Η Microsoft σχεδιάζει να επενδύσει το ποσό των 6,69 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη νέων κέντρων δεδομένων στη βορειοανατολική περιοχή της Αραγονίας της Ισπανίας, η οποία μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο υπολογιστικού νέφους στην Ευρώπη.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Αραγονίας ανακοίνωσε ότι η αμερικανική εταιρεία είχε υποβάλει αίτηση για άδεια κατασκευής κέντρων δεδομένων σε τοποθεσία έξω από την πόλη της Σαραγόσα, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας El Heraldo.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τοπικών αρχών, η επένδυση της Microsoft θα κατανεμηθεί σε βάθος δέκα χρόνων. Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε άλλη μια «ισπανική» επένδυση, αυτή τη φορά ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κέντρα δεδομένων στη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Microsoft ακολουθεί τον κύριο ανταγωνιστή της, τη μονάδα υπολογιστικού νέφους AWS της Amazon, στρέφοντας τα μάτια στην περιοχή της Αραγονίας. Η Amazon ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επενδύσει 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια για την κατασκευή κέντρων δεδομένων στην ίδια περιοχή της Ισπανίας.

Η Amazon έχει ανακοινώσει ότι θα τροφοδοτήσει πλήρως τα κέντρα δεδομένων της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημειώνεται ότι η Αραγονία διαθέτει μεγάλη χωρητικότητα αιολικής ενέργειας.

Η δε Σαραγόσα, η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, έχει γίνει κόμβος logistics και μεταφορών. Βρίσκεται στο μέσο της απόστασης μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, των μεγαλύτερων αστικών περιοχών της Ισπανίας, και στη μέση του κύριου εμπορικού διαδρόμου που συνδέει την Ιβηρική Χερσόνησο με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Κύμα επενδύσεων σε data center

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Microsoft ανακοίνωσε τα σχέδιά της για μια αντίστοιχη επένδυση ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Σουηδία, καθώς θέλει να επεκτείνει την υποδομή cloud και τεχνητής νοημοσύνης στη σκανδιναβική χώρα, σε μια περίοδο δύο ετών

Η αυξανόμενη δημοτικότητα της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες cloud, με αποτέλεσμα εταιρείες όπως η Microsoft και η Amazon Web Services να σπεύδουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη.

Η Microsoft επένδυσε σε κέντρα δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο και στη Γερμανία και την Ισπανία τον Φεβρουάριο. «Θα δείτε και άλλες ανακοινώσεις, πιθανώς περισσότερες το φθινόπωρο», δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, σε συνέντευξή του.

Η Microsoft σχεδιάζει να αναπτύξει 20.000 από τις πιο προηγμένες μονάδες επεξεργασίας γραφικών, οι οποίες επιταχύνουν τους υπολογισμούς στους υπολογιστές, στα κέντρα δεδομένων που βρίσκονται στο Sandviken, το Gavle και το Staffanstorp της Σουηδίας.

Διαβάστε ακόμη