Η Michelle Yeoh (Μισέλ Γιο) είναι σταρ του σινεμά, είναι icon και η ευγένεια που βγάζει προς τα έξω ακτινοβολεί τη σπάνια ψυχή της. Στον κινηματογράφο, δε, κατά τις τέσσερις δεκαετίες που εκτείνεται η καριέρα της, την έχουμε δει να κάνει τα πάντα: Από ένα “κορίτσι του James Bond“, μέχρι μια γκέισα. Με αφορμή τα Oscars 2023, λοιπόν, στα οποία κονταροχτυπήθηκε με την Cate Blanchett για το αγαλματίδιο στην κατηγορία Α᾽Γυναικείου Ρόλου και το κέρδισε για την ερμηνεία της στην ταινία Everything Everywhere All at Once (Τα Πάντα Όλα), είπαμε να σταθούμε σε κάποια λιγότερα γνωστά trivia .

Όσα δεν ξέρουν όλοι για τη Michelle Yeoh

1. Το όνειρό της ήταν να γίνει μπαλαρίνα. Ξεκίνησε τα μαθήματα χορού όταν ήταν τεσσάρων και, αφού μετακόμισε στο Λονδίνο, γράφτηκε στη Βασιλική Ακαδημία Χορού.

2. Το 1983 στέφθηκε Μις Μαλαισία και στη συνέχεια κέρδισε μια σειρά από τίτλους σε διάφορα καλλιστεία.

3. Στον χώρο της υποκριτικής μπήκε τυχαία. Ο επιχειρηματίας Dickson Poon, συνιδρυτής της D&B Films, έψαχνε μια γυναίκα για ένα διαφημιστικό με τον Jackie Chan. Όταν του πρότειναν τη Yeoh, που ήταν ακόμη απλή “βασίλισσα της ομορφιάς”, εκείνη πέταξε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να πάρει τη δουλειά και τα πήγε τόσο περίφημα που έκλεισε συμβόλαιο με την D&B Films.

4. Όσο κι αν σου φαίνεται πολύ περίεργο, καθώς η Yeoh έχει συμμετάσχει σε μια σειρά από ταινίες που περιλαμβάνουν σκηνές πολεμικών τεχνών, η ίδια δεν έχει λάβει καμία επίσημη εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες. Την επιτυχία της στους σχετικούς ρόλους την οφείλει στην ευελιξία της ως χορεύτρια.

5. Το φιλμ Ο Shang-Chi και ο θρύλος των δέκα δαχτυλιδιών, στο οποίο συμμετείχε, ήταν το πρώτο στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel με Ασιάτη πρωταγωνιστή, τον Simu Liu.

6. Είναι τρίγλωσση: Μιλάει αγγλικά, μαλαισιανά και καντονέζικα.

7. Έχει μεγαλώσει σε οικογένεια βουδιστών και παραμένει πιστή μέχρι σήμερα.

8. Λατρεύει τα ταξίδια και αναζητά την περιπέτεια.

9. Υπήρξε διάσημη στην Ασία πολύ πριν από το χολιγουντιανό breakthrough της με το τζεϊμσμποντικό Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει.

10. Το 2013 είχε τιμηθεί με βραβείο για το σύνολο της καριέρας της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ASEAN, μία ολόκληρη δεκαετία πριν από τη βράβευσή της στα SAG για την ερμηνεία της στο Τα πάντα όλα.