχιζόμενα υψηλή ανεργία θα πλήξει, εν τέλει, την οικονομία. 

Ο Γουίλσον ανέφερε πως η καταναλωτική εμπιστοσύνη περιορίζεται, όπως αναμένεται να μειωθούν και οι καταναλωτικές δαπάνες. Για παράδειγμα, αν και τα αποτελέσματα εταιρειών όπως Walmart και Target ήταν θετικά, τα στελέχη των δύο εταιρειών ανέφεραν πως οι καταναλωτές ενδέχεται να περιορίσουν τις δαπάνες τους τους ερχόμενους μήνες, υποδεικνύοντας προβλήματα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. 

Αυτά είναι μόνο τα αρχικά προβλήματα τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγορές. Το φετινό ράλι έχει υποστηριχθεί από επιπλέον ρευστότητα η οποία συμπεριλάμβανε bailouts τραπεζών και την πώληση κρατικών ομολόγων, αλλά και από το ράλι το οποίο προκάλεσε η τεχνητή νοημοσύνη το οποίο έχει αρχίσει να περιορίζεται.

Ο Τζερόμ Πάουελ, από την πλευρά του, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να κρατήσει τα επιτόκια υψηλά μέχρι να σιγουρευτεί πως ο πληθωρισμός έχει ελεγχθεί. Ο Γουίλσον υπογράμμισε πως η επίδραση των επιτοκίων στην οικονομία έχει χρονοκαθυστέρηση, αλλά παραμένει αισιόδοξος για τις μετοχές το 2024, λόγω της μείωσης των εταιρικών εξόδων αλλά και επιτάχυνσης των καταναλωτικών εξόδων μέχρι τα τέλη του ερχόμενου έτους.

Εκτός αυτού, αναμένει πως η προσπάθεια επαναπατρισμού των αμερικανικών εταιρειών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα καταναλωτικά έξοδα τη στιγμή που οι εταιρείες αυξάνουν την παραγωγή τους, κάτι το οποίο θα ενισχυθεί από τις δημόσιες δαπάνες λόγω της ενίσχυσης του Inflation Reduction Act. 

Παράλληλα, η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης θα κάνει αισθητή την παρουσία της στην αυτοματοποίηση της εργασίας και την αυξημένη παραγωγικότητα, εντείνοντας την κερδοφορία για όσες εταιρείες είναι προετοιμασμένες.

Μείωση επιτοκίων

Όσο για τις κινήσεις της Fed, η Morgan Stanley υποστηρίζει πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο του 2024, λόγω της μείωσης του δομικού πληθωρισμού. Η χαλάρωση αυτή θα ενισχύσει τα έξοδα των καταναλωτών και των εταιρειών, ενισχύοντας την οικονομία.

Συνολικά, ο Γουίλσον παραμένει αισιόδοξος για την αγορά το 2024, με τα εταιρικά κέρδη να αυξάνονται κατά 7% μέχρι το τέλος του ερχόμενου έτους και 16% το 2024. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει πως υπάρχουν ορισμένα βραχυπρόθεσμα εμπόδια, με την ανάκαμψη να μην αναμένεται μέχρι το νέο έτος, κάτι στο οποία εφιστά την προσοχή των επενδυτών όσον αφορά τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων τους.

Ο Γουίλσον προσέθεσε πως η αγορά θα ωφελήσει τις κυκλικές μετοχές των βιομηχανιών και του τομέα της ενέργειας, αλλά εάν ο κύκλος αλλάξει, τότε οι «αμυντικές» μετοχές στους τομείς των καταναλωτικών βασικών προϊόντων, της υγείας και των εταιρειών κοινής ωφέλειας θα αποδειχθούν προτιμότερες.

Παράλληλα, ο chief investment officer της Morgan Stanley προτιμά ευκαιρίες σε μετοχές οι οποίες είναι προστατευμένες από τη μεταβλητότητα των αγορών, όπως και αυτές εταιρειών οι οποίες θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Παρακάτω παρατίθεται η λίστα των 65 μετοχών από την αμερικανική αγορά τις οποίες επιλέγει ο Γουίλσον για το 2024:

 1. Costco
 2. US Foods Holding Corp.
 3. Walmart
 4. Keurig Dr. Pepper
 5. Philip Morris International Inc.
 6. Becton Dickinson
 7. UnitedHealth Group
 8. Colgate-Palmolive
 9. Abbvie
 10. Biogen
 11. Natera
 12. Thermo-Fisher Scientific
 13. CenterPoint Energy
 14. DTE Energy
 15. Exelon Corporation
 16. Targa Resources Corp.
 17. Sherwin-Williams
 18. Howmet Aerospace
 19. Transdigm Group
 20. Nike
 21. Hilton Worldwide
 22. McDonalds
 23. Marriott International
 24. Yum Brands
 25. Lowes Companies
 26. Ross Stores
 27. TJX Co.
 28. Autozone
 29. Costco Wholesale
 30. Brown Foreman B
 31. Constellation Brands
 32. Monster Beverage
 33. Church & Dwight
 34. Colgate Palmolive
 35. Bellring Brands
 36. Cardinal Health
 37. McKesson Corp.
 38. UnitedHealth Group
 39. Boston Scientific Co.
 40. Edwards Lifesciences
 41. Eli Lilly & Co.
 42. Thermo Fisher Scientific
 43. Zoetis Inc.
 44. Iqvia Holdings
 45. Neurocrine Biosciences
 46. American Express
 47. Mastercard
 48. Visa
 49. Microsoft
 50. Accenture PLC
 51. Apple
 52. Keysight Technology
 53. CDW Corp.
 54. Howmet
 55. Northrop Grumman
 56. ConocoPhillips
 57. EnLink
 58. Equitrans
 59. Marathon Oil
 60. Marathon Petroleum
 61. NOV Inc.
 62. Tenaris
 63. Valero Energy
 64. Delta Airlines
 65. Knight-Swift Transportation

Διαβάστε ακόμη: