Την ξεκάθαρη θέση ότι το φορολογικό σύστημα για τη ναυτιλία δεν βρίσκεται υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιπλέον ότι η ελληνική ναυτιλία μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο και LNG δεν κάνει κάτι παράνομο, έδωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού στη διάρκεια της πρώτης της συνέντευξης Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο των Ποσειδωνίων.

Η πρόεδρος μίλησε, μεταξύ άλλων, επίσης για τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις προκλήσεις από τη μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία, την ομηρία των δύο δεξαμενόπλοιων από το Ιράν. Ειδική αναφορά έκανε για το σημαντικό κοινωνικό έργο της ΕΕΕ μέσω της ΣΥΝ-Ενωσις εδώ και 10 χρόνια που προσφέρει στην πατρίδα σε πολλαπλά επίπεδα.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΕΕΕ, η Μελίνα Τραυλού ανέφερε ότι είναι η ενίσχυση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και η προστασία των συμφερόντων της Ελληνικής Ναυτιλίας. Για τη μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία διαφώνησε με την πολιτική βούληση της ΕΕ να επιβάλει περιφερειακά μέτρα πλήττοντας τον ανταγωνισμό της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μέτρων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Οι λύσεις για την απανθρακοποίηση τόνισε ότι πρέπει να είναι πρακτικές και βιώσιμες λαμβάνοντας υπόψη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ναυτιλίας.

«Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχει ανοίξει κάποια επίσημη διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ελληνική ναυτιλία. Η ελληνική ναυτιλία και η Πολιτεία έχουν υπογράψει κάποιο συνυποσχετικό το οποίο είναι εν ισχύ και νόμος του κράτους. Υπήρξαν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χρειαζόταν κάποιες απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν από την ελληνική Πολιτεία και δεν έχουμε κάποια ανησυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μελίνα Τραυλού.

Για την έμμεση στοχοποίηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας επειδή μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο και LNG παρά το γεγονός ότι δεν παραβιάζει τις κυρώσεις, η κ. Μελίνα Τραυλού είπε:

«Καταρχάς ως η πιο ισχυρή ναυτιλία του πλανήτη, κατέχοντας πάνω από το 30% των πλοίων μεταφοράς δεξαμενόπλοιων και LNG και γύρω στο 80% του ευρωπαϊκού αντίστοιχου στόλου γινόμαστε αντικείμενο καλής ή κακής κριτικής. Φυσικά όλοι καταδικάζουμε την οποιαδήποτε βίαιη πράξη όπως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία από τη Ρωσία. Όμως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καμία νόμιμη επιχειρηματική πράξη. Διότι ο ελληνικός εφοπλισμός δεν κάνει κάτι παράνομο. Δεν έχει σπάσει κανένα εμπάργκο. Όποτε επιβάλλονται κυρώσεις είμαστε οι πρώτοι που τις ακολουθούμε και τις τηρούμε».

Για το συμβάν με την ομηρία των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν αλλά λκαι για κράτημα του ρωσικού πλοίου στην Κάρυστου η Μελίνα Τραυλού είπε:

«Δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Έχουν μεγαλύτερη γνώση. Γίνονται κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο. Πολλά πράγματα γίνονται σιωπηρά χωρίς να τα καταλαβαίνουμε. Καταδικάζουμε όπως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί την πράξη των Ιρανών να πιάσουν τα πλοία μας. Είναι μία εντελώς παράνομη πράξη που φτάνει στα όρια της πειρατείας και μάλιστα από ένα κράτος. Δεν είναι ελληνικό θέμα αλλά διεθνές. Ευχόμαστε να μην επαναληφθεί».