Στα χέρια της Κομισιόν βρίσκεται το πακέτο της ελληνικής κυβέρνησης για την ενέργεια. Στελέχη του ΥΠΕΝ έκαναν μία πρώτη παρουσίαση στους τεχνοκράτες της ΕΕ.

Στην Αθήνα επικρατεί η αντίληψη ότι μόνο το σκέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοτικά όργανα όπως έκαναν ισπανοί και πορτογάλοι.

Ωστόσο θέτουν υπόψη των κοινοτικών ολόκληρο των πακέτο για συνολική θεώρηση «παρόλο που τα μέτρα είναι απολύτως μέσα στα όρια που έχει βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σχέδιο REPowerEU, η συνεργασία είναι απαραίτητη» όπως μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Ενέργεια – Οι κυριότεροι πυλώνες που υποβλήθηκαν προς συζήτηση

*Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Καταργείται (και μάλλον δεν αναστέλλεται απλώς) η ρήτρα αναπροσαρμογής. Στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν, μετά την 1η Ιουλίου, δεν θα υπάρχει τέτοια χρέωση.

Οι πάροχοι όμως θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν την τιμή της κιλοβατώρας, με βάση το κόστος αγοράς του ρεύματος στη χονδρική, εφόσον ενημερώσουν έγκαιρα τον πελάτη τους. Εάν βέβαια δεν υπάρξει κάποια νέα ιλιγγιώδης άνοδος των τιμών αερίου, τότε η χονδρεμπορική ρεύματος θα μείνει σταθερή. Άρα και οι πάροχοι δεν θα αλλάζουν χρέωση ανά κιλοβατώρα.

Η αλλαγή θα γίνει με τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπου θα καταργείται η δυνατότητα των προμηθευτών να υπογράφουν συμβάσεις με τη ρήτρα.

Θα πρέπει πάντως να προσεχθεί η διατύπωση στην ανακοίνωση το ΥΠΕΝ που αναφέρει ότι “με βάση τo σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς”.

*Αγορά ρεύματος από τους παρόχους: Οι πάροχοι θα αγοράζουν ρεύμα από την ημερήσια αγορά με τις χαμηλότερες τιμές που θα προκύπτουν από τη νέα εξίσωση εκκαθάρισης. Το συνολικό πακέτο προμήθειας θα είναι φθηνότερο και αλυσιδωτά θα περνάνε οι μειωμένες τιμές χονδρεμπορικής στα τιμολόγιά τους. Αρκεί να το τηρήσουν όλοι αυτό.

*Διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής: Δεν θα επηρεάζονται οι τιμές με τις οποίες γίνεται το διασυνοριακό εμπόριο (εισαγωγές-εξαγωγές). Έτσι, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχίσουν να γίνονται στην τιμή που προκύπτει από την σημερινή εξίσωση.

Αυτό που θα αλλάξει είναι η εξίσωση εκκαθάρισης, ώστε κάθε τεχνολογία (λιγνιτικές, αερίου, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ) να πληρώνεται για την παραγωγή της, στο κόστος συν ένα εύλογο κέρδος και όχι στην Οριακή Τιμή. Η τιμή που θα εισπράττει κάθε τεχνολογία δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

Για τις μονάδες ΑΠΕ θα υπάρχει ενιαία τιμή για όλες τις κατηγορίες (φωτοβολταϊκά, αιολικά, με ταρίφα, με feed in premium) με την οποία τιμή θα γίνεται η εκκαθάριση. Για τον καθορισμό της τιμής θα ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ για να μην βρεθεί ελλειμματικός ο

*Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ: Ο τρόπος «εκκαθάρισης της αγοράς» θα έχει ως συνέπεια να απορροφώνται «στην πηγή» τα επιπλέον έσοδα που έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, με το ισχύον μοντέλο.

*Φορολόγηση υπερεσόδων κατά 90%: Η κυβέρνηση ψάχνει νομική φόρμουλα για τον φόρο 90% των υπερεσόδων που είχαν τους προηγούμενους μήνες οι ηλεκτροπαραγωγοί. Είναι φανερό ότι η αναδρομική φορολόγηση θα καταπέσει στα δικαστήρια αν προσβληθεί νομικά.
Η διατύπωση θα αναφέρεται σε «οριζόντιο τέλος ως συνεισφοράς αλληλεγγύης ή μερίσματος αλληλεγγύης» και περιμένει να το αποδεχτούν οι εταιρείες παραγωγής (ιδιώτες και ΔΕΗ).

Θεμελιώδες όμως είναι το ακριβές ποσό επί του οποίου θα υπολογιστεί το 90%. Στο βασικό αυτό ζήτημα, αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και το θέμα είναι πλέον πολιτικό.

«Εγώ πιστεύω πως θα συνυπολογιστούν, εκτός από τις εκπτώσεις που είχαν κάνει στους πελάτες τους οι καθετοποιημένοι παραγωγοί-προμηθευτές (παράδειγμα το 30% της ΔΕΗ), και οι απώλειες που είχαν για τη διατήρηση σταθερών τιμολογίων σε Υψηλή, Μέση και Χαμηλή Τάση. Συνεπώς το φορολογητέο που θα μείνει θα είναι 300 – 600 εκατομμύρια, επί υπολογιζόμενων υπερεσόδων γύρω στο 1,5 δις» μας λέει διαχρονικός τεχνοκράτης της ΡΑΕ.

Έλληνας τεχνοκράτης των Βρυξελλών βάζει τη δική του πινελιά: «όλα όμως πρέπει να γίνουν με ταχύτητα για να βοηθήσουμε και εμείς στην συνήθως βραδυκίνητη Κομισιόν. Πρέπει να προλάβουμε την 1η Ιουλίου για να δει η Ελλάδα φθηνότερα τιμολόγια. Χρειάζεται να συναινέσει έστω και κατ’ αρχήν η Κομισιόν, απαιτείται νομοθετική παρέμβαση, Υπουργικές Αποφάσεις, Τροποποίηση Κωδίκων και Τροποποίηση Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο χρόνος μας πιέζει πολύ πρέπει να βιαστούμε όλοι».

Γιατί εκτοξεύτηκαν οι τιμές της ενέργειας - Οι 9 αιτίες της κρίσης

ΥΠΕΝ: Κάτω από 591 εκατ. ευρώ τα υπερκέρδη

Με αφορμή τους ανυπόστατους, (όπως τους χαρακτήρισε), ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης για τη φορολόγηση των κερδών των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει τα εξής:

· Η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.

· Μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία η ΡΑΕ κατέληξε στο πόρισμά της για τα επιπλέον έσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

· Το πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.

· Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.

· Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20% των συνολικών ποσοτήτων ενέργειας που εκπροσωπούν.

· Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό.

· Τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος, το υψηλότερο που επιβάλλεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

· Με βάση το σχέδιο αυτό αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς.

· Όπως προκύπτει από το τεκμηριωμένο πόρισμα της ΡΑΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση, όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

· Ο Πρωθυπουργός τηρεί τις δεσμεύσεις του και η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό μακριά από ανέξοδες υποσχέσεις και ατεκμηρίωτους υπολογισμούς.