Στα νοικοκυριά της Ιταλίας θα πουλάει ρεύμα η Metlen. Όπως έχει ήδη πεI ο κος Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο όμιλος σχεδιάζει τη γεωγραφική της επέκταση στην ευρύτερη περιοχή, στον ρόλο καθετοποιημένης εταιρείας παροχής ενέργειας και λύσεων σε τελικούς πελάτες.

Το ίδιο είπε πρόσφατα και ο Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του Κλάδου Ενέργειας, σε workshop της εταιρείας. Όπως πρόσθεσε, οι πελάτες που θα βάλει στο επίκεντρο κατά τη δραστηριοποίηση σε λιανικές αγορές εκτός συνόρων, δεν είναι απαραίτητο πως θα αφορούν νοικοκυριά, αφού είναι πιθανό να περιοριστεί σε βιομηχανικούς και εμπορικούς καταναλωτές.

Η Metlen διαθέτει ήδη παρουσία σε 40 ενεργειακές αγορές ανά τον κόσμο – κατά κύριο λόγο μέσω της M Renewables, για την κατασκευή έργων ΑΠΕ είτε ως EPC contractor είτε στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan είτε στο πλαίσιο του Asset Rotation Plan.

Από τη «δεξαμενή» αυτή, και για τη δραστηριοποίηση σε λιανικές ρεύματος και φυσικού αερίου εκτός συνόρων, πρώτη στη λίστα ενδιαφέροντος βρίσκεται η Ιταλία.

Όσον αφορά την ιταλική αγορά, κατά τα πρόσφατα εγκαίνια των γραφείων της Metlen στο Μιλάνο, στελέχη της εταιρείας είχαν αφήσει να εννοηθεί πως υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά προμηθευτή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, στη δική του παρουσίαση στο χθεσινό workshop, ο Έλενος Καραΐνδρος, Chief Strategy Officer, σημείωσε πως μελετάται το μοντέλο του ολοκληρωμένου παρόχου, όπως και ότι η γειτονική χώρα αποτελεί υποψήφια δεύτερη «βάση» (μετά την Ελλάδα) για την επέκταση στις λιανικές αγορές ενέργειας της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφατά, η Ιταλία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα κατ΄ αρχάς γιατί πρόκειται για μία χώρα που είναι διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα, ενώ η αγορά της έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος. Απόδειξη το γεγονός ότι η ετήσια κατανάλωσή της αγγίζει τις 250-300 TWh (Τεραβατώρες), όταν στην ελληνική κινείται στις 48-49 TWh.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες αγορές που βάζει στο στόχαστρο η εταιρεία είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Κροατία. Ένας σημαντικός λόγος είναι πως σε αυτές η Metlen έχει ήδη παρουσία – είτε μέσω της M Renewables, είτε μέσω του trading φυσικού αερίου.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, κατά την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στο εξωτερικό, η M Renewables δεν ασχολείται μόνο με την «ωρίμανση» και την ανάπτυξη των έργων, αλλά και με την εύρεση off-taker για την πώληση της παραγωγής των έργων. Κάτι που σημαίνει πως έχει επαφές με τοπικούς επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Σε όλες τις χώρες πλην της Ιταλίας, η «είσοδος» στην προμήθεια δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μέσω εξαγορών, καθώς είναι πιθανό η δραστηριοποίηση να περιοριστεί σε επίπεδο Β2Β. Όσον αφορά τα προϊόντα προμήθειας που θα προσφέρει η εταιρεία, στην περίπτωση της «πράσινης» ενέργειας ένα από τα βασικά εργαλεία θα είναι τα Green power Virtual Baseload (VBL).

Πρόκειται για διμερή συμβόλαια παροχής ενέργειας από ΑΠΕ, τα οποία χάρις στις υπηρεσίες ενεργειακής διαχείρισης της εταιρείας, μπορούν να καλύπτουν το πραγματικό προφίλ κατανάλωσης του πελάτη. Τα προϊόντα αυτά θα προσφέρονται σε σταθερή τιμή, πλήρως ή μερικώς, και για χρονικό διάστημα το οποίο θα επιλέγει ο καταναλωτής.

Ψηλά στον FTSE 100 η Metlen με βάση τα θεμελιώδη

Στη 50η θέση του FTSE 100 με βάση τα θεμελιώδη βρίσκεται η Metlen. Το στοίχημα τώρα είναι η αύξηση του market cap και η προετοιμασία για το dual listing

Η Metlen, ενόψει του dual listing, θέλει να αυξήσει περαιτέρω την κεφαλαιοποίησή της, ώστε το market cap να αποτυπώνει καλύτερα τα θεμελιώδη της.

Η ηγεσία της Metlen εξήγησε ότι ο λόγος τιμής προς κέρδη (P/E) της εταιρείας βρίσκεται στο 8, όταν ο αντίστοιχος των εταιρειών του κλάδου που συμμετέχουν στο δείκτη FTSE 100 είναι γύρω στο 12. Διαφορά που δείχνει τα σημαντικά περιθώρια ανόδου της τιμής της μετοχής, κάτι που αναγνωρίζουν όλες οι χρηματιστηρικές, ελληνικές και ξένες, που καλύπτουνν την εισηγμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, και περιγράφοντας τις διεργασίες προς την παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής σε Αθήνα και Λονδίνο, τα στελέχη της εταιρείας, εξήγησαν ότι τα επίπεδα των βασικών της θεμελιωδών μεγεθών (τζίρος, EBITDA, καθαρή κερδοφορία) της εξασφαλίζουν, ακόμα και σήμερα, προτού δηλαδή εισαχθεί, θέση στον FTSE 100 και μάλιστα περίπου την 50η.

Στόχος επομένως, όπως ανέφερε χθες στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, ο Chief Treasury & IR Officer της εταιρείας, Χρήστος Γαβαλάς, είναι η μεγέθυνση της κεφαλαιοποίησής της, η οποία αγγίζει σήμερα τα 5,3 δισ. ευρώ, κατά τρόπο που να αντανακλά καλύτερα τα θεμελιώδη, τις δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης και το γεωγραφικό της αποτύπωμα. Δηλαδή την πραγματική εικόνα της Metlen, μιας επιχειρηματικής οντότητας με παρουσία σε 40 χώρες και 5 ηπείρους, με 50 βιομηχανικές μονάδες, ένα διεθνές χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12 GW και μια συμβολή στο ΑΕΠ που αγγίζει το 3%, με στόχο να φτάσει στο 4%.

Εκτός από τη στόχευση για δυναμική εξάπλωση σε πέντε νέες αγορές της ΝΑ και Κεντρικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία) και τον ισχυρό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει η Ιταλία, τα βασικά συστατικά του επιχειρηματικού μοντέλου της Metlen στα οποία θα στηριχθεί ο νέος κύκλος ανάπτυξης αφορούν τη καθετοποίηση των δραστηριοτήτων στην αλυσίδα αξίας της ενέργειας, καθώς και την αξιοποίηση των συνεργειών μεταξύ του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ.

Ενα σύνθετο μοντέλο ανάπτυξης, μιας εταιρείας με διάφορα επίπεδα δραστηριότητας σε πολλούς συγγενείς τομείς, παρόμοιο με αυτό που ακολουθούν όλοι οι μεγάλοι καθετοποιημένοι παίκτες διεθνώς.

Ενα integrated business model, αντίστοιχο με εκείνο των Enel, RWE, EDF και Centrica, όπως είπε ο Γιάννης Καλαφατάς.

Το dual listing δεν θα επηρέασει τα παραπάνω, απλώς η γεωγραφική επέκταση αποτελεί μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς το 50% των δραστηριοτήτων της είναι στο εξωτερικό, όπως και των πιστωτικών της γραμμών (συνολικά φτάνουν τα 10 δισ ευρώ), διευκρίνισε ο Chief Strategy και M&A Officer της Metlen, Ελενος Καραϊνδρος.

Εξήγησε ότι η φορολογική έδρα δεν θα αλλάξει, ότι στόχος του dual listing είναι να καταστεί πιο εξωστρεφής και η μετοχική βάση της εταιρείας να αντανακλά καλύτερα το προφίλ της. Σχετικά με τη φόρμουλα του dual listing, η δομή της συναλλαγής θα ακολουθήσει τη συνταγή της Coca Cola 3E και του ΤΙΤΑΝΑ.

Ανεξάρτητα από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η στρατηγική εξάπλωση της Metlen σε νέες αγορές, οι συνέργειες μεταξύ του trading σε φυσικό αέριο και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά το portfolio από φωτοβολταικά με κλειδωμένα διμερή συμβόλαια 15ετίας, δημιουργούν τις βάσεις για να καταστεί μόνιμο ένα EBITDA της τάξης των 1-1,2 δισ ευρώ, όπως αυτό του guidance για φέτος.

Αναλύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα των περασμένων ετών, η Γενική Οικονομική Διευθύντρια Ελευθερία Κοντογιάννη επεσήμανε ότι οι εντυπωσιακές επιδόσεις του 2022 (χρονιά όπου οι ενεργειακές τιμές είχαν εκτοξευτεί λόγω της κρίσης), δεν ήταν πυροτέχνημα.

Το επιβεβαίωσε η χρήση του 2023 όταν τα EBITDA της Metlen έκλεισαν πάνω από το 1 δισ. ευρώ, με το τζίρο να καταγράφει οριακή μόνο υποχώρηση, παρά τον εξορθολογισμό των τιμών των εμπορευμάτων.

Διαβάστε ακόμη