Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την ανυπομονησία για την διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter, σημείωσε: «Καλά νέα ότι η Σουηδία θα ενταχθεί σύντομα μαζί μας ως το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας. Αυτό μας κάνει όλους πιο ασφαλείς και πιο δυνατούς. Ανυπομονούμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία!».

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετέχει στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, που ξεκινά στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Αυτή του η συμμετοχή εξάλλου, θα αποτελέσει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και ευκαιρία για σημαντικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο το πρωί στο περιθώριο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

«Πράσινο φως» του Ερντογάν στη Σουηδία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε ως μια «ιστορική ημέρα» τη χθεσινή, αφού η Τουρκία δέχθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, ο Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter: «Με χαρά ανακοινώνω ότι μετά τη συνάντηση που φιλοξένησα μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Σουηδίας, ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο εισδοχής στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το ταχύτερο δυνατό [«ASAP» είναι η διατύπωση του γγ του ΝΑΤΟ] και να διασφαλίσει την επικύρωση. Είναι ένα ιστορικό βήμα που κάνει το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και πιο ασφαλές».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δέχτηκε να εισαχθεί το ταχύτερο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν είχε να δώσει κάποιο λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για το πόσο σύντομα να περιμένουμε τη διαδικασία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Στο κοινό ανακοινωθέν η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι δεν θα παρέχει υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD και στον FETO, τον οργανισμό του Φετουλάχ Γκιολέν, του ιεροκήρυκα που κατά τον Ερντογάν οργάνωσαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Διαβάστε περισσότερα