Μια από τις πιο δραστήριες δημοτικές συμβούλους στον Δήμο Αθηναίων είναι αναμφίβολα η Μελίνα Δασκαλάκη.
Με πλούσια δράση στη διάρκεια της τετραετίας έφερε σε πέρας με επιτυχία το έργο που της ανέθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Αρχικά ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής και Τουριστικής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, γνωστής και ως ΕΑΤΑ, και στη συνέχεια την μέριμνα για τους πιο ευάλωτους κατοίκους της, από την θέση της Προέδρου του ΚΥΑΔΑ, του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.
Η Μελίνα Δασκαλάκη μιλάει στο «radar» για τα χρόνια της θητείας της, το έργο που έγινε, αλλά και τους στόχους στην επόμενη θητεία.
Υπηρετήσατε τον Δήμο της Αθήνας από σημαντικές θέσεις με -κατά γενική ομολογία- επιτυχία. Μιλήστε μας για το έργο που αφήνετε…
Η θητεία μου ως Δημοτική Σύμβουλος κινήθηκε, χάρη στον Δήμαρχο κ. Κώστα Μπακογιάννη και τα καθήκοντα που μου ανέθεσε, σε πολύ μεγάλο φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πόλης: από την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη, ως Πρόεδρος της Αναπτυξιακής και Τουριστικής Εταιρείας του Δήμου Αθηναίων, γνωστής και ως ΕΑΤΑ, ως την μέριμνα για τους πιο ευάλωτους κατοίκους της, από την θέση της Προέδρου του ΚΥΑΔΑ, του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων για αστέγους και ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αλλά και της εντεταλμένης Συμβούλου για ζητήματα ένταξης μεταναστών και προσφύγων.
Στην θητεία μας αυτή πετύχαμε χωρίς υπερβολή ένα μικρό θαύμα στην κοινωνική πολιτική: η δραστηριότητα του Κόμβου Αλληλοβοήθειας διπλασιάστηκε, χάρη σε μεγάλο βαθμό και στην κινητοποίηση χορηγών, μέσω του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του Δήμου Αθηναίων Υιοθέτησε την Πόλη σου. Εκτός από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Πλυντήριο και την γνωστή στους ευαισθητοποιημένους Αθηναίους ‘Αθηναϊκή Αγορά’, νέα κοινωνικά καταστήματα προστέθηκαν: το Κοινωνικό βιβλιοχαρτοπωλείο, με σχολικά, βιβλία και παιχνίδια για τα παιδιά, και το Κοινωνικό Κομμωτήριο, ένα άγγιγμα αγάπης στους ανθρώπους που δυσκολεύονταν. Πάνω από 25.000 Αθηναίοι στηρίζονται από τα κοινωνικά μας καταστήματα κάθε μήνα.
Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στη θητεία σας;
Το μεγάλο επίτευγμα έγινε με την δημιουργία στην μέση της πανδημίας του Πολυδύναμου Κέντρου Φιλοξενίας Αστέγων του Δήμου στην πλατεία Βάθης, που κι αυτό έγινε πραγματικότητα σε χρόνο αστραπή, χάρη στο μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου από τον Κώστα Μπακογιάννη, που στηρίζεται στις συνέργειες και τις συνεργασίες με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τις επιχειρήσεις.
Μέχρι πριν την πανδημία, ο Δήμος διέθετε μια μονάδα φιλοξενίας αστέγων μικρού δυναμικού. Η δημιουργία του Πολυδύναμου που άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 2020 μας επιτρέπει πλέον να φιλοξενήσουμε ως και 400 άστεγους. Αν σε αυτήν την δομή προσθέσει κανείς και την εξειδικευμένη μονάδα φιλοξενίας χρηστών ουσιών, αλλά και μονάδες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών, και το πιο πρόσφατο μας δημιούργημα, την μονάδα φιλοξενίας ΛΟΑΤΚΙ+ συνανθρώπων μας, που βιώνουν διακρίσεις και bulling λόγω φύλου ή ταυτότητας και έχουν για τον λόγο αυτό επισφαλή διαμονή, γίνεται αντιληπτό ότι καταφέραμε να σχεδιάσουμε και υλοποιήσουμε σε αυτήν την θητεία την πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για κάθε κοινωνική πολιτική: μια στέγη για όσους την έχουν απόλυτη ανάγκη.
Όλοι μιλούν για την κοινωνική πολιτική. Τι κατά τη γνώμη σας χρειάζεται για να είμαστε αποτελεσματικοί σε αυτόν τον τομέα;
Για μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική το πρώτο που χρειάζεται είναι εργαλεία. Χωρίς δομές φιλοξενίας η προσπάθεια των επιστημονικών ομάδων μας που δουλεύουν στην πόλη –των γνωστών ομάδων Street Work– και βοηθούν τους αστέγους θα έμενε ατελέσφορη. Χάρη στην ύπαρξη δομών οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου μπορούν να οδηγήσουν, και το κάνουν καθημερινά, ανθρώπους από το πεζοδρόμιο σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.
Με απασχόλησε πολύ τα τελευταία χρόνια η αποτελεσματικότητα της κοινωνικής μας πολιτικής, τόσο αυτής που ασκείται από την πολιτεία κεντρικά, όσο και αυτής που υλοποιείται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Πολύ σύντομα διαπίστωσα ότι παρά την τεράστια αυτή πρόοδο οι προσπάθειές μας κάπου φρέναραν, καθώς στην αλυσίδα της επίλυσης κάποιων προβλημάτων έλειπαν κρίκοι που η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει την (νομική) δυνατότητα να προσφέρει.
Για παράδειγμα ένας άστεγος με ψυχικά προβλήματα δεν μπορεί να βοηθηθεί αποτελεσματικά, καθώς, παρά τις προσπάθειες των κοινωνικών μας λειτουργών, συχνά η κατάστασή του δεν του επιτρέπει να ενταχθεί σε δομή φιλοξενίας αστέγων, αλλά δεν υπάρχει ούτε κατάλληλη άλλη δημόσια δομή ψυχικής υγείας που να αναλάβει την φροντίδα του για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα ώστε να μεγιστοποιηθεί η ιατρική ωφέλεια για τον άνθρωπο αυτό. Να γίνει, για να το πούμε απλά, καλά ή έστω να είναι τόσο σταθερός και ‘δεκτικός’, ώστε να δεχτεί άλλες υπηρεσίες φροντίδας, που σήμερα αρνείται.
Ποιος είναι ο νέος στόχος για την επόμενη θητεία;
Ο στόχος μου στην επόμενη θητεία είναι να λύσουμε, σε στενή συνεργασία με την πολιτεία και την κεντρική Κυβέρνηση, προβλήματα που ήδη έχουμε εντοπίσει, ώστε ο κύκλος της φροντίδας να κλείσει. Πεποίθησή μου είναι ότι όταν γνωρίζεις καλά το αντικείμενό σου, όταν έχεις δεδομένα από το πεδίο, όταν ‘μετράς’, σχεδιάζεις και υλοποιείς πολύ πιο αποτελεσματικά. Και αυτός είναι ο δρόμος για αποτελεσματική και δίκαιη κοινωνική πολιτική.
Διαβάστε ακόμη:
- NASA: Το Hubble κατέγραψε εκπληκτικό κόκκινο νεφέλωμα 7.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη
- Κιμ Καρντάσιαν: Η Άννα Γουίντουρ την σνόμπαρε όταν κάθισε δίπλα της – Βίντεο
- Μαρία Σολωμού: Εμφανίστηκε γυμνόστηθη και «έριξε» το Instagram
-
Ντέιβιντ Μπέκαμ: Αντιδράσεις για το φιλί στο στόμα με τη 12χρονη κόρη του – Δείτε βίντεο