Η διογκούμενη ενεργειακή κρίση, που απαιτεί συνεχόμενα μέτρα στήριξης, καθώς και η αύξηση των αναγκών του Δημοσίου για κάλυψη των τόκων του 2023 στα 7,5 δισ. ευρώ έναντι αρχικών υπολογισμών για 5.5 δισ. ευρώ, αναγκάζουν την κυβέρνηση να βρίσκεται με το δάχτυλο στη σκανδάλη, με στόχο την εύρεση του κατάλληλου χρόνου, προκειμένου να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό.

Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχει ακόμα το περίφημο “μαξιλάρι”, γεγονός που δεν δημιουργεί μεγάλη πίεση στον ΟΔΔΗΧ και στο οικονομικό επιτελείο για άμεση προσφυγή στις αγορές και με οποιοδήποτε επιτόκιο.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θεωρείται αναγκαίο να ενισχυθεί το δημόσιο ταμείο μέσα στο τρέχον έτος, με ένα ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ, ώστε και η επαφή με τους επενδυτές και τις αγορές να μην χάνεται για μεγάλο διάστημα και να δίνεται το μήνυμα ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα έχει μεν ανάγκες, αλλά μπορεί και τις ικανοποιεί.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα κατά το προσεχές διάστημα, που να καθιστούν απαγορευτική κάθε κίνηση προσφυγής στις αγορές, τότε στο διάστημα μετά τα μέσα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, η Ελλάδα θα εκδώσει νέο δεκαετές ομόλογο, για να έχει άνεση κινήσεων, ειδικά κατά το σκληρό καιρικά και απαιτητικό σε μέτρα ενίσχυσης διάστημα του χειμώνα.

Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση που θα επικρατεί στο θέμα των ομολόγων, δεν θα έχει οδηγήσει τα επιτόκια σε απλησίαστα και ασύμφορα επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη: