Η αγάπη μπορεί να μην «κοστίζει τίποτα», όπως έλεγε και ένα παλιό τραγούδι της Jennifer Lopez, αλλά το ραντεβού σίγουρα κοστίζει. Και πλήττει ιδιαίτερα τα πορτοφόλια των νέων ανθρώπων δηλαδή των millennials και του Gen Z. Σύμφωνα με έρευνα του Lendingtree που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο το 22% των millennials (ηλικίας 26 έως 41 ετών) και το 19% των Gen Ζ (ηλικίας 18 έως 25 ετών) έχουν χρεωθεί για όσα ξόδεψαν για το ταίρι τους ακόμη και στο… ραντεβού.
Συνολικά, οι ερωτηθέντες στην έρευνα δήλωσαν ότι ξοδεύουν περίπου $91 σε μια βραδινή έξοδο, κατά μέσο όρο. Οι γυναίκες απάντησαν πως θα ξόδευαν κατά μέσο όρο $81 σε ένα ραντεβού, ενώ οι άνδρες είπαν ότι θα ξόδευαν κατά μέσο όρο $104.
«Τα πάντα γίνονται πιο ακριβά», λέει στην έκθεση ο επικεφαλής αναλυτής της LendingTree, Matt Schulz. «Δεν είναι μόνο τα καινούργια ρούχα, τα τριαντάφυλλα, η βόλτα, το φανταχτερό δείπνο, οι συναυλίες ή ο καφές μετά το σόου – είναι όλα αυτά μαζί». «Το επιπλέον κόστος καθενός από αυτά τα πράγματα ξεχωριστά μπορεί να μην είναι καταστροφικό, αλλά μαζί, μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για το πορτοφόλι», προσθέτει ο Schulz.
Ο υπολογισμός των εξόδων
Η παρακολούθηση των εξόδων για ένα ραντεβού μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς «οι άνθρωποι είναι γνωστό ότι δεν υπολογίζουν σωστά τα χρήματά τους διανοητικά – τόσο ως προς το ποσό που ξόδεψαν όσο και ως προς το όριο δαπανών τους», δήλωσε στο CNBC Make It ο Michael Liersch, επικεφαλής συμβουλών και διαχείρισης επενδύσεων. «Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να δημιουργήσει το πρόβλημα στο τέλος του μήνα όπου κάποιος πηγαίνει να πληρώσει το ενοίκιο, τα κοινόχρηστα ή άλλους λογαριασμούς και συνειδητοποιεί ότι το ραντεβού του τον έκανε να ξοδεύετε με τρόπο που είναι χρεωμένος», λέει ο ίδιος.
Η χρήση πιστωτικών καρτών ή εφαρμογών πληρωμών μέσω κινητού μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να «τρέχουν» χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο γρήγορα συσσωρεύονται αυτά τα έξοδα, λέει ο Liersch. “Εάν έχετε σχετικά υψηλά πιστωτικά όρια και πληρώνετε μόνο τις ελάχιστες πληρωμές, μπορεί να μην είναι αντιληπτό αυτό για μήνες”. Η δημιουργία ενός απτού προϋπολογισμού μπορεί να είναι χρήσιμη για να βεβαιωθείτε ότι τα οικονομικά σας δεν επηρεάζονται αρνητικά από τη ζωή σας στα ραντεβού. Για να παρακολουθείτε τα έξοδά σας, ξεκινήστε κάθε μήνα με έναν προϋπολογισμό για το τι μπορείτε να ξοδέψετε για ραντεβού και αφαιρέστε από αυτό μετά από κάθε ημερομηνία, προτείνει η Liersch.
Είναι επίσης «το καλύτερο να είστε ειλικρινείς σχετικά με τον προϋπολογισμό σας» με τον/την σύντροφό σας, λέει ο Ted Rossman, ανώτερος αναλυτής του κλάδου στο Bankrate.com. «Δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κάτι σε εσάς ή τη σχέση σας αν αναλαμβάνετε ακριβά χρέη. Αυτό δεν είναι βιώσιμο», λέει στο CNBC Make It.
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ξοδεύετε υπερβολικά στο ραντεβού για να εντυπωσιάσετε τον άλλο επιλογές φιλικές προς τον προϋπολογισμό, όπως σπιτικά γεύματα ή ταξίδια σε ένα μουσείο, μπορεί να είναι κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις. «Θυμηθείτε την παλιά παροιμία: η σκέψη είναι αυτή που μετράει», λέει ο Liersch.
Διαβάστε ακόμη:
- Η Μαντόνα σε viral challenge στο TikTok – Το βίντεο με το οποίο «δήλωσε» γκέι
- Τσιάρτας, Καραπιάλης, Στολτίδης: Τους πήρε η μπάλα των …πλειστηριασμών!
- Σταύρος Ξαρχάκος: Σε καταφύγιο ζώων τα σκυλιά του, αντιδράσεις στα social media – Τι λέει η σύζυγός του
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Έρχεται με πάνω απο 1,5 ευρώ το λίτρο