Πρώτα ήταν το παλλάδιο, που ξεπέρασε τον χρυσό κι έφτασε να είναι το πολυτίμοτερο… πολύτιμο μέταλλο της αγοράς, με αξία διαπραγμάτευσης λίγω κάτω από τα $2.400 ανά ουγγιά.
Μετά ήταν το ασήμι που προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να κάνει τη δική του ανοδική έκρηξη, στο πρόσφατο SilverSqueeze.
Ένα ένα τα πολύτιμα μέταλλα ξεσπάνε με ισχυρά ανοδικά ράλι, και όχι τυχαία, αφού τόσο οι προσδοκίες για ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίες (τα μέταλλα έχουν σημαντική χρήση στην παραγωγή αυτοκινήτων) αλλά και η γενικότερη στροφή προς το “υγιές χρήμα” (sound money) εν μέσω ανέξελεγκτου τυπώματος από τις κεντρικές τράπεζες (που σημαίνει πληθωρισμό), επιδρούν θετικά στην αγορά μετάλλων.
Υψηλό 6 ετών για πλατίνα
Σήμερα ήταν η σειρά της πλατίνας και του χαλκού, στη βάση της πεποίθησης ότι η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας και οι σκληρότεροι κανόνες σχετικά με τους ρύπους θα κάνουν τα μέταλλα πιο περιζήτητα το επόμενο διάστημα.
Ο λεγόμενος λευκόχρυσος βρέθηκε σε υψηλό έξι ετών με άνοδο +4,34%, στα 1.313,7 δολ. ανά ουγγιά, στα υψηλότερα επίπεδά της από το 2014.
Οι αυστηρότεροι κανόνες για τους ρύπους απαιτούν από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων μεγαλύτερη χρήση πλατίνας για τους καταλύτες στηρίζει την τιμή του μετάλλου, αναφέρει η Margaret Yang, στέλεχος στρατηγικής στην DailyFX.
Η πλατίνα έχει κερδίσει 20% από τις αρχές του έτους, μεταξύ άλλων και λόγω των προβλημάτων στη νοτιοαφρικανική μονάδα επεξεργασίας της, η οποία δημιουργεί έλλειμμα ποσοτήτων στην αγορά, σύμφωνα με το World Platinum Investment Council. «Η πλατίνα έχει ξεπεράσει σε απόδοση τον χρυσό από τον Νοέμβριο του 2020, καθώς η προβλεπόμενη ανάκαμψη στις παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων στηρίζει τις προοπτικές του λευκού μετάλλου», προσθέτει η Yang.
Υψηλό 9 ετών για χαλκό
Ο χαλκός καταγράφει άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 καθώς η διάθεση για ρίσκο που επικρατεί στις αγορές, βοήθησε τα χρηματιστήρια και άσκησε πιέσεις στο δολάριο.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό θα βοηθήσει μια ανάκαμψη στην παγκόσμια ανάπτυξη. Οι τιμές αυξήθηκαν 5,3% την προηγούμενη εβδομάδα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, στην μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιος.
Η σημερινή άνοδος +0,77% στα 3.816 δολάρια ανά μετρικό τόνο έρχεται καθώς τα ασιατικά χρηματιστήρια άγγιξαν νέα υψηλά και το δολάριο υποχώρησε, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Το μέταλλο σημειώνει άνοδο παρά τις δημόσιες αργίες σε Κίνα και ΗΠΑ που συνέβαλαν στον χαμηλό όγκο συναλλαγών. Ενώ οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού απειλούν να υποβαθμίσουν τις προοπτικές, οι επενδυτές στηρίζονται στις αμερικανικές κυβερνητικές δαπάνες και στη διάθεση των εμβολίων για να τονώσουν την οικονομική ανάκαμψη.
«Υπάρχει διάθεση για ρίσκο σε όλη την αγορά, είτε είναι πετρέλαιο, μετοχές ή μέταλλα», αναφέρει αναλυτής της BMO Capital Markets. «Είναι μία από αυτές τις αγορές όπου ακόμη και τα κακά νέα είναι καλά νέα».
Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή από τους 25 κορυφαίους παραγωγούς χαλκού δείχνει ότι η αγορά ενδέχεται να βρίσκεται σε μεγάλο έλλειμμα φέτος, εάν επαληθευτεί το σενάριο για αύξηση της ζήτησης κατά 5%.