Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη νότια αιγυπτιακή πόλη Λούξορ ανακάλυψαν μια ολόκληρη ρωμαϊκή πόλη 1.800 ετών.
Ο Mostafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είπε ότι η πόλη χρονολογείται από τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. και την περιέγραψε ως «την παλαιότερη και πιο σημαντική πόλη που βρέθηκε στην ανατολική όχθη του Λούξορ».
«Ανακαλύφθηκε ένα πλήρες οικιστικό χωριό, με δύο πύργους περιστεριών που βρέθηκαν για πρώτη φορά», ανακοίνωσε ο Waziri την Τρίτη, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.
Αυτοί οι πύργοι χρησίμευαν ως φωλιές στις οποίες εκτρέφονταν ταχυδρομικά περιστέρια, εξήγησε ο Waziri. Στη συνέχεια, τα πουλιά θα χρησιμοποιηούνταν για τη μεταφορά μηνυμάτων σε άλλα μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, αποκάλυψαν επίσης έναν θησαυρό με εργαλεία, αγγεία και χάλκινα και χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα.
Η ακάλυπτη πόλη βρέθηκε στο Λούξορ, μια σύγχρονη πόλη που βρίσκεται στις όχθες του Νείλου και είναι η τοποθεσία της Θήβας, της διάσημης αρχαίας αιγυπτιακής πόλης.
Το Λούξορ φιλοξενεί την παγκοσμίου φήμης Κοιλάδα των Βασιλέων και την Κοιλάδα των Βασιλισσών και χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1979.
Ο Waziri επαίνεσε την ανακάλυψη ως ένα σπάνιο εύρημα σε μια ήδη «εξαιρετική» σεζόν. Το Λούξορ ήταν από καιρό μια τοποθεσία πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα και η τελευταία ανακάλυψη αυτής της αρχαίας πόλης ακολουθεί την αποκάλυψη αρκετών τάφων μόνο τον Ιανουάριο.
Η τελευταία συνεχόμενη συγκυρία ανακαλύψεων έρχεται πριν από τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο αργότερα φέτος. Το μουσείο θα εκθέσει πολλά από τα αρχαία πλούτη της χώρας, κάτι που το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στον κλάδο μετά την πανδημία Covid-19.
Διαβάστε ακόμη: