Μετά από σχεδόν 50 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η διαδοχή για την προεδρία στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών υπήρξε ομαλή και ομόφωνη, με έναν εκ των αντιπροέδρων να διαδέχεται τον αποχωρήσαντα πρόεδρο, σε κλίμα συναίνεσης και προαποφασισμένων επιλογών, σε περίπου ένα μήνα από σήμερα Γιώργος Αγγελόπουλος και Μελίνα Τραυλού θα διασταυρώσουν «τα ξίφη» τους σε μια αντιπαράθεση που υπερβαίνει και παρεκκλίνει της παράδοσης και του «ηθικού δικαίου» 5 δεκαετιών!

Η γενική συνέλευση που θα κάνει τον απολογισμό της παρελθούσας διοίκησης Θ. Βενιάμη και θα εκλέξει νέο 30μελές Διοικητικό Συμβούλιο για την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών έχει οριστεί για την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την Μεταπολίτευση του 1974 και μετά, ουσιαστικά από την εκλογή του Αντ. Χανδρή και εντεύθεν, η εκλογή νέου προέδρου γίνεται κοινή συναινέσει με την ανάδειξη στο ύπατο αξίωμα της Ένωσης, ενός εκ των αντιπροέδρων, ούτως ώστε η διαδοχή να είναι φυσική, μέσα από την τήρηση της παράδοσης και του σεβασμού στην ιεραρχία, στα συμπεφωνημένα καθώς και σε αξίες που είναι ταυτισμένες με την πορεία και την ιστορία των μεγάλων και θρυλικών καραβοκύρηδων!

Επί του προκειμένου την ώρα τούτη, πέραν της φυσικής συνέχειας που δεν είναι άλλη από τον Γ. Αγγελόπουλο, νυν αντιπρόεδρο της Ένωσης μαζί με τον Ντίνο Μαρτίνο, έχει προκύψει η υποψηφιότητα της κυρίας Μελίνας Τραυλού, νυν γενικής γραμματέως της Ένωσης, η οποία φέρεται να στηρίζεται σε πρόσωπα, τα οποία στην παρούσα συγκυρία απολαμβάνουν ισχύος και επιρροής!

Παρεμπιπτόντως, η λογική της συναίνεσης που επί 50 χρόνια επικράτησε στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στηρίχθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί η πολιτική ταύτιση με πρόσωπα, που θα επέφερε μοιραία συγκρούσεις σε δεύτερο χρόνο!

Και κυρίαρχο προς την κατεύθυνση αυτή υπήρξε το γεγονός της σφοδρής σύγκρουσης του επί 24 χρόνια προέδρου της Ένωσης Εφοπλιστών κ. Στρ. Ανδρεάδη με τον τότε πρωθυπουργό κ. Κων. Καραμανλή!

Υπό την έννοια αυτή τέθηκε πλαφόν στις θητείες και συναποφασίστηκε η τήρηση δεσμεύσεων ως προς την διαδοχή ούτως ώστε να μην προκαλούνται εντάσεις και ανωμαλίες.

ένωση Ελλήνων εφοπλιστών

Στην προκειμένη περίπτωση, ο πράγματι επιτυχημένος πρόεδρος στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμης, των τεσσάρων θητειών και των ευνοϊκών συμφωνιών με τις κυβερνήσεις, φέρεται να στηρίζει την υποψηφιότητα της κυρίας Τραυλού, που έγκαιρα και μεθοδικά έχτισε έναν πυρήνα υποστήριξης της, όχι μόνο εντός της Ένωσης.

Η οποία παίρνει θέση απέναντι στον Γ. Αγγελόπουλο, της τεράστιας εφοπλιστικής και όχι μόνο οικογένειας, από τα αποκαλούμενα «παλαιά τζάκια» της χώρας, με ιστορία, παράδοση και συνεισφορά στον τόπο, την κοινωνία και την εκκλησία επί δεκαετίες!

Ο Γ. Αγγελόπουλος, εκ των ιδιοκτητών και πρόεδρος μαζί με τον αδερφό του Παναγιώτη της ΚΑΕ Ολυμπιακός, θεωρείται και είναι άνθρωπος χαμηλού προφίλ, που ουδέποτε προκάλεσε με την προσωπική του ζωή, πλην όμως πολύ δυναμικός, αποφασιστικός, που κλήθηκε να ανταποκριθεί επί σειρά ετών σε δικαστικές και άλλες «συνωμοσίες» που εξυφάνθηκαν εις βάρος των αρχών, των ηθικών αξιών και της περιουσίας της οικογένειας Κων. Αγγελοπούλου! Και στις οποίες ανταπεξήλθε… με το παραπάνω!

Υπό το πρίσμα αυτό η αντιπαράθεση «δύο διαφορετικών κόσμων» στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών αποκτά τη δική της σημειολογία…

Καθώς το πού θα γείρει η πλάστιγγα των ισορροπιών και των συμμαχιών θα καταδείξει μεταξύ άλλων νοοτροπίες και συμπεριφορές!

Επί του προκειμένου πάντως, μετρώντας τα «κουκιά», κομβικό ρόλο στο αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης για την Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών θα διαδραματίσουν οι ισχυρές κυρίες των οικογενειών Αγγελικούση και Φράγκου, με τις πολλές ψήφους. Όπως άλλωστε και οι οικογένειες Μαρτίνου και Προκοπίου…