Η Μελίνα Τραυλού είναι και επισήμως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών από την ίδρυσή της το 1916. Στη συνεδρίαση των 30 εκλεγμένων μελών του Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Ένωσης έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης για τον προεδρικό θώκο.

Τα βασικά θέματα με τα οποία θα κληθεί να ασχοληθεί το νέο 30μελές Διοικητικό Συμβούλιο είναι η διττή πολιτική για θέματα περιβάλλοντος, εκείνη της ΕΕ και εκείνη του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Το περιβαλλοντικό με τα μέτρα για την μείωση σε πρώτη φάση και η εξάλειψη ακολούθως, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θέμα το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας,

– το πέρασμα του ελληνικού νηολογίου στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε η εγγραφές και διαγραφές πλοίων να γίνονται τάχιστα όπως συμβαίνει με τα ξένα ανταγωνιστικά νηολόγια,

-να προχωρήσει από την αρμόδια Επιτροπή η μελέτη αλλαγής της ύλης στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού στην οποία συμμετέχει από το Ίδρυμα Ευγενίδη

– η δημιουργία μιας μεγάλης Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί 3.000-5.000 σπουδαστές-σπουδάστριες στα πρότυπα αντίστοιχων Σχολών του εξωτερικού. Υπάρχει μία τεράστια έκταση 50 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα στην Καλαμάτα την οποία έχει δωρίσει η ΕΕΕ για τον σκοπό αυτόν.

Ποια είναι η Μελίνα Τραυλού

Η Μελίνα Τραυλού, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά και προερχόμενη από οικογένεια με παράδοση στη ναυτιλία, έχει καταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια να αφήσει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα στον ανδροκρατούμενο χώρο της ναυτιλίας.

Δυναμική και οργανωτική, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες της, με σπουδές Διοίκησης Eπιχειρήσεων στη Βοστόνη, η Μελίνα Τραυλού μυήθηκε στα «μυστικά» της ναυτιλίας από τον πατέρα της, Νίκο Τραυλό, τον οποίο και θεωρεί μέντορά της.

Είναι πρόεδρος της μοναδικής ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας μεταφοράς οχημάτων Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, την οποία ίδρυσε ο πατέρας της το 1975.

Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών εξελέγη η Μελίνα Τραυλού

H κ. Tραυλού με όραμα, στρατηγική σκέψη και οξυδερκείς επιχειρηματικές κινήσεις έχει κατορθώσει να μεγαλώσει τον στόλο της Neptune Lines, ο οποίος απαριθμεί σήμερα 18 πλοία μεταφορικής ικανότητας έως 5.000 οχήματα, εξυπηρετώντας 20 χώρες με πάνω από 30 κομβικής σημασίας λιμάνια στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο στόλος της μεταφέρει ετησίως πάνω από 1 εκατομμύριο οχήματα.

Το 2017 η Μελίνα Τραυλού ίδρυσε την εταιρεία Neptune Dry, η οποία διαχειρίζεται σήμερα στόλο πέντε φορτηγών πλοίων με μέσο όρο ηλικίας τα επτά έτη.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των εταιρειών της Neptune. Από τον Οκτώβριο του 2021, μετά την ηχηρή μεταγραφή του Κρεγκ Γιασιένσκι από τη νορβηγική Wallenius Wilhelmsen στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Neptune Lines, η κυρία Τραυλού παραμένει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και, βέβαια, πάντα «η ψυχή και η οραματίστρια του ομίλου».

Η Ελληνίδα πλοιοκτήτρια έχει αναπτύξει σταθερές επιχειρηματικές συμμαχίες με Κινέζους και Άραβες.

Η Μελίνα Τραυλού ήταν μία από τους έξι κορυφαίους Ελληνες επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στις 11 Ιανουαρίου του 2019 στην Αθήνα. Επίσης, ήταν μία από τους ελάχιστους επιχειρηματίες που συνάντησε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα.

 

Η σύγκρουση των δύο διαφορετικών κόσμων στην Ένωση Εφοπλιστών