Το «ορεκτικό» σε ένα επενδυτικό μπαράζ στους κλάδους των μετάλλων και της ενέργειας αποτελεί η επένδυση της Metlen στο γάλλιο με κύριο άξονα της στρατηγικής τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων.

Όπως λένε με νόημα στελέχη της αγοράς με γνώση των κινήσεων του ομίλου, όποιος βιάστηκε να προδικάσει ότι η Metlen με το τελευταίο σχέδιο μετασχηματισμού γέρνει προς την ενέργεια έχει κάνει λάθος. Η επένδυση των περίπου 300 εκατ. ευρώ στο γάλλιο είναι η αρχή μίας σειράς σοβαρών και μελετημένων επενδύσεων που ετοιμάζει ο όμιλος και αναμένεται να ξεδιπλώσει το αμέσως επόμενο διάστημα με κοινό παρονομαστή τη διεθνή αγορά.

Η πρώτη εξ αυτών αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα σε ένα μήνα από σήμερα και η δεύτερη εντός του έτους, με την Metlen να ενισχύει τα ισχυρά θεμέλια που έχει χτίσει στον κλάδο της μεταλλουργίας ανοίγοντας ένα νέο κύκλο ανάπτυξης για τις εγκαταστάσεις του Αλουμινίου της Ελλάδας στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου στην Βοιωτία.

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αυτή η πολιτική του ομίλου δεν υποβαθμίζει τον δεύτερο στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης που είναι η ενέργεια στην οποία η Metlen έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια ένα ισχυρό εκτόπισμα που της δίνει τη θέση του μεγαλύτερου ιδιώτη παραγωγού και προμηθευτή  ενέργειας.

«Το όνομα  Metlen energy and metals δόθηκε στην εταιρεία για να είναι αντιληπτό στους ξένους σε ποιους τομείς δραστηριοποιείται. Με την είσοδο στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η εταιρεία θα είναι ορατή σε όλο τον πλανήτη, επομένως θα μείνει μόνο το Metlen αφού θα έχει εμπεδωθεί στην διεθνή αγορά ποια είναι η ελληνική βιομηχανία και τί κάνει» λένε στελέχη του ομίλου.

Πώς θα πέσει η τιμή του αερίου

Το δεύτερο κομμάτι που αναλύουν στελέχη της Metlen είναι η πορεία της ενεργειακής πολιτικής όπως αυτή θα χαραχθεί το επόμενο διάστημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από την κυβέρνηση Τράμπ.

«Επειδή κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης πιάσαμε τιμές φυσικού αερίου πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα  50 ευρώ που είναι σήμερα η τιμή του αερίου μας φαίνονται πολύ  λίγα. Όμως είναι 3,5 φορές πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας τονίζουν ανώτατες πηγές της εταιρείας.

Κάτι που  έχει άμεση επίπτωση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις. Αν σε έξι μήνες τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτιμάται ότι η τιμή του αερίου θα πάει κάτω από τα 10 ευρώ η μεγαβατώρα. Η εκτίμηση αυτή συνδέεται και με την νέα πολιτική Τράμπ που ετοιμάζεται να ξαναδώσει πίσω όλες τις άδειες εξόρυξης με αποτέλεσμα σε μία πενταετία να έχει διπλασιάσει την παραγωγή της. «Αν αποκατασταθούν οι συνθήκες και στην Ρωσία και υπάρξει ειρήνη εκτιμάται ότι ο πλανήτης θα «πνιγεί» στο αέριο» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Στη Metlen υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί μια ενεργειακή μετάλλαξη της Ευρώπης και των πολιτικών που πρεσβεύει η δεύτερη θητεία της Προέδρου Ούρσουλα φον ντε Λάιν.

Όπως τονίζουν στην  προηγούμενη περίοδο της Επιτροπής κυριάρχησε το greentransition (πράσινη μετάβαση). Πλέον δεν υπάρχει ούτε στην δεκάδα  ιεράρχησης των προτεραιοτήτων της ενεργειακής επιτροπής!

«Όταν η ΕΕ πρέπει να μαζέψει από μηδέν 500 δις. δολάρια για την άμυνα μπορεί να γίνει αντιληπτό που βαδίζει η Ευρώπη και που πηγαίνει η ενεργειακή μετάβαση» επισημαίνουν. Είναι σαν λέει η ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να μαζευτούν 10 δις. τα οποία πρέπει να πάρει από την υγεία, την παιδεία και τις υποδομές για να τα κάνει όπλα και αμυντικό εξοπλισμό. Αναρωτιούνται επομένως στελέχη του ενεργειακού κλάδου πως θα πορευτεί από δω και πέρα η Επιτροπή σε μια διεθνή συγκυρία που τα φώτα είναι στραμμένα στην νέα προεδρεία του Ντόναλντ Τράμπ που σφραγίζεται με την σημερινή ορκωμοσία στον Λευκό Οίκο.

«Αυτά που έχει δηλώσει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος ανατρέπουν εκ θεμελίων όσα πρεσβεύει η ΕΕ εδώ και χρόνια». Τι σημαίνει για την ευρωπαϊκή βιομηχανία η επόμενη μέρα έρχεται από το μέτωπο της  ανταγωνιστικότητας. Ως παράδειγμα φέρνουν αρμόδιες πηγές τις μεγάλες ποσότητες αλουμίνας που θα εξάγει η Metlen στο εξωτερικό. Όπως επισημαίνεται με το κόστος στα CO2 η εταιρεία δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί την Αυστραλέζικη αλουμίνα. «Εκτιμούμε ότι όλοι οι στόχοι της πράσινης μετάβασης θα πάνε πίσω γιατί διαφορετικά η Ευρωπαική βιομηχανία θα καταρρεύσει».

Σε ιδιώτες τα δίκτυα

Σε ό,τι αφορά την άποψη που εκφράζεται και από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ότι οι τιμές του ρεύματος θα πέσουν λόγω ΑΠΕ, στελέχη της Metlen δηλώνουν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όσο δεν υπάρχουν δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Και επειδή εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί γιγαντιαίες επενδύσεις για να αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο διασυνδέσεων (που υπολογίζεται να φτάσει ακόμη και τα 500 δις. ) τονίζουν ότι θα χρειαστεί να μπουν στο παιχνίδι ιδιώτες. Κάτι που φέρνει μια μεγάλη ανατροπή αν αναλογιστούμε ότι σήμερα για αυτές τις επενδύσεις υπόλογος είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Διαβάστε ακόμη