Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Δευτέρας οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέρομ Πάουελ αναφορικά με τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων από την Fed έφεραν επιφυλακτικότητα στους επενδυτικούς κύκλους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και νέος γύρος ανακοινώσεων των εισηγμένων για τις επιδόσεις τους στο προηγούμενο τρίμηνο.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 483,23 μονάδες, υποχωρώντας ελαφρώς κατά 0,14%, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να σημειώνει απώλειες 1,3%, ενώ σε θετικό έδαφος με άνοδο 1% έκλεισε ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαμορφώθηκε στις 4.649,44 μονάδες, χάνοντας 0,11%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 16.904 μονάδες με μικρές απώλειες 0,08%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έχασε 0,03% στις 7.589 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί οριακά κατά 0,04% στις 7.612 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 0,76% στις 30.952 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 στη Μαδρίτη έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,20% στα επίπεδα των 9.941 μονάδων.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, «άλμα» σχεδόν 10% σημείωσε η μετοχή της Unicredit, καθώς η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε πως θα αυξήσει τις αποδόσεις των μετόχων στα κέρδη του 2023 στα 8,6 δισ. ευρώ, ενώ ισχυρά κέρδη άνω του 15% κατέγραψε η μετοχή της βελγικής Lotus Bakeries, μετά την υπέρβαση των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα έσοδα στο δ’ τρίμηνο.

Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες για ακόμα μία συνεδρίαση κατέγραψε η μετοχή της Delivery Hero, με την γερμανική εταιρεία να έχει χάσει σχεδόν το 30% της αξίας της τις τελευταίες πέντε ημέρες συναλλαγών. Τέλος, πτώση 5% σημείωσε και η μετοχή της Nordea Bank, καθώς η τράπεζα δεν έπιασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη στο δ’ τρίμηνο.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο τόνισε πως «οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για να δουν τα επιτόκια να μειώνονται», επισημαίνοντας πως οι αξιωματούχοι της Τράπεζας αναμένουν περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται στο 2%.

«Ο κίνδυνος να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει και ότι οι πολύ καλές αναγνώσεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες αποδεικνύονται ότι δεν είναι πραγματικός δείκτης για το πού οδεύει ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι έτσι», ανέφερε. «Αλλά το συνετό που πρέπει να κάνουμε είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2% με βιώσιμο τρόπο», συμπλήρωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Διαβάστε ακόμη: