Η Mercedes-Benz συνεχίζει τη μακρά παράδοσή της στα σπορ μοντέλα, παρουσιάζοντας μια νέα, ανεξάρτητη σειρά. Το νέο CLE Coupe αποτελεί τον συνδυασμό των C-Class και E-Class με έμφαση στην καινοτομία και την κομψή/δυναμική σχεδίαση.

Το νέο δίθυρο μοντέλο ακολουθεί ένα δικό του δρόμο με στυλ, αποκλειστικό εξοπλισμό άνεσης για μέγιστη εξατομίκευση και έντονα σπορ στοιχεία όσον αφορά την απόδοση και την οδηγική συμπεριφορά.

Όπως ανακοίνωσε η Mercedes-Benz, το λανσάρισμα του CLE Coupe στην αγορά θα ξεκινήσει στην Ευρώπη τον Νοέμβριο. Το CLE Cabriolet θα ακολουθήσει το επόμενο έτος για τους πιο… αντισυμβατικούς.

Ειδικότερα, το νέο CLE είναι ένα αυτοκίνητο με μακρύ μεταξόνιο, έντονα κεκλιμένη κολόνα Α, χαμηλωμένο μπροστινό μέρος και χυτό το πίσω, με μια γραμμή που σβήνει γλυκά παρά τους έντονους «ώμους», ενώ την αρμονία στις αναλογίες συμπληρώνουν οι μεγάλοι τροχοί.

Αυτή η φόρμα άρεσε πάντα στη Στουτγάρδη, καθώς παρέχει αυτό το απέριττο class και την επιθυμητή διαχρονικότητα στους λάτρεις του είδους, σήμερα ακόμη περισσότερο σε μια εποχή που πολλά σχήματα είναι πιο… κραυγαλέα.

Το νέο CLE Coupe προάγει μια σχεδιαστική φιλοσοφία που η Mercedes-Benz ονομάζει Sensual Purity, παραπέμποντας σε «ένα γλυπτό γεμάτο δύναμη που ενσωματώνει μια συναισθηματική δήλωση από κάθε οπτική γωνία».

Το προοδευτικά κεκλιμένο μπροστινό τμήμα («μύτη καρχαρία») με καπό που κατέρχεται, επίπεδους προβολείς LED με ξεχωριστό σχεδιασμό και την πρόσφατα εφαρμοσμένη τρισδιάστατη μάσκα ψυγείου χαρίζουν αθλητικό ύφος στην όλη κατασκευή.

Οι ελαφρώς φουσκωμένοι θόλοι με έντονα περιγράμματα παραπέμπουν σε ισχυρούς κινητήρες, με έως και έξι κυλίνδρους. Η πλάγια όψη είναι διακριτική κρύβοντας τον μεγάλο όγκο.

Το μυώδες πίσω μέρος χαρακτηρίζεται από ρέουσες επιφάνειες, ομαλές μεταβάσεις και φώτα LED δύο μερών με νέα περιγράμματα και τρισδιάστατα φωτεινά σώματα.

Με μήκος 4.850 χιλιοστά, πλάτος 1.860 χιλιοστά και ύψος 1.428 χιλιοστά, το νέο δίθυρο είναι το μεγαλύτερο κουπέ στη μεσαία κατηγορία. Με τη φιλοσοφία διαστάσεών του –ιδίως το μακρύτερο κατά 25 χιλιοστά μεταξόνιο– το CLE Coupe προσφέρει σημαντικά περισσότερο χώρο από το C-Class Coupe.

Ειδικά οι πίσω επιβάτες επωφελούνται από 10 χιλιοστά περισσότερο χώρο για το κεφάλι, 19 χιλιοστά περισσότερο χώρο για τους ώμους και τους αγκώνες και 72 χιλιοστά περισσότερο χώρο για τα γόνατα. Ο όγκος του πορτμπαγκάζ προσφέρει 60 λίτρα περισσότερο όγκο και χωράει εύκολα τρεις μεγάλους σάκους.

Στο εσωτερικό κυριαρχούν η πλήρως ψηφιακή οθόνη οργάνων 12,3 ιντσών, η κεντρική οθόνη 11,9 ιντσών, προσανατολισμένη στον οδηγό σε φιλική προς τον χρήστη κάθετη διάταξη και ο δυναμικός φωτισμός περιβάλλοντος με 64 χρώματα που εάν είναι επιθυμητό μπορεί να εκτείνεται από την κεντρική κονσόλα μέχρι κάτω από τους εξωτερικούς αεραγωγούς.

Σε κάθε μία από τις πόρτες, μια λωρίδα φωτός τρέχει κατά μήκος των περιγραμμάτων του υποβραχιόνιου και προς τα πίσω. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι τα εμπρός καθίσματα σε πλήρη σπορ σχεδίαση, που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για το CLE.

Σε συνδυασμό με το προαιρετικό σύστημα ήχου Surround Burmester 3D, το καθένα έχει δύο ηχεία στο επίπεδο των προσκέφαλων και, έτσι, δημιουργεί μια ιδιαίτερη μουσική εμπειρία με Dolby Atmos και Spatial Audio κοντά στα αυτιά.

Για πρώτη φορά στη Mercedes-Benz, τα μπροστινά καθίσματα δεν ανακλίνονται με μοχλό, αλλά με κομψή θηλιά από δέρμα Nappa σε βολικό σημείο στο επάνω άκρο της πλάτης.

Το CLE Coupe υιοθετεί πολλές ψηφιακές καινοτομίες από τη νέα E-Class. Με τη νέα αρχιτεκτονική των ηλεκτρονικών και την τρίτη γενιά του συστήματος infotainment MBUX, μπορεί να χαρακτηριστεί ως έξυπνο αυτοκίνητο. Προσφέρει διαδραστική εμπειρία ψυχαγωγίας με εφαρμογές τρίτων και ένα νέο επίπεδο εξατομίκευσης με αυτοματοποιημένες λειτουργίες καθημερινής χρήσης.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το νέο CLE Coupe θέτει πρότυπα απόδοσης χάρη στoν συστηματικό εξηλεκτρισμό και την έξυπνη μείωση του μεγέθους. Όλοι οι κινητήρες είναι ήπιοι υβριδικοί με ενσωματωμένη γεννήτρια εκκίνησης και ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt.

Υπάρχει δυνατότητα επιλογής τετρακύλινδρων μονάδων, αλλά και βενζινοκινητήρας straight-six 3 λίτρων (CLE 450 4MATIC).

Το πλαίσιο είναι χαμηλωμένο κατά 15 χιλιοστά στάνταρ. Το προαιρετικό DYNAMIC BODY CONTROL, με συνεχώς ρυθμιζόμενη απόσβεση στον μπροστινό και τον πίσω άξονα σε συνδυασμό με το σύστημα διεύθυνσης πίσω άξονα –προσφέρονται και τα δύο στο πακέτο Technology–, εξασφαλίζει ιδιαίτερα ευέλικτη και ταυτόχρονα άνετη οδήγηση.

Η γωνία διεύθυνσης είναι έως 2,5 μοίρες. Αυτό μειώνει τον κύκλο στροφής κατά 50 εκατοστά. Παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις του, το CLE Coupe με κίνηση στους πίσω τροχούς έχει μικρότερο κύκλο στροφής από το C-Class Coupe (10,7 αντί για 11,2 μέτρα).

Πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης οδηγού, μερικά από τα οποία έχουν αναπτυχθεί περαιτέρω, προσφέρουν υποστήριξη για μεγαλύτερη ασφάλεια για συγκεκριμένες καταστάσεις.

Ο εκτενής βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει ATTENTION ASSIST, Active Brake Assist, Active Lane Keeping Assist, Speed Limit Assist και το πακέτο στάθμευσης με κάμερα οπισθοπορείας. Στη Δυτική Ευρώπη το Active Distance Assist DISTRONIC είναι επίσης στάνταρ εξοπλισμός.

Διαβάστε περισσότερα