Στην απαγόρευση των απευθείας πτήσεων και των τουριστικών επισκέψεων από τη Βρετανία προχώρησε η Αυστρία, ακολουθώντας τα χνάρια της Γερμανίας, εν μέσω ανησυχίας για τα κρούσματα ινδικής μετάλλαξης της covid-19.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία προστέθηκε στην αυστριακή λίστα των «χωρών με παραλλαγές του ιού», όπου βρίσκονται η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική. Οι αφίξεις από τις χώρες αυτές περιορίζονται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Μόνο αυστριακοί πολίτες και άτομα που κατοικούν ή συνήθως κατοικούν στην Αυστρία μπορούν να εισέλθουν στην χώρα», αναφέρεται στη ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η είσοδος από την Βρετανία θα επιτρέπεται επίσης για ανθρωπιστικούς λόγους ή για επισκέψεις εθνικού συμφέροντος.

Αν και οι κανόνες περί εισόδου στο αυστριακό έδαφος τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα, η απαγόρευση των απευθείας πτήσεων θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Τα κρούσματα της ινδικής παραλλαγής του ιού αυξάνονται στην Βρετανία, αν και οι δείκτες της επιδημίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, οι εστίες της B.1.617.2 αυξάνονται με ταχύτητα.

Η Αυστρία εντόπισε περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων της ινδικής παραλλαγής στο έδαφός της και οι γενικοί δείκτες της επιδημίας βρίσκονται σε πτώση.

Απαγορεύσεις και από τη Γερμανία

Η απόφαση της Αυστρίας ακολουθεί ανάλογη απόφαση της Γερμανίας, η οποία κήρυξε την Παρασκευή την Βρετανία περιοχή με παραλλαγές του ιού.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κατέταξε τη Μ. Βρετανία στις χώρες με «πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης».

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται 12 χώρες με εκτεταμένη διάδοση μεταλλάξεων του κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Οι Γερμανοί απαγόρεψαν τη μεταφορά ατόμων από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Γερμανία – είτε αεροπορικώς, είτε με τρένο, είτε με λεωφορείο, είτε με πλοίο. Εξαιρούνται γερμανοί πολίτες και αλλοδαποί που διαμένουν στη Γερμανία. Εισερχόμενοι από τη Μ. Βρετανία θα πρέπει να προσκομίζουν κατά την είσοδο τους αρνητικό τεστ. Εκτός αυτού μπαίνουν για 14 ημέρες υποχρεωτικά σε καραντίνα.

Μόσιαλος- ινδική παραλλαγή: Θα έχουν πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι