Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κατά τη χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι αναμφίβολα η αυτονομία τους και κατ’ επέκταση η εύρεση κατάλληλου φορτιστή, αλλά και ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη ή ικανοποιητική φόρτιση της μπαταρίας.

Με την πρωτότυπη CLA Class Concept, η γερμανική εταιρία δίνει λύση σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτό το πρόβλημα με την προσφερόμενη αυτονομία των 750 χλμ., αλλά και με τη δυνατότητα φόρτισης ή «απόκτησης» 400 επιπλέον χιλιομέτρων σε μόλις 15 λεπτά, χάρη στο νέο ηλεκτρικό σύστημα τάσης 800 Volt.

Η πρωτότυπη Concept CLA Class αποκαλύφθηκε επίσημα στην έκθεση IAA Mobility και τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας με τις καινοτομίες και τον εντυπωσιακό σχεδιασμό της. Αποτελεί, δε, τον προπομπό ολόκληρης γκάμας νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα βασίζονται στην ειδικά εξελιγμένη πλατφόρμα Modular Architecture (ΜΜΑ) της Mercedes.

Σε αυτήν την πλατφόρμα θα βασιστούν τέσσερα συνολικά μοντέλα, ένα τετράπορτο sedan, ένα coupe shooting brake και δύο SUV. Η εκτίμηση της γερμανικής εταιρίας είναι πως όλα θα προσφέρουν ανάλογη αυτονομία και δυνατότητα φόρτισης, χωρίς φυσικά να παραγκωνίζουμε τις υπόλοιπες τεχνολογικές καινοτομίες.

Η Mercedes ανέκαθεν εστίαζε στην ασφάλεια των επιβατών και η Concept CLA Class δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Για την αποφυγή του «forgottenchildsyndrome», να ξεχάσεις δηλαδή το παιδί στο αυτοκίνητο, που έχει στοιχίσει δυστυχώς πολλές ζωές, ακόμα και στη χώρα μας, η γερμανική εταιρία εξέλιξε το σύστημα «Child Presence Detection». Με τη χρήση ειδικών αισθητήρων, το σύστημα «CPD» αντιλαμβάνεται την ύπαρξη παιδιού στο εσωτερικό, ειδικά τις ζεστές μέρες και ειδοποιεί τον γονέα, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστα γεγονότα.

.

Στο εσωτερικό που θυμίζει περισσότερο διαστημόπλοιο, ο οδηγός μπορεί να ρυθμίσει τα πάντα, ανάλογα με τις επιθυμίες του, χάρη στο λογισμικό MBUX και την «υπερ-οθόνη» με τρισδιάστατη δυνατότητα απεικόνισης των λειτουργιών και των ενδείξεων. Για την ποιότητα των υλικών δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία, ακόμα και αν πρόκειται για οικολογικά και ανακυκλωμένα, όπως χαρτί ή μπαμπού, τονίζοντας το περαιτέρω το οικολογικό προφίλ της εταιρείας.

Η επίτευξη αυτών των τιμών αυτονομίας και γρήγορης φόρτισης έγινε εφικτή με το νέο, εξελιγμένο από την ίδια τη Mercedes ηλεκτρικό σύνολο MB.EDU. Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 236 ίππους (175 kW) μεταδίδει την κίνηση στους τροχούς μέσω κιβωτίου δύο σχέσεων, για καλύτερη εκμετάλλευση της ροπής, ενώ διαθέτει εξαιρετική απόδοση, καθώς στους τροχούς φτάνει το 93% της ενέργειας της μπαταρίας οδηγώντας σε μεγάλες αποστάσεις. Αυτό κατέστη δυνατό με την τοποθέτηση εναλλάκτη υψηλής απόδοσης καρβιδίου του πυριτίου, ενώ το συνολικό βάρος των ηλεκτρικών μερών είναι μόλις 110 κιλά.

Παράλληλα το νέο σύστημα της Mercedes -Benz είναι αμφίδρομης ενέργειας, αφού όχι μόνο λαμβάνει ενέργεια, αλλά έχει τη δυνατότητα (στις χώρες που επιτρέπει η νομοθεσία) να παρέχει ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, φορτίσει η Concept CLA Class την μπαταρία της από φωτοβολταϊκό σταθμό, μπορεί να την αποθηκεύσει και να παρέχει «καθαρή» ενέργεια στην οικία (Vehicleto Home) ή όπου αλλού μπορεί να απαιτηθεί (Vehicleto Grid).

Με την Concept CLA Class, η Mercedes – Benz δείχνει την αντίληψή της για το μέλλον και είναι σχεδόν σίγουρο πως πολλές από τις καινοτομίες της θα βρουν τον δρόμο και στο μοντέλο παραγωγής στο προσεχές μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: