Η Microsoft ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει το ποσό των 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη διετία για την επέκταση της υποδομής cloud computing και στην τεχνητή νοημοσύνη στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά επενδύσεων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών σε χώρες του εξωτερικού για υποστήριξη και ανάπτυξη της υποδομής τεχνητής νοημοσύνης.

Η επένδυση – που είναι η μεγαλύτερη της αμερικανικής εταιρείας στην 46ετή δραστηριοποίησή της στην Ιαπωνία – περιλαμβάνει επίσης την εκπαίδευση έως και τριών εκατομμυρίων ανθρώπων στην τεχνητή νοημοσύνη και τη σύσταση ερευνητικού εργαστηρίου στο Τόκιο (Microsoft Research Asia).

Οι διαχειριστές εγκαταστάσεων server επεκτείνουν συνεχώς τα κέντρα δεδομένων τους και τις εγκαταστάσεις cloud computing, σε παγκόσμια κλίμακα, για να υποστηρίξουν την έκρηξη ζήτησης για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και τον ανάλογο φόρτο εργασίας, μετά το λανσάρισμα του εργαλείου ChatGPT το 2022.

Ο τομέας υπολογιστικού νέφους της Amazon επενδύει περί τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια στην πολιτεία του Μισισιπί και άλλα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Σαουδική Αραβία για δημιουργία data centers στις συγκεκριμένες περιοχές. Η Google από την άλλη πλευρά χτίζει νέο data center στα περίχωρα του Λονδίνου, σε μια επένδυση που υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Μόλις χθες η Microsoft γνωστοποίησε τα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός νέου κόμβου τεχνητής νοημοσύνης στο Λονδίνο, ο οποίος θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά και την έρευνα.

Η νέα μονάδα της αμερικανικής εταιρείας θα διευθύνεται από τον Μουστάφα Σουλεϊμάν, τον γεννημένο στο Λονδίνο συνιδρυτή της DeepMind που εξαγοράστηκε από την Google, τον άνθρωπο που έγινε πρωτοσέλιδο τον περασμένο μήνα όταν η Microsoft ανακοίνωσε την πρόσληψή του.

Επιπλέον, η Microsoft και η OpenAI σχεδιάζουν την κατασκευή κέντρου δεδομένων που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «Stargate».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Information, η Microsoft πιθανότατα θα είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο θα είναι έως και 100 φορές πιο δαπανηρό από μερικά από τα μεγαλύτερα σημερινά κέντρα δεδομένων.

Το Microsoft Azure, το Google Cloud της Alphabet και η Amazon Web Services θεωρούνται οι τρεις κορυφαίοι πάροχοι υπηρεσιών cloud computing παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη: