Πρώτοι οι δαιμόνιοι έλληνες εφοπλιστές «μυρίστηκαν» ευκαιρίες και έκλεισαν συμβόλαια LNG μέχρι και 30 δολάρια χαμηλότερα από τις τιμές του TTF, που είναι ο ευρωπαϊκός κόμβος διαμόρφωσης των τιμών αερίου στην Ολλανδία.

Οι τιμές φαίνονταν ότι θα πέσουν αφού λόγω του εκτεταμένου lockdown στην Κίνα η ζήτηση έπεσε απότομα και παραγωγοί όπως το Κατάρ ήταν έτοιμοι να ρίξουν την τιμή ώστε να πουλήσουν τις αδιάθετες ποσότητες που προορίζονταν για την αχανή κινεζική αγορά.

Οι έλληνες εφοπλιστές είδαν το …κενό, έσπευσαν να κλείσουν αέριο σε χαμηλότερη τιμή και πλέον θα επωφεληθούν.

Οι προσφορές για τα φορτία LNG οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και για το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, γεγονός που αφορά άμεσα την Ελλάδα.

Εφόσον την περίοδο εκείνη η ζήτηση για ρεύμα θα εκτιναχθεί, εντούτοις η αύξηση φορτίων LNG δημιουργεί αισιοδοξία πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα τιμών και επάρκειας.

«Αν είμαστε τυχεροί, θα δούμε μείωση στην τιμή χονδρικής του ρεύματος, λόγω αισθητής αποσυμπίεσης στο ενεργειακό μείγμα των ηλεκτροπαραγωγών. Αν για παράδειγμα το κόστος ενός παραγωγού για το μεν TTF είναι στα 100 ευρώ/ MWh και για το LNG στα 60 ευρώ, προκύπτει ένας μέσος όρος μείγματος στα 80 ευρώ / MWh. Σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και το νέο μηχανισμό που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιουλίου, οι μείωση τιμών. Θα εγκριθει από τις Βρυξέλλες το εθνικό σχέδιο, που παρουσίασε η Αθήνα στην DG Energy, κάτι το οποίο θεωρείται απαραίτητο, παρότι εμείς πιστεύουμε πως τα μέτρα βρίσκονται εντός του πλαισίου που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο REPowerEU» μας λέει στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Στον ολλανδικό κόμβο TTF οι τιμές του LNG αλλά και συνολικά η διακύμανση του φ.α. ήταν στα 94 ευρώ/ MWh.

Υπάρχουν φορτία LNG στη σποτ αγορά και γίνονται πωλήσεις υγροποιημένου αερίου σε επίπεδα έως 30% χαμηλότερα του TTF.

Για τις τιμές αερίου μεγάλο ρόλο θα παίξει το lockdown στην Κίνα.

Μεγάλα φορτία αμερικανικού σχιστολιθικού και καταριανού αερίου που προορίζονταν για Κίνα, κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Οι ποσότητες LNG που απορροφούν οι ασιατικές αγορές έχουν μειωθεί σημαντικά και επωφελείται η Γηραιά Ήπειρος.

Όταν ξαναμπεί στο παιχνίδι η Κίνα και αρχίζουν να ανεβαίνουν Ιαπωνία και Ν.Κορέα τότε οι τιμές θα ανέβουν πάλι.

Εν τω μεταξύ οι έλληνες εφοπλιστές πρόλαβαν και επωφελήθηκαν.