«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά» επεσήμανε η πρώην επικεφαλής της Fed και νυν ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, στην πρώτη της διαδικτυακή επαφή με τις G7. Όπως καταλάβατε συνεχίζεται η συνταγή τυπώστε περισσότερο χρέος για να καλύψουμε το χρέος…

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, στην πρώτη της επαφή με ομολόγους της και κεντρικούς τραπεζίτες των ισχυρών χωρών μελών (G7), επεσήμανε την ανάγκη για «γενναία» δημοσιονομική τόνωση (stimulus) ώστε να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά το βαρύ πλήγμα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αποφασιστικά» ήταν το κυρίαρχο μήνυμα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η πρόταση του ΔΝΤ για διεύρυνση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, αλλά και η ψηφιακή φορολογία και η κλιματική αλλαγή. Επίσης, η Ομάδα των G7 συζήτησε το θέμα της αύξησης των πόρων του ΔΝΤ και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της αργότερα μέσα στον μήνα.

Η Γιέλεν τόνισε επίσης την ισχυρή πεποίθηση της πως οι G7 πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις λόγω πανδημίας, από τις οποίες υποφέρουν χωρές με χαμηλά εισοδήματα.

Γενναίο stimulus ζητά η Γιέλεν (ανοίχτε τις πρέσες)

Money printer go brrr

Με άλλα λόγια, η πρώην επικεφαλής της Fed έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα (το μόνο ίσως, θα πω εγώ). Περισσότερο τύπωμα! Περισσότερος πληθωρισμός! Διότι όλα τα προβλήματα λύνονται με περισσότερο τύπωμα… Αυτή τη συνταγή έμαθε στα τόσα χρόνια της στο τιμόνι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αυτήν θα εφαρμόσει και ως Υπουργός Οικονομικών της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη (καλά αυτό το τελευταίο είναι συζητήσιμο).

Στην ουσία, η Γιέλεν είπε στις G7 πως ήρθε η ώρα επιτέλους να φτιάξουμε τον κόσμο (και το κλίμα του), και δεν πρέπει να “τσιγκουνευτούμε” τα έξοδα (υπερωρίες θα βαράνε στα πιεστήρια), αφού το πως παίζεται πλέον το παιχνίδι είναι γνωστό: Εκδώστε τόσο χρέος όσο χρειάζεται προκειμένου να παραχθεί πληθωρισμός ο οποίος μαγικά θα εξουδετερώσει $277 τρισεκατομμύρια παγκόσμιου χρέους. Διότι το να πολεμάς το χρέος με περισσότερο χρέος έχει δουλέψει πολύ καλά ως τώρα…

Αλλά αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε το σκεπτικό. Αν ο πληθωρισμός και το χρέος εκραγούν σε αφάνταστα επίπεδα, τότε το τωρινό χρέος θα μοιάζει μηδαμινό στις επόμενες γενιές. Οι οποίες βέβαια θα ζουν με επιδόματα (βλέπε ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα UBI) και συσσίτια, όμως αυτό είναι άλλο θέμα…

Αναλυτικότερα για το πως η Fed έχει φτάσει να τυπώνει 1/4 δισ. δολάρια κάθε μήνα ως… αντίδοτο κατά του κραχ, διαβάστε εδώ.