“Η Federal Reserve θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την επιθετική νομισματική πολιτική της ύστερα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank” αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Alllianz, Mohamed El-Erian.

Ο “γκουρού” των αγορών επεσήμανε σε tweet τη βουτιά των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ως βασικό σημάδι ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της που στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού. «Η άμεση κίνηση των 2ετών ομολόγων υποδηλώνει την άποψη ότι, αντιμετωπίζοντας αυτό ως συστημική απειλή, η Fed θα αποσυρθεί επίσης από τη μάχη του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε αναταραχή μετά το κλείσιμο της Silicon Valley Bank (SVB) με έδρα την Σαντα Κλάρα την Παρασκευή. Στη συνέχεια, οι αμερικανικές Αρχές προχώρησαν την Κυριακή στη λήψη έκτακτων μέτρων για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα καθώς η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση. Την ίδια ώρα υψηλόβαθμη πηγή της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση, με την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της να έχει οριστεί για τις 23-24 Μαρτίου.

Η πηγή της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτημένες και ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Τα αμερικανικά ομόλογα

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε σήμερα Δευτέρα περίπου 45 μονάδες βάσης στο 4,214% – το χαμηλότερο επίπεδό της από τις 3 Φεβρουαρίου. «Αυτή η καμπύλη απόδοσης στο “τρενάκι του τρόμου” είναι μια αντανάκλαση της οικονομικής, χρηματοπιστωτικής και πολιτικής αστάθειας, η οποία, κοιτάζοντας προς τα εμπρός, θα χρειαστεί χρόνο για να σταθεροποιηθεί», υπογράμμισε σε άλλο του tweet ο Ελ-Εριάν.

Η κατάρρευση της SVB –η μεγαλύτερη τραπεζική κατάρρευση από το 2008– προκάλεσε ανησυχίες για το εάν οι πελάτες από μικρές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να πληρώσουν το προσωπικό τους, με την FDIC να προστατεύει καταθέσεις μόνο έως 250.000 δολάρια. Περίπου το 89% των 175 δισ. δολαρίων που έχει ως καταθέσεις η SVB ήταν ανασφάλιστο στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη FDIC.

Διαβάστε περισσότερα