Πολύς ντόρος γίνεται πέριξ της επενδυτικής αγοράς και του χρηματιστηρίου για το αν και πότε θα αναβαθμιστεί στις λεγόμενες ώριμες και ανεπτυγμένες αγορές, φεύγοντας από την κατηγορία των αναδυόμενων στην οποία βρίσκεται εδώ και έντεκα χρόνια.

H αλήθεια είναι πως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ακόμη πολύ δρόμο και πρέπει να καλύψει μεγάλες αρρυθμίες και να κάνει σημαντικές προσαρμογές για να θεωρηθεί μια αγορά που δικαιούται να ανήκει στην ελίτ και στο… Champions League των διεθνών χρηματιστηρίων.

Πρόσφατα, ο οίκος FTSE Russell έθεσε το Χ.Α. σε λίστα παρακολούθησης (watch list) για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά εντός του 2025.

Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η μοναδική κεφαλαιαγορά εντός Ευρωζώνης που μετά το 2013 που υποβαθμίστηκε, παραμένει στις αναδυόμενες αγορές και όχι στις ανεπτυγμένες.

Βεβαίως, για να ανατραπεί αυτό και να αναβαθμιστεί το ελληνικό χρηματιστήριο στο… Champions League των αγορών, απαιτείται να ενταχθεί και από τους άλλους οίκους (MSCI και S&P Dow Jones Indices) σε καθεστώς παρακολούθησης για διάστημα 12-18 μηνών, ικανοποιώντας τα σχετικά κριτήρια που θέτουν.

Μολονότι όμως για την ελληνική αγορά και τη διοίκηση του Χ.Α. υπό τον Γιάννο Κοντόπουλο η επάνοδος στις ανεπτυγμένες αγορές έχει καταστεί ο απόλυτος… αυτοσκοπός, εντούτοις υπάρχουν και αντίθετες απόψεις στη λογική ότι καλύτερα να είσαι ανάμεσα στους πρώτους στο… χωριό, παρά τελευταίος στην πόλη.

Τουτέστιν, οι θιασώτες αυτής της σχολής, σημειώνουν πως το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από 15 χρόνια διαρκούς απαξίωσης, αποψίλωσης από καλές εισηγμένες και αδυναμίας έλκυσης νέων εισαγωγών, είναι καλύτερα να παραμείνει στις αναδυόμενες αγορές παρά να μπει στον ωκεανό των ανεπτυγμένων, όπου θα έχει σχεδόν μηδενική στάθμιση.

Στις αναδυόμενες αγορές το Χ.Α. μπορεί να έχει καλύτερο «πρόσωπο», δεδομένου ότι είναι η μοναδική αγορά σε αυτή την κατηγορία που έχει νόμισμα το ευρώ, εν αντιθέσει με άλλες αγορές που έχουν πολύ πιο ανυπόληπτα νομίσματα.

Στις ανεπτυγμένες αγορές το Χ.Α. δεν μπορεί να «παίξει» με τους ίδιους όρους όπως αγορές τύπου DAX, FTSE 100 ή CAC 40, ενώ αντιθέτως, θα έχει καλύτερη βαθμολογία (στάθμιση) αν βρίσκεται στις αναδυόμενες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. είναι μια εξαιρετικά μονοδιάστατη αγορά, ακραία τραπεζοκεντρική, ενώ σχεδόν το 1/3 του ταμπλό είτε δεν ανοίγει, είτε κάνει μηδαμινούς όγκους και τζίρους.

Πλην των 10-15 πιο προβεβλημένων μετοχών του FTSE 25 και δύο ή τριών του Mid Cap, οι υπόλοιπες μετοχές του Χ.Α. κάνουν όγκους και τζίρους που σε καμιά περίπτωση δεν αρμόζουν σε μια ώριμη αγορά, μια αγορά που θα μπορούσε να επανελκύσει επενδυτές και να λειτουργήσει ως κράχτης νέων εισαγωγών.

Η έκθεση της JP Morgan

Πολλές συζητήσεις είχε προκαλέσει πρόσφατη έκθεση της JP Morgan σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στις Αναδυόμενες Αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχει μόνο τρεις μετοχές (Εθνική, Eurobank και ΟΠΑΠ), που έχουν την ποιότητα για τον δείκτη MSCI Europe, ενώ σε περίπτωση μετάταξής της θα ήταν η μικρότερη Αγορά του MSCI Europe, πίσω από την Πορτογαλία και την Αυστρία.

Η αμερικανική τράπεζα καταπιάστηκε με το θέμα των επιπτώσεων μιας πιθανής αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου, «ζυγίζοντας» δηλαδή τις εκροές και τις εισροές κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν μετά από την αναβάθμιση, μιας και θα μεταβληθεί το είδος των θεσμικών επενδυτών που επενδύουν στην ελληνική αγορά.

Εύλογα θα γίνει εκτεταμένο rebalancing καθώς θα αποχωρήσουν από την αγορά οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν στις προηγμένες αναδυόμενες (advanced emerging) αγορές και θα εισέλθουν οι θεσμικοί επενδυτές που επενδύουν στις ανεπτυγμένες (developed) αγορές.

Όμως, αυτό που αναφέρει η JP Morgan είναι πως το τελικό ισοζύγιο εισροών – εκροών, θα είναι αρνητικό, που σημαίνει πως τα κεφάλαια που θα «σηκωθούν» θα είναι περισσότερα από τα κεφάλαια που θα εισέλθουν στην αγορά.

Παρ’ ότι η ιστορία έχει δείξει πως οι αγορές που βρίσκονται στη μεγάλη κατηγορία έχουν καλύτερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερα κεφάλαια, εντούτοις, υπάρχει και ο παράγοντας της στάθμισης μιας αγοράς, που στην προκειμένη περίπτωση, αναφορικά με το Χ.Α., θα είναι πολύ χαμηλότερη στις ανεπτυγμένες. Αυτό, με τη σειρά του φέρνει και μικρότερο αριθμό μετοχών που θα συμμετέχουν σε τυχόν διεθνείς δείκτες, όπως ο MSCI.

Σύμφωνα με την έκθεση της JPMorgan, στον δείκτη «FTSE Emerging Markets» συμμετέχουν 33 ελληνικές μετοχές, ενώ στον «FTSE Developed Markets Standard» και στον «FTSE Developed Markets Small Cap», θα ενταχθούν συνολικά 29 μετοχές.

Παράλληλα, η συνολική στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναπτυγμένων αγορών θα είναι στις 20 μονάδες βάσης (0,20%) έναντι 52 μονάδων βάσης (0,52%) που είναι τώρα η στάθμιση της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

Έτσι, η αμερικανική τράπεζα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των εκροών θα ανέρχεται στα 1,83 δισ. δολάρια ενώ οι εισροές θα ανέλθουν στα 1,75 δισ. δολάρια, που σημαίνει ένα αρνητικό κενό περίπου 80 εκατ. δολάρια.

Στάθμιση και μετοχές

Οι μετοχές που δεν θα συμμετέχουν στους νέους δείκτες στην αναπτυγμένη αγορά θα είναι οι τίτλοι της Ideal Holdings, ΕΧΑΕ, Intracom Holdings και Fourlis Holdings με εκροές 6,7 εκατ. δολάρια, 9 εκατ. δολάρια, 5,5 εκατ. δολάρια και 5,8 εκατ. δολάρια, αντίστοιχα.

Οι μετοχές που θα έχουν τις υψηλότερες εισροές θα είναι: Εθνική Τράπεζα με 5,5 εκατ. δολάρια, Eurobank με εισροές 4,9 εκατ. δολαρίων, Πειραιώς Financial 3,7 εκατ. δολάρια, Metlen 3,6 εκατ. δολάρια, Alpha Bank 3,1 εκατ. δολάρια, ΟΤΕ 2,9 εκατ. δολάρια, ΟΠΑΠ 2,9 εκατ. δολάρια, Jumbo 2,8 εκατ. δολάρια και ΔΕΗ 2,3 εκατ. δολάρια. Στον αντίποδα, τις υψηλότερες εκροές κεφαλαίων θα έχουν οι: Titan 10,2 εκατ. δολάρια, Motor Oil 9,3 εκατ. δολάρια, Τέρνα Ενεργειακή 8 εκατ. δολάρια, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 7,6 εκατ. δολάρια και Optima Bank 6,6 εκατ. δολάρια.

Τι επισημαίνει η Jefferies

Από την πλευρά της, η Jefferies, μετά την ανακοίνωση του οίκου FTSE/Russell για την Ελλάδα, ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στη χώρα και στο τι θα μπορούσε να σημαίνει μια πιθανή αναβάθμιση.

Το βασικό στοιχείο για την εγχώρια αγορά είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα τι εισροές θα μπορούσαμε να περιμένουμε, πόσες ελληνικές μετοχές θα ήταν επιλέξιμες στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών αλλά και αν η αναβάθμιση από τον οίκο FTSE θα μπορούσε να «πιέσει» και τον οίκο MSCI προς την ίδια κατεύθυνση.

«Για αρχή, δεν θα ήταν επιλέξιμες για αναβάθμιση σε καθεστώς “ανεπτυγμένης αγοράς” όλες οι σημερινές ελληνικές συνιστώσες του δείκτη FTSE EM All Cap, δεδομένου ενός πολύ μεγαλύτερου ορίου μεγέθους.

Ως εκ τούτου, έχουμε μερικές μετοχές που ουσιαστικά θα απομακρύνονταν πλήρως από τους δείκτες, ενώ τα ονόματα μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης θα ήταν αποδέκτες καθαρών εισροών, αν και μικρών σε όρους ημερών διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι σε ακαθάριστο επίπεδο θα είχαν επίσης κάποιες εκροές από την απομάκρυνσή τους από τις αναδυόμενες αγορές

Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα από 33 συμμετοχές στον δείκτη FTSE EM All Cap με βάρος 54 μονάδες βάσης (0,54%), θα περιοριστεί σε 18 μετοχές στον δείκτη FTSE DM All Cap με βάρος περίπου 5,6 μονάδες βάσης ή 0,056%. Θα έφερνε δηλαδή πολύ μεγάλη μείωση της στάθμισης του Χ.Α., πάντα συγκριτικά με το καθεστώς που ισχύει στις αναδυόμενες.

Σε παγκόσμια βάση, η είσοδος της Ελλάδας θα έφερνε καθαρές εκροές 806 εκατ. δολαρίων από τις αναδυόμενες αγορές έναντι καθαρών εισροών 711 εκατ. δολαρίων από τις ανεπτυγμένες. Δηλαδή ο οίκος εκτιμά ότι το Χ.Α. θα είχε εκροές ύψους 95 εκατ. ευρώ αν προβιβάζονταν στις ανεπτυγμένες.

Υ.Γ.: Το σίγουρο είναι ότι η αναβάθμιση, όποτε και αν έρθει, δεν θα είναι πανάκεια.

Διαβάστε ακόμη: