Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας επεσήμανε την κουλτούρα συνεργατικότητας στην επιστημονική / ιατρική κοινότητα, πάντοτε με σεβασμό στον άρρωστο και στόχο την επίλυση των προβλημάτων, μιλώντας σήμερα στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, RGC 2022.

Η κ. Γκάγκα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα αναβάθμισης των δομών, την συνδεσιμότητα των υπηρεσιών υγείας αλλά και την ανάγκη εκπαίδευσης του επιστημονικού προσωπικού.

Την ανάγκη οργάνωσης και αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας επεσήμανε και ο  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, αναφερόμενος στα διδάγματα από την πανδημία του κορωνοϊού στον χώρο της υγείας.

«Με στρατηγική και όραμα, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για να φτιάξουμε ένα ΕΣΥ πολύ καλύτερο, πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις», τόνισε.

Ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδος, Γιάννης Καρβέλης, στάθηκε αρχικά στις δράσεις του οργανισμού, οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ σημείωσε:

«Υπάρχει γνώση, εμπειρία, σχεδιασμός και οργάνωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να αντιμετωπισθεί μία ενδεχόμενη νέα υγειονομική κρίση».

Εν συνεχεία, προειδοποίησε πως «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη βάση του εθνικού συστήματος, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

«Θα μπορούσαμε να δούμε την πανδημία ως δεινό –που ήταν ολέθριο– αλλά και ως ευκαιρία. Η διαχείριση κρίσεων είναι μία άσκηση θεσμών και προσώπων, που εξοπλίζονται με υποδομές που δεν τις είχαν νωρίτερα», υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας για τις ανεπτυγμένες καινοτομίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως το δίκτυο επιτήρησης λυμάτων.

Ο Απόστολος Βανταράκης, καθηγητής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημών ισχυρίστηκε, επιπλέον, ότι αναδείχθηκαν ανισότητες κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Προτείνω την ίδρυση παρατηρητηρίου για την ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, το οποίο θα συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, συλλέγοντας πληροφορίες, δεδομένα και εκτιμήσεις», ολοκλήρωσε.

Νωρίτερα, μαζί την παιδίατρο, Έλενα Παπαχατζή, οι κύριοι Βανταράκης και Καρβέλης παρουσίασαν ένα εγχειρίδιο επιστημονικής ομάδας υπό την εποπτεία του κ. Βανταράκη για τη «δημόσια υγεία για παιδιά», μία καινοτόμα πρακτική για την εκπαίδευση των παιδιών στην πρόληψη.

«Η πρόληψη πρέπει να αρχίζει από πολύ χαμηλά» τόνισε ο κ. Βανταράκης, ενώ η κ. Παπαχατζή εντόπισε πως «μία αποτελεσματική παρέμβαση αγωγής υγείας στα σχολεία, μπορεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη επένδυση ενός κράτους για την ταυτόχρονη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας του».