Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή αφού πρώτα ευχήθηκε στο Γιώργο Μυλωνάκη θερμά περαστικά για τη μεγάλη περιπέτεια υγείας που περνά.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κράτος Δικαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την ομιλία του με ευχές για τον στενό του συνεργάτη.

«Κύριε πρόεδρε επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευχόμενος, πιστεύω διερμηνεύοντας, τα αισθήματα όλου του κοινοβουλίου. Θερμά περαστικά στον Γιώργο Μυλωνάκη ο οποίος περνάει μία μεγάλη περιπέτεια υγείας. Είμαι σίγουρος ότι θα βγει νικητής και από αυτή τη δοκιμασία και σύντομα θα είναι και πάλι κοντά μας», είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για αναβολή της συζήτησης, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος προθυμοποιήθηκε να μεταθέσουμε τη σημερινή συνεδρίαση, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μεγάλη ψυχολογική ένταση σε εμένα και στους συνεργάτες μας στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως θεώρησα επιβεβλημένο να γίνει σήμερα αυτή τη συζήτηση».

Αναλυτικά όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα στη Βουλή:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τη συζήτηση, που έχει προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ με θέμα το κράτος δικαίου και την κατάσταση των θεσμών ως εξής:

«Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στο θέμα με το οποίο ξεκίνησα. Δολοφονικός βούρκος που πνίγει την αξιοπρέπεια. Οι συμπεριφορές και οι λέξεις μπορεί να γίνουν σφαίρες και να δημιουργείται ζούγκλα αθλιότητας που εμποδίζει την κοινή γνώμη να σκέφτεται και να κρίνει. Πριν από δύο εβδομάδες το Documento κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο για τον Μυλωνάκη.

Είδα τον Γιώργο Μυλωνάκη αφού δημοσιεύθηκε. Ποτέ δεν τον είδα τόσο ταραγμένο, θα πρέπει να αποδείξει ότι αυτά είναι άθλια ψέματα και συκοφαντίες και το απέδειξε με ανάρτηση που έκανε. Όμως έχετε αναρωτηθεί εσείς που με τόση άνεση επιτίθεστε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς το ψυχολογικό βάρος που σηκώνουν όσοι γίνονται αποδέκτες και να φτάσει αυτός ο άνθρωπος να παλεύει για τη ζωή του.

Το ίδιο το Ντοκουμέντο που πυροβολούσε την οικογένεια μου για να τη διαλύσει και να έχετε πολιτικό όφελος, Αυτοί είστε. Για να χτυπηθώ εγώ η οικογένεια μου. η παράταξη τα παιδιά μας οι βουλευτές, όλα στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να επιτρέψω να υπονομευθεί το έργο της ΕΥΠ γιατί μέρα-νύχτα συνδράμει στη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής αλλά κυρίως γιατί σήμερα η δράση υπό τη νέα της δομή έχει σημασία στο ταραγμένο περιβάλλον.

Οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν αν έχουν πολλές επιτυχίες που πρέπει να μένουν κρυφές γιατί αυτή είναι η αποστολή τοςυ. Απαράδεκτο να ναρκοθετείται από ανεύθυνες συζητήσεις που γίνονται ενίοτε αντεθνικό επιχείρημα. Αυτό δεν θα επιτρέψω να συνεχιστεί».

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ΕΥΠ:

Είναι ένα ζήτημα που δεν είναι καινούργιο. Ανελήφθη πολιτική ευθύνη, αντικαταστάθηκαν πρόσωπα. Αλήθεια δεύτερη επιχειρείται συστηματικά μια σύγχυση σε νόμιμες επισυνδέσεις και τη χρήση λογισμικών που απασχολούν όλον τον πλανήτη.

Ο Άρειος Πάγος είναι καλός όταν καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή και κακός όταν αποφαίνεται για ζητήματα υποκλοπών; Ετσι αντιλαμβάνεστε αλά καρτ τη δικαιοσύνη; Ας την αφήσουμε να κάνει τη δουλειά της όπως ξέρει. Υπάρχουν πολλά βήματα στην υπόθεση, θα περιμένουμε

Έχω εδώ τα πρακτικά της ευρωπαικής εισαγγελίας. Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2020. Στηρίχθηκε από την κυβέρνηση αυτή, δεν μπορούσε να ερευνήσει περιόδους άλλης διακυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι σεβαστή αλλά τίποτα δεν μπορεί να αιτιολογήσει επιλεκτικές διαρροές σε ΜΜΕ ούτε ελέγχους σε δόσεις, πολύ περισσότερο επιπόλαιες διαπιστώσεις που αμαυρώνουν πρόσωπα και γίνονται επιχειρήματα στον πολιτικό ανταγωνισμό.

Είναι άλλο το ενδιαφέρον ενός βουλευτή για έναν πολίτη που έρχεται στο γραφείο του και άλλο μια παρανομία πολύ περισσότερο όταν εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτικό χρήμα.

Χαιρετίζω την πρωτοβουλία να ζητήσουν όλοι οι βουλευτές άρση ασυλίας. Ζητώ από την Ευρωπαική Εισαγγελία να αποφασίσει γρήγορα ποιους θα στείλει στο ακροατήριο, ποιους θα βάλει στο αρχείο και να δικαιολογήσει την ουδετερότητά της.

Η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε οι διαδικασίες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα να επιταχύνονται και να εκκαθαρίζονται το συντομότερο δυνατόν.

Πριν εκστομίσετε κατηγορίες κατά της ΝΔ, θα θυμάστε ότι η άρση ασυλίας δεν σημαίνει ενοχή. Υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Αναφερθείτε στη δική σας ΚΟ ως ΚΟ υποδίκων. Οι περισσότεροι από τους 95 βουλευτές που έγινε άρση ασυλίας δεν είναι της ΝΔ

Συντάξαμε 650 νομοσχέδια και μόνο 10 κατατέθηκαν ως έκτακτα την περίοδο της πανδημίας. Έχουν σταματήσει οι εκτός χρόνου τροπολογίες. Και βέβαια η μεταρρύθμιση για τη διευκόλυνση της άρσης ασυλίας. Πολλοί τα έλεγαν, εμείς τα κάναμε

Κράτος δικαίου είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Κράτος δικαίου ως προς την προστασία των δικαιωμάτων είναι η τελευταία προσπάθεια κατά του ψηφιακού εθισμού των ανηλίκων με την απόφαση να απαγορεύσει πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών σε ορισμένες πλατφόρμες.

Η ανακοίνωση αυτή δεν σχολιάστηκε από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πιστεύετε κ. Ανδρουλάκη ότι πραγματικά ο κόσμος συζητούσε για όσα θα συζητήσουμε σήμερα. Συζητούσε για τον εθισμό των νέων. Είστε τόσο εκτός της κοινωνίας.

Βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ ανακαλύψατε ότι τα ρουσφέτια ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, ας γελάσω.

Είναι κράτος δικαίου να απονέμονται συντάξεις σε λίγους μήνες. Είναι κράτος δικαίου να γίνονται μεταγραφές σε πανεπιστήμια με τρόπο αντικειμενικό χωρίς εξυπηρετήσεις.

Είναι κράτος δικαίου οι κλήσεις να επιδίδονται ηλεκτρονικά χωρίς καμία παρέμβαση. Όλα αυτά συνιστούν ένα δίκαιο κράτος που αντιμετωπίζει τους πολίτες φιλικά αλλά και απρόσωπα ώστε το κράτος να μην γνωρίζει ποιος είναι ο πολίτης και τι ψηφίζει.

Δεν μπορεί το κράτος δικαίου να γίνεται ταμπέλα για αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα. Αντίθετα ο συγκεκριμένος όρος δεν μπορεί παρά να αποτελείται από τους πυλώνες που το συγκροτούν.

Κράτος δικαίου σημαίνει δικαιοσύνη με την ανεξαρτησία της να σηματοδοτείται από την για πρώτη φορά συμμετοχή των ίδιων των δικαστών για την εκλογή της ηγεσίας τους. Κράτος δικαίου σημαίνει να μην περιμένει ο πολίτης να δικαιωθεί στα δικαστήρια.

Η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε προ ημερών απαντά ευθέως στα ζητήματα που συζητάμε σήμερα. Γράφει στο πόρισμα ότι στον τόπο μας υλοποιείται ολιστική πολιτική κατά της διαφθοράς, ενισχύεται η λογοδοσία στο δημόσιο.

Ενώ η Ελλάδα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση ως προς την πρόοδο που έχει πετύχει. Ο ΟΟΣΑ χαιρετίζει όλα όσα εσείς καταγγέλλετε. Εσείς έχετε κομματική σκοπιμότητα. Άρα θα εμπιστευτώ τη δική του αξιοπιστία παρά τις ψευδείς κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιτελέσει πρόοδο στα ζητήματα δικαίου και έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της ΕΕ. Φαντάζομαι ότι θα συμφωνείτε ότι έγκυροι διεθνείς οργανισμοί δεν έχουν λόγο να χαριστούν στην κυβέρνηση ούτε να συντάσσουν έρευνες με αλλότρια κριτήρια.

Στην έκθεση του Economist η Ελλάδα κατατάσσεται ως πλήρης και όχι ως μερική δημοκρατία με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να μην είναι στην ίδια κατάσταση.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα θέματα αυτά στα επίπεδα που θέλουμε. Όμως τα τελευταία 7 χρόνια η Ελλάδα προοδεύει ή υποχωρεί; Ποιος είναι ο κριτής; Είμαστε εμείς οι ίδιοι φορώντας το κομματικό καπέλο;

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση συμφωνώντας σε κοινούς ορισμούς όταν μιλάμε για κράτος δικαίου. Μια κυβέρνηση με λαϊκή νομιμοποίηση που λειτουργεί δημοκρατικά, ένα κοινοβούλιο που νομοθετεί, μια δικαιοσύνη που λειτουργεί ανεξάρτητα και απονέμεται στην ώρα της, ένα κράτος που εξυπηρετεί τον πολίτη

Δεν θα έπρεπε να μιλάμε για ζητήματα δικαίου αλλά για όσα συμβαίνουν στο Ιράν, τον Λίβανο, την αμυντική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο, τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία και πώς θα αντιμετωπιστούν

Λυπάμαι για το περιεχόμενο και τη συγκυρία. Επιλέγετε να αξιοποιήσετε το εργαλείο της συζήτησης αυτής για να επιστρέψετε στο παρελθόν. Ενώ είναι ζητούμενο η ενότητα, εσείς ανασύρετε αφορμές διχασμού. Μένετε κολλημένος σε ζητήματα του χθες

Να μιλήσουμε τις συνέπειες που έχει η τοξικότητα και στις προσωπικές ζωές όσων εμπλέκονται στις πολιτικές.

Διαβάστε ακόμη: