H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, έχει οδηγήσει σε σειρά καταστροφικών επιπτώσεων. Το επίκαιρο ζήτημα της στήριξης των προσφύγων, συζητήθηκε εκτενώς στο πλαίσιο του Regional Growth Conference 2022.
Ο «ξεριζωμός» περίπου 5.000.000 Ουκρανών, αλλά και η αναστάτωση των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι μονάχα δύο από τα σημαντικότερα θέματα που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει.
Υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται αναγκαία η στήριξη των περιφερειών, οι οποίες επωμίζονται το μεγαλύτερο μέρος των Ουκρανών προσφύγων, ενώ δε θα πρέπει να παραλείπονται και οι συνέπειες που έχουν για τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της Ρωσίας.
Η Πρόεδρος στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη, τόνισε πως «στην Ελλάδα, βρίσκονται μόλις 35.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα».
Ακόμη, υπογράμμισε πως «αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πως βρίσκονται προσωρινά στη χώρα μας, αφού επιθυμία τους είναι να επιστρέψουν στην Ουκρανία μετά τον τερματισμό του πολέμου».
Από τη μεριά της, η Εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNCHR), Μαρία Κλάρα Μάρτιν, υπογράμμισε ότι «αυτήν τη στιγμή, οι Ουκρανοί πρόσφυγες ανέρχονται σχεδόν στα 5 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να έχουν βρει καταφύγιο σε Πολωνία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία».
Αντιθέτως, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεγάλη εισδοχή και ως εκ τούτου το πρόβλημα δεν είναι οξύ, αφού υπάρχει εμπειρία από πολύ μεγαλύτερα προσφυγικά «κύματα».
Η κ. Μάρτιν κάλεσε την Ελλάδα να αφομοιώσει αυτούς τους ανθρώπους, η πλειοψηφία των οποίων είναι παραγωγικά ενεργοί και να καταστρώσει μακροπρόθεσμα πλάνα για αυτούς, αφού είναι άγνωστο πότε θα τερματιστεί η εμπόλεμη κατάσταση.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Χρήστος Λαζαρίδης, Σύμβουλος Επικοινωνίας του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, ο οποίος επεσήμανε τις συντονισμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες του Φόρουμ για τη στήριξη των Ουκρανών προσφύγων, καλώντας παράλληλα τους αρμόδιους φορείς «να εντείνουν τις δράσεις υποστήριξης προς αυτούς τους ανθρώπους, που δοκιμάζονται καθημερινά».