Στην πρίζα και… με το νόμο μπαίνει πλέον το αιολικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 43,2MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 39,95MW της εταιρείας «Αιολικό Πάρκο Κέλλας», θυγατρικού βραχίονα της Motor Oil Renewable Energy (MORE), το οποίο έχει αναπτυχθεί στην περιοχή του Αμυνταίου.

Ειδικότερα, με βάση σχετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας του ΥΠΕΝ, χορηγήθηκε η Άδεια Λειτουργίας Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), εγκατεστημένης ισχύος 43,2MW και μέγιστης αποδιδόμενης ισχύος 39,95MW, στη θέση «Αγνάντια – Ίσωμα – Θαμνότοπος», της Δημοτικής Ενότητας Αμύνταιου, του Δήμου Αμύνταιου Φλώρινας, της εταιρείας με την επωνυμία «Αιολικό Πάρκο Κέλλας Α.Ε.».

Από το 2010

Πρόκειται για την κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας καθώς η εταιρεία έχει συσταθεί από τον Ιούνιο του 2008 υπό διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και η αρχική απόφαση για χορήγηση άδειας παραγωγής ελήφθη από την (τότε) ΡΑΕ το 2010.

Περαιτέρω, η αρχική ΑΕΠΟ εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ έκτοτε ακολούθησαν αρκετές τροποποιήσεις, μεταξύ των οποίων και της ΑΕΠΟ τον Νοέμβριο του 2020 που προέβλεπε σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό του έργου, όπως την αλλαγή του τύπου και του αριθμού των ανεμογεννητριών, τη μείωση των πλατειών ανέγερσης, τα συνοδά έργα κλπ.

Από το 2020 η εταιρεία εντάχθηκε στο δυναμικό του Ομίλου της Motor Oil και ειδικότερα στον «πράσινο» βραχίονα της MORE, ενώ επικεφαλής της είναι έκτοτε ο Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου. Έτσι, στο πλαίσιο της κατασκευής αιολικού πάρκου, είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 41,3 εκατ. ευρώ με ομολογιούχους τη Motor Oil, τη MORE, την Ireon Investments, την Teforto Holdings και τη Σέλευκος Ενεργειακή.

Όπως αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις (χρήση 2023), το εν λόγω δάνειο και οι αναλογούντες τόκοι αποπληρώθηκε εντός του 2023 με κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 47 εκατ. ευρώ με ομολογιούχους τη Motor Oil και την Teforto Holdings.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή του αιολικού πάρκου το οποίο τέθηκε σε λειτουργία εντός του Δ’ τριμήνου του 2023, οπότε και ξεκίνησε η δοκιμαστική περίοδος, που εξελίχθηκε ομαλά. Επιπλέον, προέβη σε αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά ποσό 3,5 εκατ. ευρώ με σκοπό την κάλυψη των δαπανών στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της κατασκευής.

Επίσης, εντός του 2024, προέβη σε λύση της Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης με το ΔΑΠΕΕΠ και προχώρησε σε σύναψη Σύμβασης Αγοραπωλησίας Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA) με την έμμεση μητρική Motor Oil Renewable Energy.

Τι περιλαμβάνει το project

Με βάση την άδεια λειτουργίας, ο ΑΣΠΗΕ, εγκατεστημένης ισχύος 43,2MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 39,95 MW, περιλαμβάνει:

Εννέα ανεμογεννήτριες (Α/Γ) τύπου N-149/4,80 MW της εταιρείας Nordex, ονομαστικής ισχύος 4.800KW έκαστη, αριθμού πτερυγίων 3, ύψους πυλώνα 105 μέτρων, διαμέτρου πτερωτής 149 μέτρων, τάσης παραγόμενης ενέργειας 690V.

Ισάριθμους με τις ανεμογεννήτριες μετασχηματιστές ισχύος 5.350kVA, σχέσης ανύψωσης 0.69/33kV, έκαστος εγκατεστημένος εντός του πυλώνα της Α/Γ.

Οικίσκο ελέγχου εμβαδού 80 τ.μ. περίπου.

Βελτιωμένη υφιστάμενη οδοποιία μήκους περί τα 8.940 μέτρα, για την πρόσβαση στον Αιολικό Σταθμό και την προσπέλαση και επικοινωνία των Α/Γ, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της δασικής οδοποιίας και τις σχετικές διατάξεις.

Διανοιγμένη νέα εσωτερική οδοποιία για την πρόσβαση στις θέσεις ανέγερσης των Α/Γ καθώς και για τη διασύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, συνολικού μήκους περί τα 5.390 μέτρα.

Όσον αφορά τα έργα σύνδεσης, περιλαμβάνει νέο Υποσταθμό (Υ/Σ) «Βεύης» ανύψωσης τάσης 33 kV/150 kV, καθώς και μεικτό υπόγειο/εναέριο δίκτυο μέσης τάσης (Μ.Τ.) 33kV για τη διασύνδεση του Α/Π με τον Υ/Σ, που οδεύει κατά μήκος της εσωτερικής οδοποιίας του ΑΣΠΗΕ και καταλήγει στον οικίσκο ελέγχου και κατά μήκος υφιστάμενης οδοποιίας μέχρι τον οικισμό Βεύης και εν συνεχεία εναερίως παραπλεύρως της οδοποιίας μέχρι τον Υποσταθμό.

Διαβάστε ακόμη: