Επαναλαμβάνουμε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εντείνουμε τις πιέσεις ώστε ο νότιος Λίβανος για να μη μετατραπεί σε νέα Γάζα, τόνισε μεταξύ άλλων από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στις Βρυξέλλες, επανέλαβε την έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανάγκη αποτροπής της κλιμάκωσης της βίας στον νότιο Λίβανο.
Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της αυτοσυγκράτησης, καλώντας τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν χώρο στη διπλωματία.
«Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου διεξάγεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία. Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και προφανώς έχει κάθε επιθυμία να εμβαθύνει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας».
Αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στη Γάζα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός, ώστε να σταματήσει η ανθρωπιστική καταστροφή που πλήττει την περιοχή. Παράλληλα, ζήτησε να ενταθούν οι πιέσεις για να αποφευχθεί η μετατροπή του νότιου Λιβάνου σε ένα νέο πεδίο μάχης, υπογραμμίζοντας το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις επιθέσεις από το Ιράν.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή να επαναλάβουμε την έκκλησή μας για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, έτσι ώστε να μη συνεχίζεται άλλο αυτή η αδιανόητη ανθρωπιστική καταστροφή. Και να εντείνουμε τις πιέσεις μας έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί και αυτός σε μια Γάζα, στα πλαίσια του νόμιμου δικαιώματος που το Ισραήλ έχει να μπορεί να αμυνθεί το ίδιο απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, τη σημασία της αυτοσυγκράτησης και της διπλωματίας ως την μόνη οδό για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή: «Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο επιβάλλεται πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι η αυτοσυγκράτηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε χρόνο για να επαναφέρουμε στο τραπέζι τη μόνη πολιτική λύση, η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει το δομικό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία δύο κρατών τα οποία θα μπορούν να συνυπάρχουν σε ειρήνη».
Η παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της βίας και την αποφυγή περαιτέρω σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να προωθεί τη σταθερότητα και την ειρήνη μέσω της διπλωματίας.