Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρώτη φορά μετά τις θερινές διακοπές, με το βάρος να πέφτει στην ανάπτυξη και την καθημερινότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του:

«Στο επίκεντρο είναι η καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Μου δίνεται αφορμή ξεκινώντας να σχολιάσω, το κλίμα που κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν γύρω από τις τιμές στην αγορά, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός υποχωρεί και οι αυξήσεις των τιμών έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ζήτησα από τον υπουργό Ανάπτυξης να μας ενημερώσει αναλυτικά με συγκρίσεις ιδίων προϊόντων πέρυσι και φέτος. Τα αναχώματα που έχουμε υψώσει είναι πολλά είναι αποτελεσματικά και αυτή η δύσκολη φάση που έχουμε περάσει, βαίνει προς το τέλος.

Η μάχη συνεχίζεται. Έχουμε τώρα το μέτωπο των σχολικών ειδών. Είδα με χαρά πως αρκετές αλυσίδες προσφέρουν αισθητά χαμηλότερες τιμές από πέρσι. Πιστεύω λοιπόν ότι τόσο ο ανταγωνισμός όσο και οι έλεγχοι της πολιτείας θα λειτουργήσουν και στον τομέα αυτό και δεν θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα τα νοικοκυριά».

Για να προσθέσει:

«Για να μην παρεξηγηθώ. Το έχουμε πει πολλές φορές. Κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα.

Θα το ξαναπώ. Οι ανατιμήσεις μάλιστα στα τρόφιμα έπεσαν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και μάλιστα αν αφαιρέσουμε τη δυσανάλογα μεγάλη επίδραση του ελαιολάδου στον δείκτη τιμών τροφίμων στη χώρα μας, ο δείκτης στις τιμές των τροφίμων κινείται πια πτωτικά. Η Ελλάδα παρά τα εμπόδια ανεβάζει ταχύτητα και η κυβέρνησή μας υλοποιεί καθημερινα το σχέδιο τετραετίας που έχει. Όλα τα βήματα που γίνονται θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές προς όφελος των πολιτών.

Θέλουμε και μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα και θα πούμε περισσότερα γι’ αυτό. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για όλα αυτά σε 10 μέρες από τώρα, για να μπορούμε να απαντήσουμε βέβαια και σε κάποιους από τους μύθους οι οποίοι διακινούνται, οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα περίπου να είναι χειρότερη και από την Βουλγαρία με βασικό μισθό στα 477 ευρώ.

Να θυμίσω ότι είναι στα 830 η Ελλάδα, η οποία είναι δεύτερη σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μια χώρα στην οποία ο δείκτης της κατανάλωσης που είναι ίσως και ο πιο ενδεικτικός γιατί περιέχει όλα τα έξοδα των νοικοκυριών, βελτιώνεται διαρκώς.

Σίγουρα η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της. Την αφήνουμε στην κρίση της. Αυτό το οποίο θέλω να πω όμως, είναι ότι όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης, τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής.

Και ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας να απαντούμε με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση. Ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και με το πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε σε αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σύμβαση για την Αττική Οδό, επισημαίνοντας ότι «θα δώσουμε την εξουσιοδότηση για να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την εταιρεία που θα τη διαχειριστεί, αλλά θα υπάρχει και χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες, καθώς από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από τα 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ.

Αυτό είναι ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες, ειδικά για αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης».

Πέραν της ομιλίας του πρωθυπουργού που έδωσε και το πολιτικό στίγμα ενόψει της νέας σεζόν, στο τραπέζι θα τεθεί η πορεία εκτέλεσης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, σημαντικές παρεμβάσεις στην εσωτερική λειτουργία της Αστυνομίας, αλλά και οι παρεμβάσεις που είχε προαναγγείλει το καλοκαίρι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Διαβάστε ακόμη: