Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», στο Athens Marriott Hotel, έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του δημογραφικού στη χώρα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «σε βάθος δεκαετιών θα φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης για το δημογραφικό. Πρώτα και πάνω από όλα στοχεύουμε στην σταθεροποίηση των γεννήσεων και μετά η σταδιακή αναστροφή της πορείας τους με βάση το σχέδιό μας. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού να ενώσεις τις πολιτικές δυνάμεις, δεν πρόκειται για πολιτικό χρέος, αλλά εθνικό χρέος».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο δισταγμός των νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά είναι πολυπαραγοντικός», γι’ αυτό και η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες δράσεις.
Μάλιστα, ανάφερε ότι «πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή σήμανε ίσως τον πιο ηχηρό συναγερμό όλων των τελευταίων ετών για το δημογραφικό, που με βάση τα εξαιρετικά αποκαρδιωτικά στοιχεία του 2022 η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους», μιλώντας για ένα αρνητικό ισοζύγιο το οποίο δυστυχώς κλιμακώνεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. «Σίγουρα έπαιξε το ρόλο της και η πανδημία, όμως πρέπει να βλέπουμε τις διαχρονικές τάσεις και αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», είπε χαρακτηριστικά.
Το συνέδριο, όπως είπε «έρχεται να εξετάσει έναν εθνικό κίνδυνο ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έναν κίνδυνο που όμως δεν πρέπει να γίνει καθεστώς». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί τη Δύση, σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. «Στη δικιά μας πατρίδα όμως επιβαρύνεται κι από άλλες ιδιαιτερότητες. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20-40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000 ως αποτέλεσμα μιας πτώσης των γεννήσεων που ουσιαστικά ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80.
Επιπλέον, όπως είπε, «πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια. Έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές και αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες, με τη συνολική πάντως δημογραφική κατάρρευση να καθίσταται κυριολεκτικά ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας.
«Και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου πολλοί άλλοι δείκτες το προδιαγράφουνε εξαιρετικά ευοίωνο. Γιατί πράγματι η πατρίδα μας έχει σήμερα αφήσει για τα καλά πίσω της την οικονομική κρίση, σημειώνει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μειώνοντας την ανεργία, παρά τις δυσκολίες το διαθέσιμο εισόδημα εξακολουθεί να στηρίζεται, όμως τι νόημα θα έχει μια τέτοια ελπιδοφόρα, αισιόδοξη φωτεινή πορεία εάν παράλληλα η σκιά της συρρίκνωσης απλώνεται πάνω στους πρωταγωνιστές της, πάνω στις Ελληνίδες και τους Έλληνες του αύριο. Και σε αυτό ακριβώς το μεγάλο στοίχημα απαντά η ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ώστε η χώρα να μπορέσει επιτέλους να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας, την οικογένεια, συντονίζοντας καλύτερα τα μέτρα που προωθεί η πολιτεία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε πολλά επίπεδα απλώνεται και ο κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού μας με συνέπειες γεωστρατηγικές για ένα έθνος σε μια κομβική περιοχή του χάρτη ενώ συνδέεται άμεσα και με την παραγωγικότητα του τόπου, με την πρόοδο των πολιτών, με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, κυρίως όμως συνδέεται με την ευημερία των επόμενων γενιών».
Διαβάστε ακόμη:
- Εμπρηστική επίθεση στο κτίριο γραφείων του Radar και της Axianews
- Η κόρη του Αχιλλέα Μπέου εξομολογείται: «Είναι ομοφοβικός, δεν μιλάμε, με τρομάζει»
- Το «αυτοδιοικητικό φαινόμενο» Χάρης Δούκας και η συντριβή της έπαρσης
- Κλέλια Ανδριολάτου: Αποκαλυπτική φωτογραφία στους Παξούς προκαλεί αντιδράσεις