Ισχυρά μηνύματα για το μέλλον και τις προοπτικές της Metlen στον τομέα της μεταλλουργίας, της ενέργειας και της αμυντικής βιομηχανίας έστειλε χθες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ολοκληρώνοντας το Capital Markets Day διάρκειας τεσσάρων ωρών.
Οι ειδήσεις όπως άλλωστε αναμενόταν ήρθαν από τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας με τη δημιουργία τριών νέων εργοστασίων που θα ανεβάσουν το capacity στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Βόλο στα πέντε αλλά κι από τον τομέα της μεταλλουργίας στον οποίο η Metlen εγκαινιάζει μία νέα δραστηριότητα που αφορά την ανακύκλωση των μετάλλων.
Ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε χθες ότι το αναπτυξιακό σχέδιο του ομίλου θα περιλαμβάνει 18 εργοστάσια, 95 μονάδες ΑΠΕ, μπαταρίες και τριπλάσια παραγωγή βωξίτη. Ένα ενδιαφέρον μάλιστα στοιχείο είναι ότι με το νέο φιλόδοξο project του ομίλου στην κυκλική μεταλλουργία, στο οποίο ο κ. Μυτιληναίος αλλά και τα στελέχη του ομίλου έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση χθες έχει εμπλακεί για πρώτη φορά και ο γιος του Γιώργος Μυτιληναίος ως project director.
Τα νέα ορόσημα
Πολλά από όσα δήλωσε χθες ο επιχειρηματίας των μετάλλων και της ενέργειας στους αναλυτές και σήμερα και αύριο σε 40 funds, δείχνουν τα επόμενα βήματα που χαράζει ο όμιλος με δύο επιπλέον ορόσημα.
Τη γενική συνέλευση των μετόχων στις 3 Ιουνίου όπου η διοίκηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της τρίτης φάσης αναδιοργάνωσης του ομίλου με μεσοπρόθεσμο στόχο διάρκειας τριών έως πέντε ετών, για ΕΒΙΤDA συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η οποία τοποθετείται προς το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και θα γίνει στα πρότυπα του Τιτάνα και της Coca Cola.
To road map της διαδικασίας για την διπλή διαπραγμάτευση (dual listing) έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο ως τις 15 Ιουνίου να εγκριθεί από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο και αμέσως μετά να προχωρήσει η διαδικασία της ανταλλαγής μετοχών μεταξύ της ελληνικής Metlen AE και της Μetlen Ltd σε αναλογία μία προς μία μετοχή. Οι μέτοχοι θα έχουν χρόνο για να αποφασίσουν ένα μήνα για το αν θα αποδεχτούν ή όχι την προσφορά που μπορεί να επεκταθεί εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η ανταλλαγή θα γίνει στην τιμή του ταμπλό διαφορετικά στην μέση τιμή του τελευταίου εξαμήνου. Οι μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν αν θέλουν να διαπραγματεύονται οι μετοχές τους στο ελληνικό ή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η τιμή τους και στις δύο περιπτώσεις, θα είναι σε ευρώ.
Ο κ. Μυτιληναίος χθες κατά την παρουσίαση που έγινε στο LSE, δήλωσε ότι τα ΕBITDA της επόμενης περιόδου (των 2 δισ.) δεν περιλαμβάνουν νέες εξαγορές ή συγχωνεύσεις, σημείο μάλιστα που επανέλαβε αρκετές φορές κατά την ομιλία του. Και τόνισε ότι οι προβλέψεις είναι πάντα συντηρητικές.
Το έχουμε ξανακάνει…
«Το έχουμε ξανακάνει και θα το ξανακάνουμε είπε στους αναλυτές» κάνοντας μία λεπτομερή αναφορά στην επιθετική εξαγορά της ΜΕΤΚΑ πριν από αρκετά χρόνια, στην απόκτηση του Αλουμινίου της Ελλάδος αλλά και στην εμπλοκή της εταιρείας με τον τομέα των υποδομών και των παραχωρήσεων, αποκαλύπτοντας τις συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό.
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η αφορμή για να εμπλακεί ο όμιλος με τον τομέα των έργων καθώς υπήρξε παραίνεσή του ένα τμήμα της ΜΕΤΚΑ που λειτουργούσε με επιτυχία σε έργα του εξωτερικού, να επιστρέψει στην Ελλάδα και να συνδράμει με την ευρωστία της εταιρείας στο γιγαντιαίο πρόγραμμα των μεγάλων έργων της χώρας.
Πρόκειται για δύο αφηγήσεις που σχολιάστηκαν από το ακροατήριο αφού καταδεικνύουν την εμπειρία της εταιρείας στον τομέα των εξαγορών αλλά και την επιρροή της ως σημαντικός κρίκος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Upscale M&A
Κατά την ομιλία του στην αρχή αλλά και στο τέλος του Investor Day, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας εξαγοράς και περιέγραψε στους αναλυτές την στρατηγική που ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια και τον έφερε στην κορυφή. «Είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ για ένα upscale M&A Και υπάρχουν σχέδια γι’ αυτό αλλά και τα απαραίτητα κεφάλαια».
Ο επικεφαλής της εταιρείας, σημείωσε ότι η Μetlen δεν έχει κάνει μεγάλες εξαγορές πέραν από την ΜΕΤΚΑ και το αλουμίνιο και αναλύοντας την στρατηγική του σημείωσε ότι η εταιρεία αγοράζει όταν η τιμή είναι καλή, χαρακτηρίζοντας τολμηρές τις κινήσεις που έγιναν στο παρελθόν αλλά χαρακτηριστικές. Όπως είπε οι κινήσεις αυτές ήταν και αυτές που έφεραν την εταιρεία στην ηγετική θέση που βρίσκεται σήμερα.
Σε άλλο μάλιστα σημείο της ομιλίας του, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος του δεν είναι απλά να μπει στο FTSE 100 και όσοι το πιστεύουν αυτό στην πραγματικότητα δεν τον ξέρουν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο στόχος είναι πολύ μεγαλύτερος.
Κυκλικά μέταλλα
Στον τομέα της κυκλικής μεταλλουργίας στον οποίο θα εμπλακεί και η νέα γενιά ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε χθες ότι η εταιρία θα ξεκινήσει με τρία εργοστάσια όπου το ένα θα είναι πολύ μεγάλο, κεφαλαιοποιώντας την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος που είχε ξεκινήσει.
Πρόκειται για μια πλήρως κατοχυρωμένη τεχνολογία ανάκτησης μετάλλων, με στόχο την παραγωγή νέων οξειδίων μετάλλων από δευτερογενείς πηγές εφοδιασμού, όπως βιομηχανικά υποπροϊόντα. Η διαδικασία αυτή θα παράγει σειρά κρίσιμων πρώτων υλών (που περιλαμβάνονται στη λίστα CRM της ΕΕ) και βασικά μέταλλα, μειώνοντας τη στρατηγική εξάρτηση από την παραδοσιακή εξόρυξη. Υπολογίζεται ότι διεθνώς υπάρχουν μέταλλα αξίας 10 δισ. ευρώ τον χρόνο, που μπορούν να ανακτηθούν. Η τεχνολογία είναι τελείως διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη στην αγορά. Επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάκτηση διάφορων μετάλλων σε ποσοστά 99%, εξασφαλίζοντας μηδενική εκπομπή ρύπων.
Όπως αναφέρθηκε, τα υπολείμματα έχουν μικρές ποσότητες από τα κρίσιμα μέταλλα που ενδιαφέρουν τον όμιλο. Όμως μερικά γραμμάρια στον τόνο μπορεί να είναι πολύτιμα αρκεί να μπορεί κανείς να τα εξάγει. «Ξέρετε εταιρεία να κάνει διαχωρισμό νικελίου από σίδηρο, εγώ δεν το ξέρω όμως το κάναμε. Και αυτά τα υπολείμματα σιδήρου περιμένουν τώρα για να βγάλουμε το καθαρό νικέλιο» είπε.
Στον τομέα της άμυνας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι η Metlen αναπτύσσεται τα τελευταία 25 χρόνια και πλέον όλοι θέλουν να δουλέψουν μαζί της καθώς τα μηνύματα που λαμβάνει από την ευρωπαΐκή ένωση είναι ότι πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες για την κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ.
Ο ίδιος αποκάλυψε το σχεδιασμό που είναι η επέκταση με συνολικά πέντε εργοστάσια αμυντικού υλικού (σήμερα λειτουργούν τα δύο) που θα δουλέψουν πάνω σε πέντε διαφορετικά προγράμματα έργων άμυνας. Κατά πληροφορίες το πρώτο είναι μεταποίησης και κοπής μετάλλων, το δεύτερο και το τρίτο είναι για τις συμβάσεις με τα leopards και patriots και τα άλλα δύο για τη συνεργασία με την Ιveco στον τομέα των οχημάτων στρατού.
Τα στελέχη του ομίλου διευκρίνισαν ότι η εταιρεία δε φτιάχνει όπλα και πολεμοφόδια αλλά εξειδικευμένες μεταλλικές κατασκευές. Παίρνουμε όπως είπαν τον ειδικό χάλυβα, τον οποίο επεξεργαζόμαστε με τεχνογνωσία και στο τέλος της γραμμής έχουμε παράξει ένα τανκ Leopards. Αυτό με τη σειρά του θα χρειαστεί επιπλέον υλικό για να αποτελέσει έναν αμυντικό όπλο.
Για το γάλλιο που πρόσφατα η εταιρεία ανέπτυξε τον σχεδιασμό της, η διοίκηση της Μetlen εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι η ΕΕ θα στηρίξει το έργο και δεν θα περιοριστεί και αυτή την φορά σε λόγια αλλά σε έμπρακτη υποστήριξη της επένδυσης. Την επένδυση της νέας γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου ύψους 275 εκατ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει με 90 εκατ. ευρώ. Σειρά στον τομέα των κρίσιμων μετάλλων παίρνει το γερμάνιο και το σκάνδιο.