Κατά την εκδήλωση για την ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι οι βαθιές τομές απαιτούν συνέχεια, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και σταθερότητα ώστε να γίνουν πράξη.

Ειδικότερα, με αφορμή τις ευρωπαϊκές εκθέσεις για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «όσο και η αντιπολίτευση να θέλει να κάνει το άσπρο-μαύ ρο, όταν η αντιπολίτευση επιτίθεται στην κυβέρνηση, εμμέσως επιτίθεται και σε εσάς (σ.σ. τους δικαστές του ελεγκτικού συνεδρίου) και αυτό είναι άδικη κριτική. Πρέπει να αναγνωρίζουμε με γενναιοδωρία την πρόοδο που έχουμε πετύχει»

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη λέγοντας «η τεχνολογία είναι βοηθός και σύμβουλος αλλά ποτέ αντικαταστάτης της ανθρώπινης κρίσης. Το ερώτημα δεν είναι αν θα αξιοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά με ποιον τρόπο και ποια ταχύτητα και ποιες δικλίδες ασφαλείας. Η τελική απόφαση παραμένει αδιαπραγμάτευτα στα χέρια το μυαλό, την ενσυναίσθηση, την συνείδηση των δικαστών».

Όπως σημείωσε, «στον κόσμο των προηγμένων μοντέλων της ΑΙ γίνεται συζήτηση για το αν μπορεί να έχει συνείδηση. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο και χαίρομαι γιατί εδώ έχετε βρει ισορροπία ανάμεσα στη χρησιμότητα και τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης ως ένας καταλύτης για τη βελτίωση αλλά ποτέ αντικαταστάτης της κρίσης του δικαστή»

Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο «συνολικό σχέδιο η δικαιοσύνη σύντομα να απονέμεται πιο σωστά και πιο έγκαιρα» θέτοντας ως στόχο «μέχρι τα τέλη του 2027 ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης από τις 1500 να πέσει στις 650 ημέρες».

Ευχαρίστησε τα στελέχη του ελεγκτικού συνεδρίου για τη βοήθειά τους ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε ακόμη: