Ισχυρή πτώση 34% το πρώτο τρίμηνο κατέγραψε η Mercedes-Benz Group, επιβαρυνόμενη από τις αλλαγές μοντέλων και την υποτονική ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη του ομίλου προ φόρων και τόκων μειώθηκαν στα 3,6 δισ. ευρώ (3,9 δισ. δολάρια), ανακοίνωσε την Τρίτη η Mercedes. Η εταιρεία, η οποία άφησε αμετάβλητες τις προοπτικές της για το έτος, δήλωσε ότι το περιθώριο κέρδους της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν 9% – κάτω από τον ετήσιο στόχο της – που επλήγη από το υψηλό κόστος των αναβαθμίσεων των μοντέλων.

Οι μετοχές υποχώρησαν έως και 3,5% στις πρώτες συναλλαγές, περιορίζοντας τα κέρδη του τελευταίου έτους σε περίπου 4,9%, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών αυτοκινήτων αντιμετώπισε προβλήματα με τη στρατηγική της να ενισχύσει τα κέρδη της με περισσότερα κορυφαία αυτοκίνητα, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν περισσότερο από ένα τέταρτο. Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, οι καταναλωτές απέφυγαν να αγοράσουν τα off-roaders G-Class και τα σεντάν E-Class, καθώς περίμεναν να κυκλοφορήσουν νέες ή ανανεωμένες εκδόσεις των οχημάτων.

Η Mercedes αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα, με το μερίδιο των πιο ακριβών οχημάτων της να αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ενώ η εταιρεία αναμένει ότι η αγορά στην Κίνα θα βελτιωθεί, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη περιοχή όπου βλέπει «σταθερή δυναμική για τις πωλήσεις και τη ζήτηση».

Η Volkswagen και η Stellantis ανέφεραν επίσης βραδύτερη έναρξη του έτους. Όπως και η Mercedes, οι ασθενέστερες πωλήσεις οφείλονται εν μέρει στις αλλαγές μοντέλων.

Η ευρεία πτώση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα έπληξε επίσης τη Mercedes, η οποία είδε τις παραγγελίες των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων να επιβραδύνονται. Οι εμπλοκές στον εφοδιασμό προσέθεσαν στις προκλήσεις, πλήττοντας την παραγωγή των οχημάτων της GLC και E-Class. Η Mercedes δήλωσε ότι το μπλοκάρισμα χαλαρώνει.

Διαβάστε ακόμη: