Στα τέλη του 2023, η επικεφαλής της ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) Βερένα Ρος αναγκάστηκε να παραδεχθεί, σε συνέντευξη στο Bloomberg, μία απογοητευτική πραγματικότητα: τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν κατάφεραν να προσελκύσουν πολλές IPO, με τις επιχειρήσεις να προτιμούν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ή του Ην. Βασιλείου για την άντληση κεφαλαίων.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι επιχειρήσεις. Στην Ευρώπη, οι αγορές ξένων μετοχών, ομολόγων ή παραγώγων αποτελούν terra incognita για τους μικροεπενδυτές.

Βασική αιτία αυτού του φαινομένου είναι η πολυδιάσπαση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς.

Η ESMA αποφάσισε την εισαγωγή της Ενοποιημένης Ηλεκτρονικής Χρηματιστηριακής Πληροφόρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως απαραίτητο στοιχείο για την επιδιωκόμενη Ένωση Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Union) που φιλοδοξεί να φέρει περισσότερη διαφάνεια, ευελιξία και κυρίως επενδυτές και κεφάλαια στην ευρωπαϊκή οικονομία.

«Οι ανοικτές, καλά λειτουργούσες και ολοκληρωμένες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ενιαίας αγοράς, τη βελτίωση των πηγών χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜμΕ, και την παροχή ελκυστικών ευκαιριών αποταμίευσης στους πολίτες της ΕΕ» τονίζει η κοινή δήλωση των 27 μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το ευρώ τον Μάρτιο του 2024.

Με κωδικό όνομα «Consolidated Tape», η Ενοποιημένη Ηλεκτρονική Χρηματιστηριακή Πληροφόρηση είναι ουσιαστικά η σύχρονη έκδοση των ταινιών με τις τιμές των μετοχών που βλέπαμε σε παλιές ταινίες.

«Consolidated Tape» (CΤ) ονομάζεται η υποδομή που προσφέρει μια ενοποιημένη εικόνα των τιμών και του όγκου συναλλαγών σε διαφορετικά χρηματιστήρια και ιδανικά σε πραγματικό χρόνο. Στις ΗΠΑ εφαρμόζεται εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Στην Ευρώπη, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα, τα οποία θα καθορίσουν το διαγωνιστικό πλαίσιο για την ανάδειξη των παρόχων «ενοποιημένων ταινιών» (consolidated tape).

Η ανάδειξη του πρώτου παρόχου- για την αγορά ομολόγων– αναμένεται στα μέσα του 2025 και θα ακολουθήσουν οι αγορές μετοχών και παραγώγων, με στόχο το 2026 ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καλύπτεται από το ενοποιημένο σύστημα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι CΤ θα εκδημοκρατίσουν την πρόσβαση στα δεδομένα της αγοράς, μεταξύ άλλων και για τους μικροεπενδυτές, και ότι θα συμβάλουν σε μια πιο δίκαιη και αποδοτική χρήση των πόρων εντός της ΕΕ» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή ένωση ταμείων Efama.

«Θα βελτιώσουν επίσης την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα των αγορών μας, παρέχοντας στους παγκόσμιους επενδυτές την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να επενδύσουν στην Ευρώπη μέσω μιας “χρυσής πηγής” δεδομένων συναλλαγών.»

Ωστόσο, η Efama δεν κρύβει τις ανησυχίες της για την πιθανότητα σχηματισμού μονοπωλίων στην παροχή δεδομένων και ζητά «ένα στιβαρό πλαίσιο διακυβέρνησης» και προστασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων από πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, αυξήσεις προμηθειών και περιορισμένη πρόσβαση στα δεδομένα.

Τις ανησυχίες για το κόστος της νέας υπηρεσίας εξέφρασε και η Ένωση για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές στην Ευρώπη (AFME) ζητώντας από την ESMA «να λάβει υπόψη της τα σχόλια των συμμετεχόντων στη διαβούλευση που πρότειναν τροποποιήσεις στη διατύπωση του νόμου για να διασφαλιστεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα έχουν μια στέρεη νομική βάση για να αποτρέψουν τη διακριτική τιμολόγηση

Διαβάστε ακόμη: