Κατά 1,9% µειώθηκε το α΄τρίµηνο φέτος το κατά κεφαλήν πραγµατικό διαθέσιµο εισόδηµα των ελληνικών νοικοκυριών σε σύγκριση µε το προηγούµενο τρίµηνο, σύµφωνα µε χθεσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Πρόκειται για τη µεγαλύτερη µείωση µεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όπου κατά µέσον όρο το κατά κεφαλήν διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,9%.

Σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το κατά κεφαλήν διαθέσιµο εισόδηµα των νοικοκυριών το α΄ τρίµηνο φέτος αυξήθηκε 1,1% σε σύγκριση µε το α΄ τρίµηνο του 2023. Τ

ην ίδια περίοδο, ωστόσο, ο πληθωρισµός ήταν στην περιοχή του 3%, εποµένως σε ετήσια βάση ο πληθωρισµός εξουδετέρωσε την αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος το α΄ τρίµηνο. Τα χθεσινά στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι και σε τριµηνιαία βάση το πρόσηµο ήταν αρνητικό.

Μόνο πέντε ακόµη χώρες του ΟΟΣΑ είχαν αρνητικό πρόσηµο στη µεταβολή του κατά κεφαλήν πραγµατικού διαθέσιµου εισοδήµατός τους. Μείωση 1,4% είχαν το Βέλγιο και η Τσεχία, µείωση 0,7% είχαν η Αυστραλία και η Ουγγαρία, ενώ 0,2% ήταν µειωµένο το κατά κεφαλήν πραγµατικό διαθέσιµο εισόδηµα της ∆ανίας.

Η µεγαλύτερη αύξηση µεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ σηµειώθηκε στην Πολωνία, 10,2%, ως αποτέλεσµα ιδίως των αυξήσεων στις αµοιβές των εργαζοµένων, των κοινωνικών επιδοµάτων και του εισοδήµατος από περιουσία, που υπερτριπλασιάστηκε στη χώρα αυτή από το τέλος του 2021, κυρίως λόγω της ανόδου των επιτοκίων, που αύξησαν το εισόδηµα των Πολωνών από τόκους.

Μεταξύ των επτά πλουσιότερων χωρών (G7), η Ιταλία είχε τη µεγαλύτερη αύξηση του κατά κεφαλήν ακαθάριστου διαθέσιµου εισοδήµατος ,3,4%, χάρη στην αύξηση των αµοιβών των εργαζοµένων και των κοινωνικών παροχών σε είδος, κάτι που αντέστρεψε την υποχώρηση το προηγούµενο τρίµηνο. Σηµαντική ήταν και η αύξηση στη Γερµανία, 1,4%, κυρίως λόγω της αύξησης των αµοιβών των εργαζοµένων.

Στη Γαλλία η αύξηση ήταν 0,6%, ιδίως λόγω αυξήσεων βασικών επιδοµάτων συνταξιούχων, προκειµένου να αντισταθµιστεί ο πληθωρισµός, ενώ στη Βρετανία η αύξηση ήταν 0,3% και στις ΗΠΑ 0,2%.

Την ίδια ώρα, πάντως, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 0,85% το α΄ τρίµηνο, σε σύγκριση µε το δ΄ τρίµηνο το 2023.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα έχει ακόµη µακρύ δρόµο να διανύσει για να καλύψει το χαµένο έδαφος της δεκαετίας των µνηµονίων, σε ό,τι αφορά το εισόδηµα.

Το πραγµατικό κατά κεφαλήν εισόδηµα των νοικοκυριών της είναι στο 79,65% του επιπέδου του α΄ τριµήνου του 2007, ενώ κατά µέσον όρο οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν φτάσει στο 122% του επιπέδου του α΄ τριµήνου του 2007. Μοναδική άλλη χώρα µε χαµηλότερο πραγµατικό κατά κεφαλήν εισόδηµα των νοικοκυριών της σε σύγκριση µε το α΄ τρίµηνο του 2007 είναι η Ιταλία, µε 94,63%.

Επίσης, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στο 84% του επιπέδου του α΄ τριµήνου του 2007, η µία από τις τρεις χώρες µεταξύ των µελών του ΟΟΣΑ που είναι στο κόκκινο. Οι άλλες είναι το Λουξεµβούργο µε 94,4% και η Ιταλία µε 99,81%. Αντιθέτως, κατά µέσον όρο οι χώρες του ΟΟΣΑ έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ 118% του αντίστοιχου µεγέθους του α΄ τριµήνου του 2007.

Διαβάστε ακόμη: